Pečené koleno á la Růženka: Štavnatá a lehce pikantní delikatesa potřebuje speciální směs ingrediencí a delší přípravu
31. 1. 2024 Vaření
Máte rádi pečené koleno? Pečené koleno á la Růženka je sice trochu zdlouhavé na přípravu, zato si pak pořádně pochutnáte. S čerstvým chlebem, křenem, hořčicí a kyselou okurkou je to dobrota.
Bezpracné koleno
Pečené vepřové koleno sice není obzvlášť zdravé jídlo, zato pořádná dobrota. A jezdí k nám za ním i cizinci, aby si jeden z našich tradičních pokrmů vychutnali v restauracích.
Příprava vepřového kolene je dlouhá, ale přitom snadná. Jediným oříškem by mohlo být odstraňování kosti před vařením, ale koleno se dá vařit a péct i s kostí a po uvaření je její vyndání velmi snadné.
Mohlo by vás zajímat
Pečené vepřové koleno
Pečené koleno by mělo být měkké, uvnitř šťavnaté a navrchu krásně dokřupava vypečené. Pro jeho správnou podobu a chuť můžeme zvolit trojfázový postup: vaření, marinování a nakonec pečení.
Koleno vaříme s divokým kořením téměř doměkka. Necháme vystydnout a marinujeme. Předtím ale koleno nařízneme do mřížky. Bude pak mnohem lépe chutnat.
Na marinování je pak potřeba možná trochu zvláštní kombinace ingrediencí, která ale ve výsledku dělá z kolene úžasnou pochoutku. Kromě česneku se využívá ostrý kečup, omáčky worchester a sójová, dále solamyl a med. Někdy se přidává i dijonská hořčice. Vše doplňuje směs koření. Sáhnout můžeme třeba po grilovacím koření, variantou je i koření na gyros. To obsahuje papriku, bazalku, tymián, pepř, sušenou cibuli, oregano, třtinový cukr, někdy muškátový oříšek, jindy koriandr, ale i třeba skořici. Marinujeme minimálně přes noc v chladu. Je lepší koleno jednou až dvakrát otočit. Pečeme s podléváním při nižší teplotě (zhruba 170°C), dopékáme při 200 °C.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Pečené koleno á la Růženka
Na přípravu tohoto pokrmu si připravte: zadní vepřové koleno, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl a černé pivo. Na marinádu: 6 stroužků česneku, 1 lžíci worchesteru, 2 lžíce sójové omáčky, 6 lžic ostrého kečupu, 1 lžičku medu, 2 lžičky směsi koření gyros a 1 lžičku solamylu.
Jak na to? Koleno vykostěte a dejte vařit do hrnce. Přidejte nové koření, bobkové listy a přiměřené množství soli. Vařte spolu s kostí, dokud není maso téměř měkké. Vzniklý vývar si ponechte.
Nechte vychladnout, a pak nařízněte kůži do mřížky. V misce smíchejte marinádu ze všech ingrediencí a promíchanou směs naneste na koleno. Nechte takto naložené alespoň přes noc (čím déle, tím lépe), několikrát obraťte. Po odležení dejte do trouby péct asi hodinu na 170 °C a během toho podlévejte vývarem a černým pivem.
Když začne horní strana zlátnout, koleno otočte a přelijte směsí z výpeku a černým pivem. Nakonec koleno otočte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova.
Náš tip: Připravte si pečené koleno na černém pivu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
7 rad, jak správně marinovat maso a co tam nedávat: Znáte pravidlo s půlkou hrníčku?