Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Farmářské bagety jsou upečeny z těsta, ve kterém je třetina mouky celozrnné. Jsou lehce voňavé kmínem, nadýchané, s křupavou kůrkou a měkkou, pružnou střídou. Jako všechno čerstvé pečivo jsou i tyhle bagety vynikající samotné, ničím neobložené, ale velice vhodné jsou především jako příloha k sýru, uzenému masu, utopencům.

Když pekařka promluví...

Farmářské bagety jsou příjemně kypré a nadýchané, i když je část mouky, ze které jsou zadělány, celozrnná. K tomu, aby byly pěkně vzdušné a nadýchané, velkou měrou pomůže kvásek omládek. Jak na kynutí díky omládku, o tom jsme psali v našem předchozím článku

A jak si na bagetách nejvíc pochutnáte? Jsou výborné i samotné, ale vlastně chutnají k čemukoliv, kde je třeba podat dobré přílohové pečivo. Tak si je dnes se mnou připravte a věřím, že vás nezklamou. 

Recept na nadýchané bagety 

Co budeme na bagety potřebovat?

Omládek:

  • 140 g vody
  • 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 8-10 g čerstvého droždí

Dále:

  • 130 g vody
  • 4 lžíce oleje
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 350 g hladké mouky

Před pečením:

  • vejce na potření
  • celý kmín na posyp
Jak postupovat? 

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech.
Tam bagety nařízneme a necháme vykynout (cca 30-40 minut). Postříkáme je vodou nebo potřeme trochou rozšlehaného vejce s vodou, posypeme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).

Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.

Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku