Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
18. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Jeden z nejslavnějších francouzských herců Jean-Paul Belmondo vyrůstal v rodině sochaře a malířky. Ačkoli se jeho otec narodil v Alžírsku, kořeny měl v Itálii. A tak není divu, že Bébel, jak se francouzské hvězdě přezdívalo, měl rád italské jídlo.
Otec Jeana-Paula Belmonda pocházel z Itálie
Charismatický umělec v šestnácti letech onemocněl tuberkulózou a musel se vzdát myšlenky na profesionální sportovní kariéru. Během léčení v horském sanatoriu v Auvergne se rozhodl, že se stane hercem. A to bylo rozhodně jedno z nejlepších rozhodnutí v jeho životě.
Přestože se narodil v Paříži, kde prožil většinu svého života, jeho kořeny sahají do Itálie. Jean-Paul Belmondo starší, hercův otec, pocházel z Alžírska, kam jeho předci přišli v 19. století z Itálie.
Mohlo by vás zajímat
U Belmondů vaří Luana
Itálie také ovlinila chutě jednoho z nejslavnějších francouzských herců posledních desetiletí. To podpořila i jeho snacha Luana. Krásná blondýnka (a bývalá modelka) se narodila v Římě.
Láska k dobrému jídlu ji přivedla na dráhu gastronomické novinářky a později i porotkyni televizních kulinárních soutěží. Právě ta pomyslně pootevřela dveře do domácnosti Belmondů, kam se provdala před více než 30 lety, a prozradila, co tchán Bébel rád jedl.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční nedělní obědy
Belmondovi vždy se scházeli k nedělnímu obědu, kam rád chodil i Jean-Paul, pokud mu to pracovní povinnosti dovolily. I on totiž měl rád, když se rodina sešla u nedělního oběda doma, a ne v restauraci. Deset lidí u stolu bylo standard a servírovaly se většinou pokrmy italské kuchyně.
Aby si všichni dostatečně naladili chuťové pohárky, jako první se k aperitivu podával sýrový talíř. Kousky parmazánu a pecorina s troškou šafránového medu měly vždy úspěch.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny musí být
Podle Luany je u jídla nejdůležitější dobrá nálada, kterou její tchán u stolu vždy měl. Byl gurmán a dovedl ocenit kuchařské umění. Na rodinných obědech nikdy nechyběly těstoviny, a to vyrobené doma a často také plněné.
Těstovinám nikdy neodolal ani slavný herec. Speciálně pro něj Luana často připravovala penne al arrabbiata s rajčatovou omáčkou a lehce pikantními paprikami.
Měl také rád těstoviny s omáčkou podobnou té boloňské. Mleté maso ovšem Luana nahrazovala lehce pikantní klobásou, kterou si dovážela z Itálie a která zvýrazní chuť rajčat. Pro tchána i pro sebe ráda vařila k těstovinám i sýrovou omáčku carbonara.
Následovaly „pískové brambory“ s masem
Jako další chod měl Belmondo často na talíři pečené hovězí žebro naložené v balzamikovém octě a rozmarýnu s tzv. pískovými bramborami. Brambory vařené ve vodě s bylinkami se posléze opečou na olivovém oleji se strouhankou. A je to lahoda!
Mezi Belmondova oblíbená jídla patřila i pasticcio di pasta, tedy italské tradiční nedělní jídlo. Jde o gratinované těstoviny v kombinaci s rajčatovou omáčkou, masovými kuličkami, mozzarellou, parmazánem a bazalkou.
A co dezert? Sladkou tečkou často byl Luanin neodolatelný dort s jemnou bílou čokoládou.
Jean-Paul Belmondo si prostě uměl užívat všechno krásné, co život přinášel, a to včetně dobrého jídla!
Náš tip: Pokud jste právě teď dostali chuť na dobré italské těstoviny, můžete si je připravit s jednoduchou omáčkou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
frenchfilms.org: Jean-Paul Belmondo Biography: life and films
arts-et-gastronomie.com: [Interview] Luana Belmondo, son secret pour avoir la pêche!
www.domitys.fr: En cuisine avec Luana Belmondo
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Antonio Banderas má svou restauraci s příznivými cenami, kde vaří i klasickou španělskou paellu
Modelka Claudia Schifferová miluje boloňské špagety a má velkou slabost pro netradiční britskou pomazánku Marmite
Jak správně připravit omáčku arrabbiata? Kromě kvalitních rajčat, bylinek a česneku do ní patří ještě jedna důležitá ingredience
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších omáček na těstoviny pro děti: Zabodujte s rajčatovou, krémovou s lososem nebo netradiční makovou
Jídelníček Lady Gaga: Popová hvězda si k snídani dává dvě vejce, miluje kokosovou vodu a boloňskou omáčku s růžovým vínem
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku