Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
18. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Jeden z nejslavnějších francouzských herců Jean-Paul Belmondo vyrůstal v rodině sochaře a malířky. Ačkoli se jeho otec narodil v Alžírsku, kořeny měl v Itálii. A tak není divu, že Bébel, jak se francouzské hvězdě přezdívalo, měl rád italské jídlo.
Otec Jeana-Paula Belmonda pocházel z Itálie
Charismatický umělec v šestnácti letech onemocněl tuberkulózou a musel se vzdát myšlenky na profesionální sportovní kariéru. Během léčení v horském sanatoriu v Auvergne se rozhodl, že se stane hercem. A to bylo rozhodně jedno z nejlepších rozhodnutí v jeho životě.
Přestože se narodil v Paříži, kde prožil většinu svého života, jeho kořeny sahají do Itálie. Jean-Paul Belmondo starší, hercův otec, pocházel z Alžírska, kam jeho předci přišli v 19. století z Itálie.
Mohlo by vás zajímat
U Belmondů vaří Luana
Itálie také ovlinila chutě jednoho z nejslavnějších francouzských herců posledních desetiletí. To podpořila i jeho snacha Luana. Krásná blondýnka (a bývalá modelka) se narodila v Římě.
Láska k dobrému jídlu ji přivedla na dráhu gastronomické novinářky a později i porotkyni televizních kulinárních soutěží. Právě ta pomyslně pootevřela dveře do domácnosti Belmondů, kam se provdala před více než 30 lety, a prozradila, co tchán Bébel rád jedl.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční nedělní obědy
Belmondovi vždy se scházeli k nedělnímu obědu, kam rád chodil i Jean-Paul, pokud mu to pracovní povinnosti dovolily. I on totiž měl rád, když se rodina sešla u nedělního oběda doma, a ne v restauraci. Deset lidí u stolu bylo standard a servírovaly se většinou pokrmy italské kuchyně.
Aby si všichni dostatečně naladili chuťové pohárky, jako první se k aperitivu podával sýrový talíř. Kousky parmazánu a pecorina s troškou šafránového medu měly vždy úspěch.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny musí být
Podle Luany je u jídla nejdůležitější dobrá nálada, kterou její tchán u stolu vždy měl. Byl gurmán a dovedl ocenit kuchařské umění. Na rodinných obědech nikdy nechyběly těstoviny, a to vyrobené doma a často také plněné.
Těstovinám nikdy neodolal ani slavný herec. Speciálně pro něj Luana často připravovala penne al arrabbiata s rajčatovou omáčkou a lehce pikantními paprikami.
Měl také rád těstoviny s omáčkou podobnou té boloňské. Mleté maso ovšem Luana nahrazovala lehce pikantní klobásou, kterou si dovážela z Itálie a která zvýrazní chuť rajčat. Pro tchána i pro sebe ráda vařila k těstovinám i sýrovou omáčku carbonara.
Následovaly „pískové brambory“ s masem
Jako další chod měl Belmondo často na talíři pečené hovězí žebro naložené v balzamikovém octě a rozmarýnu s tzv. pískovými bramborami. Brambory vařené ve vodě s bylinkami se posléze opečou na olivovém oleji se strouhankou. A je to lahoda!
Mezi Belmondova oblíbená jídla patřila i pasticcio di pasta, tedy italské tradiční nedělní jídlo. Jde o gratinované těstoviny v kombinaci s rajčatovou omáčkou, masovými kuličkami, mozzarellou, parmazánem a bazalkou.
A co dezert? Sladkou tečkou často byl Luanin neodolatelný dort s jemnou bílou čokoládou.
Jean-Paul Belmondo si prostě uměl užívat všechno krásné, co život přinášel, a to včetně dobrého jídla!
Náš tip: Pokud jste právě teď dostali chuť na dobré italské těstoviny, můžete si je připravit s jednoduchou omáčkou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
frenchfilms.org: Jean-Paul Belmondo Biography: life and films
arts-et-gastronomie.com: [Interview] Luana Belmondo, son secret pour avoir la pêche!
www.domitys.fr: En cuisine avec Luana Belmondo
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více