Babiččiny bramborové placky: Jednoduché jídlo, na které stačí tři ingredience, je třeba hlídat správný poměr brambor a mouky
13. 3. 2024 Vaření
Obyčejná jídla jsou někdy ta nejlepší. Možná byly právě takové babiččiny bramborové placky. Jednoduché jídlo ze základních surovin krásně poslouží jako večeře, ale i jako příloha k obědu.
Co jsou bramborové placky
Bramborových placek jsou různé druhy. Některé se připravují ze syrových brambor, těm pak říkáme bramboráky, ale také třeba kramflek, cmunda a řadu dalších oblastních názvů. A pak tu jsou bramborové placky z vařených brambor. Těm se říká lokše, krajově také laty, patenty, rumpále, přesňáky nebo i šumpále. Tyto placky byly hlavně oblíbené na jižní Moravě a západním Slovensku.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do tradičních lokšů
Na tyto bramborové placky jsou zapotřebí jen tři suroviny, a to vařené brambory, mouka a sůl. Brambory by měly být varného typu C, případně B a ideálně by měly být starší, nové brambory totiž vodnatí. Takže teď je na ně ideální doba. Nejlepší je brambory uvařit ve slupce dopředu. Potřebujeme je totiž zcela vychladlé. Pak se s nimi dobře pracuje.
Mouku použijeme nejlépe polohrubou, případně hladkou. Ideální poměr brambor a mouky je 3:1. Pokud bychom dali více mouky, lépe by se s těstem pracovalo, ale ve výsledku jsou placky tvrdé. V některých receptech se objevuje i vajíčko (tam pak obvykle bývá hrubá mouka). Důležité je také pracovat s těstem rychle, tento typ má totiž tendenci řídnout.
Ze surovin připravujeme tenké placky, které nasucho opečeme na pánvičce (dříve se pekly přímo na plotně). Upečenou placku poznáme podle toho, že se začíná nafukovat a objevují na ní hnědé skvrny.
Když chceme, aby byly vláčné, hned po vyndání na talíř je potřeme tukem (máslo nebo sádlo). Teplé je uchováme v mírně vyhřáté troubě, variantou je kastrol, který položíme do většího kastrolu (v něm bude vroucí voda).
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak připravit babiččiny bramborové placky
Na tyto placky si připravte: 1 kg vařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, rozpuštěné sádlo (vepřové nebo husí) a mouku na vál.
Jak na to? Na vál dejte mouku, sůl, do toho nastrouhejte na jemném struhadle brambory a vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho do silnějšího válečku a rozkrájejte na stejné kousky. Ty postupně vyválejte na dostatečně pomoučeném válu na tenčí placky.
Připravte si pánvičku, rozpalte ji a placku nasucho opečte z obou stran. Po upečení bramborové placky potřete rozpuštěným sádlem.
Čím naplnit bramborové placky
Bramborové placky můžeme jíst samotné, ale můžeme z nich přichystat slanou i sladkou variantu. Slaná se obvykle kombinuje s kysaným zelím, hodí se k nim ale také uzený bůček, cibule a na placky se dá rozdrobit brynza.
Sladké bramborové placky jsou zase výborné se švestkami (nebo s povidly) a mákem. Pokud zvažujeme, čím to všechno zapít, tak se hodí bílá káva nebo melta.
Náš tip: Připravte si lokše podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka
Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník