Čočková polévka se zelím: Nesmí v ní chybět aromatická majoránka, uzená klobáska a zakysaná smetana, příprava je snadná
5. 3. 2024 Vaření
Klasická čočkovka je tuzemským tradičním jídlem. Čočková polévka se zelím je její méně obvyklou variantou a díky obměně je mírně nakyslá a výborně chutná. Navíc je velmi sytá, takže si ji můžeme dát jako hlavní jídlo.
Oblíbená luštěnina: čočka
Čočku většinou nechystáme jen na Nový rok, abychom si tak přivolali pěkný finanční polštářek. Čočka jako ingredience mezi luštěninami v popularitě potravin rozhodně vede, ať už si ji připravíme v kterékoliv podobě.
Kromě přílohy z ní rádi připravujeme právě i polévku. Ta je oblíbená nejen u nás, ale i jinde v Evropě, v oblasti Blízkého východu a Indie. I u nás má řadu variant.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do čočkové polévky
Základem je čočka, kromě ní bývá v polévce kořenová zelenina (hlavně mrkev), cibule, máslo, ale také smetana nebo jogurt. Chuť doplňuje česnek a dále koření, jako je bobkový list, nové koření a pepř. Aby se snížila pravděpodobnost nadýmání, přidává se do polévky majoránka.
Nejdřív ale potřebujeme vědět, v jaké podobě se čočka dává do jídla. Luštěniny obecně je lepší namáčet nejen pro zkrácení doby vaření, ale také s ohledem na lepší stravitelnost těchto potravin.
Čočku můžeme klidně namočit přes noc, i dvě hodiny bobtnání ale pomohou. Pak ji důkladně propláchneme v cedníku. Záleží ale na tom, jakou čočku použijeme. Černá čočka beluga se stejně jako ta červená nenamáčí.
Polévku můžeme zahustit jíškou, záklechtkou, ale stačí i nechat rozvařit nastrouhanou bramboru, případně rozmixovat část čočky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Moje čočková polévka se zelím
Na přípravu této polévky budete potřebovat: 300 g čočky, 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 150 g uzené slaniny, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 mrkev, 1 petržel, 1-2 bobkové listy, trochu mletého černého pepře, 3-4 stroužky česneku, hrst kysaného zelí, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 a 1/2 l vody, 1-2 nožičky uzené klobásy a sůl.
Jak na to? Čočku namočte na několik hodin. Slaninu pokrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do polévkového hrnce dejte olej, přidejte slaninu, nechte ji rozpustit, a pak dejte do hrnce cibuli. Nechte ji osmahnout. Stáhněte z tepla, zasypte mletou paprikou a hned zalijte vodou. Přidejte slitou čočku, bobkový list, pepř a vařte.
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, stejně tak petržel. Česnek očistěte a prolisujte do polévky, přidejte mrkev a petržel. Klobásu nakrájejte na kolečka. Před koncem vaření zahustěte záklechtkou (mouka smíchaná s vodou). Kysané zelí nechte vykapat a pokrájejte ho na menší kousky. Přidejte do hrnce, prohřejte a dochuťte solí. Nechte odstát, chutě se propojí. Polévku můžete ještě na talíři ozdobit lžící zakysané smetany.
Náš tip: Můžete vyzkoušet i čočkovou polévku s uzeninou podle následujícího videonávodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky