Makový dort podle Kristýny z Peče celá země zvládne každý: Voní levandulí a skvěle chutná po borůvkách
8. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Soutěž Peče celá země musela těsně před finále opustit i Kristýna Vašíčková, která však za dobu své účasti v populární show získala mnoho fanoušků. Ukázala totiž, že má k pečení velmi vřelý vztah a navíc ho ovládá na vysoké úrovni. Dokazuje to i recept na makový dezert s borůvkami, který nabídla čtenářům webu Toprecepty.cz.
Dorty jako koníček
Jak je pro Kristýnu typické, nabídla nám recept na dort, protože právě ty jsou jejím nejoblíbenějším cukrářským zaměřením. „Dorty, především ty svatební, mě baví nejvíc. Je to disciplína, ve které není prostor pro chyby. Nevěsta čeká, že její dort bude krásný, stejně jako její celý den,“ říká účastnice Peče celá země pro Toprecepty.cz.
„V žádném případě nemůžete odevzdat výtvor, se kterým nebude spokojeni, protože nakrojení dortu je jedním z nejdůležitějších okamžiků svatby,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Rodné Brno nepomohlo
Přitom to bylo právě Kristýnino oblíbené pečení, které jí v soutěži nadělalo největší problémy. „Nejvíc jsem se rozhodně zapotila u rolovaného brněnského dortu. Ten den, kdy se tenhle díl natáčel, bylo šílené horko, a když jsem na stole viděla to doslova tekoucí máslo, tak jsem věděla, že to nedopadne dobře,“ vzpomíná sympatická mladá dáma, překvapivě rodačka právě z moravské metropole, kterou znají uživatelé instagramu jako Lumpajznu.
Pro milovníky máku ideální
Pro čtenáře webu Toprecepty.cz ale Kristýna Vašíčková nachystala recept, který podle jejích slov není složitý a zvládnout by ho měli i méně zkušení pekaři. „Pokud máte rádi mák, tak si tenhle dort zamilujete,“ vzkazuje členka TOP 5 třetí řady Peče celá země.
Makový dort podle Lumpajzny
Na oblíbenou sladkou pochoutku Kristýny Vašíčkové z Peče celá země budete potřebovat na korpus: 5 vajec velikosti M, 270 g cukru krupice, 290 g polohrubé mouky, 150 ml oleje, 250 ml vody, 1 prášek do pečiva, kůru z jednoho citrónu, 100 g mletého máku, 100 g celého máku a 1 g soli.
Na krém: 250 ml 30 % šlehačky, 500 g mascarpone, 100 g měkkého tvarohu, 150 g čerstvého sýra, 200 g moučkového cukru, 150 g mletého máku, šťávu z jednoho citrónu a 1 g mleté vanilky
Na náplň: 200 g borůvek, trochu levandule, 50 g moučkového cukru a šťávu z jednoho citrónu.
Jak na to?
- V míse vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem a bílky se solí. Do žloutkové hmoty přidejte po částech vodu, vždy zašlehejte, přidejte olej a zamíchejte.
- Pomalu vmíchávejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Ke konci přidejte mák, vanilku a dochuťte citrónovou kůrou. Do těsta opatrně vmíchejte bílky.
- Hmotu vlijte do dortové formy a vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů horkovzduch. Pečte zhruba 60-70 minut.
- Mezitím, co se peče korpus, si nachystejte krém. Všechny suroviny kromě šlehačky dejte do mísy a vyšlehejte. Nakonec postupně přidejte i ušlehanou šlehačku.
- V menším hrnci zahřejte borůvky s citrónovou šťávou, citrónovou kůrou, cukrem a levandulí. Nechejte alespoň hodinu odstát, aby se borůvky provoněly levandulí.
- Ideálně druhý den korpus rozřízněte na tři části, které promažete krémem, na nějž dáte větší množství borůvkové náplně.
- Celý dort obmažte dohladka, ozdobte borůvkami a levandulí.
Na Kristýninu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Podle našeho video receptu můžete vyzkoušet i dort s mákem a tvarohem:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář
Kristýna z Peče celá země má podporu doma: Manžel říkal, že jsem nejlepší, i když jsem místo donutů udělala zdrclé langoše
Zdobení živými květy ve sladké kuchyni: Krása květin zajistí dezertu luxusní vzhled
Přečtěte si Zobrazit více
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Řezy Muzikál z Peče celá země: Recept na retro roládu se dvěma druhy krémů a čokoládovou polevou vás nadchne
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný