Jablečný nepečený dort: Výraznou chuť mu dá marmeláda, voní vanilkou a rumem a na tento dezert skvěle zužitkujete i starší jablka
23. 2. 2024 Vaření
Vynikající jablečný nepečený dort je možná tak trochu vzpomínkou na dětství. Podobný dělávaly babičky. Dobrý je v základní variantě, kterou si ale můžeme ještě vylepšit. Celý dezert můžeme korunovat šlehačkou.
Nepečený dort s jablky
Nepečené dezerty jsou oblíbené pro svou jednoduchost přípravy. Nic není potřeba péct a dezert může být hotov zhruba za půlhodinu. Důležité ale je vychlazení dezertu.
Nepečený dort s jablky je tak trochu retro. Ale výborné retro. Snadný dezert z jablek, která už koncem zimy nejsou v té nejlepší kondici. Jablka se vaří, takže není potřeba, aby vypadala skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkovo jablečná vrstva
Nepečený dezert s jablky ještě obsahuje piškotovou vrstvu, kterou můžeme doplnit pikantní marmeládou a dodat jí tak zajímavý kontrast k jablkům. Jablečno pudinkovou vrstvu můžeme rozvonět o koření, jako je hřebíček, případně skořice. Pudinkové prášky jsou ideální kvalitní vanilkové. Vanilkovou složku můžeme podpořit vanilkovou esencí, vanilkovým cukrem, ale také zrníčky z vanilkového lusku. Variantou je také to, že jablečné vrstvě dodáme trochu kyselosti prostřednictvím citronové šťávy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečný nepečený dort
Na přípravu nepečeného dezertu budete připravovat: 750 g jablek, 200 g cukru, 600 ml vody, 100 ml šlehačky, 2 pudingové prášky, 1 balení piškotů, 2 lžíce rumu a marmeládu.
Jak na to? Jablka nakrájejte a dejte vařit do vody s cukrem. Vařte asi čtvrt hodiny. Pudinky rozmixujte v tročce vody a přidejte je k jablkům. Nechte přejít varem. Piškoty slepte marmeládou po dvou dohromady a pokládejte vždy vrstvu hmoty a vrstvu piškotu. Tu pak můžete pokapat rumem.
Nezapomeňte dezert nechat pořádně vychladit, ideálně přes noc. Na ozdobu jablečného nepečeného dortu vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky a dezert s ní ozdobte. Variantou je ale také to, že využijete kopečky zakysané smetany, které můžete poprášit skořicí.
Náš tip: Připravte si jablečný nepečený dort podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečné želé podle 100 starého receptu od jeptišek: Využijete do něj spadaná jablka a získáte luxusní dobrotu!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky