Nápoj London Fog nadchne milovníky čaje. Alternativa kávového latté krásně zahřeje i osvěží a voní vanilkou a bergamotem
22. 2. 2024 Vaření
Londýnské mlhy mohou být někdy husté skoro tak jako nad rybníčkem Brčálníkem, zkrátka takové, že by se daly krájet. Aspoň podle bílé barvy nápoje London Fog by se tak dalo usuzovat. Tu mu dodává mléko, které se k čaji, jenž je základem tohoto teplého drinku, báječně hodí.
Čaj s mlékem - britská tradice
Právě čaj s mlékem je tradičním britským nápojem, který je neoddělitelnou součástí čajů o páté, jejichž tradice sahá až do 19. století, kdy je začala podávat jistá Anna, vévodkyně z Bedfordu. Čaj s mlékem se ale ve Velké Británii pil již mnohem dřív, zřejmě již od dob, kdy si Angličané zamilovali samotný čaj, což bylo, jak se obvykle uvádí, někdy v druhé polovině 17. století.
A protože jej podávali s překrásných porcelánových šálcích s tenkými stěnami, u nichž hrozilo, že by mohly prasknout, přidávali do čaje rovnou kapku mléka, aby ho trochu zchladili.
Mohlo by vás zajímat
Alternativa kávy z Kanady
Navzdory názvu a spojení čaje s mlékem s Velkou Británii však nápoj London Fog pochází z Kanady, konkrétně z Vancouveru, kde jej roku 1990 vymyslela jistá Mary Loria. Ta byla tou dobou těhotná a tak se ve své oblíbené kavárně Vancouver's Buckwheat Cafe zeptala, zda by jí místo kávy nepřipravili nápoj čajový.
Poté si ho začala objednávat i v dalších kavárnách a sláva nápoje se postupně rozšířila natolik, že jej na své menu zařadil i slavný kávový řetězec Starbucks. Během let vznikly i další varianty nápoje London Fog – třeba ve Victoria Fog je Earl Grey vyřazen a nahrazen levandulovým čajem, v Cape Town Fog je místo něj rooibos, v Tokyo Fog matcha a v Dublin Fog je Irish breakfast tea (irský snídaňový čaj). Název "fog" pak odkazuje právě k napěněnému mléku.
Čajové latté s vůní vanilky
London Fog je vlastně takovou moderní verzí tradičního britského nápoje a příjemnou obměnou všech kávových nápojů s mlékem nebo třeba i v posledních letech oblíbených mléčných drinků jako je třeba Chai Latté. A to přitom nejde o nic speciálního. Na London Fog potřebujete vlastně pouhé tři ingredience, a to čaj Earl Grey, mléko a vanilkový sirup, případně ještě cukr.
Od klasického čaje s mlékem se pak liší tím, že je mléko napěněné, takže jde vlastně o takové čajové latté. Vanilkový sirup jej pak odlišuje od jiných čajových latté. Nápoj samotný má navíc zajímavou chuť i díky černému čaji Earl Grey, který sám má specifickou chuť a vůni po bergamotu, aromatickému citrusu podobnému citronu. Kombinace voňavého čaje a se sladkým sirupem z něj dělá mimořádně uklidňující nápoj, ideální pro chladné dny nebo když se chcete jednoduše rozmazlovat.
Recept na London Fog s levandulí
Pokud máte čaj raději než kávu a nebo prostě chcete zkusit nějakou změnu, můžete si London Fog připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: ¾ šálku vody, 2 čajové lžičky čaje Earl Grey (nebo 1 čajový sáček), 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ šálku mléka, případně ¼ čajové lžičky sušené levandule + další na ozdobu.
- Dejte vařit vodu. Do konvičky nasypejte čaj (případně sušenou levanduli, chcete-li dodat čaji ještě zajímavější vůni) a vše zalijte horkou vodou. Konvici přikryjte a louhujte 5 minut.
- Zatímco se čaj louhuje, zahřejte a napěňte mléko pomocí napěňovače nebo ve french pressu tak, že budete sítkem pohybovat nahoru a dolů.
- Čaj přeceďte a nalijte do šálku nebo sklenice na latté. Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Pak přilijte napěněné mléko, případně ozdobte sušenými kvítky levandule.
Náš tip: Pokud máte rádi čaj, můžete vyzkoušet tento lahodný nápoj i z pečeného čaje podle našeho videoreceptu:
Zdroje infromací:
Ohhowcivilized.com: London Fog Drink (Earl Grey Tea Latte)
Wikipedia.org: London fog (drink)
Growteacompany.com: The history of London Fog: The Earl Grey Tea Latte with a Controversial Past
Stavorentrading.com: London Fog Tea
Twinings.co.uk: The History of Afternoon Tea
Arlafoods.co.uk: Milk in tea: the origin story
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Vydatné polévky z brambor byly ve staročeské… Číst více
Z jaké mouky se připravují škubánky? Jednoduché jídlo našich babiček chutná i nám
Dnes častěji připravujeme těstoviny s mákem, ale škubánky jsou také výborné. Navíc levné, rychlé a jednoduché. Potřebujeme na ně pouze brambory,… Číst více
Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic? Rady a tipy pro dokonalé tvary
Také vám babička vařila škubánky s mákem nebo ovocnou omáčkou? Specifický tvar škubánků vytvořily dvě lžíce, pomocí kterých se těsto tvarovalo.… Číst více
Válka o polévku aneb Když se hádají dva státy, milovníci boršče se jenom smějí
Není to tak dávno, co se na sociálních sítích… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Poklady staročeské kuchyně: Připravte si dokonalé škubánky s mákem!
To, že Škubánek není jen pejsek od Káti z… Číst více
Desatero rad na téma škubánky: Je libo sladké s mákem nebo slané se slaninou?
Co kraj, to se recepty na škubánky liší. Pod jedním názvem se tak může skrývat jiná ingredience nebo jiný postup. Pokrm má jedno společné - jde o… Číst více
Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Z červené řepy připravujeme pomazánky a saláty nebo ji využijeme do moučníků. Předvařenou řepu lze sterilovat a používat k různým pokrmům. Největší… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Čaj o páté jako za první republiky můžete zažít i dnes. Jak jej připravit?
K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 3 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 9 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 10 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 11 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste měli kurkuma latté neboli Zlaté mléko? Ajurvédský nápoj posiluje, zklidňuje a zahřívá
Nachlazení a jeho průvodní projevy při sychravém počasí pomáhají léčit nápoje
Crema di caffè: Jak za pár minut připravit božský kávový dezert pomocí PET lahve? Podle videa to zvládne každý