Jak vypěstovat ředkvičky doma? Vyrostou i v truhlíku na balkóně, potřebují jen správný substrát, dostatek slunce a vláhy
21. 3. 2024 Zahrada
Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou pěstujeme venku jako jednu z prvních. Nepotřebujeme k tomu ovšem zahradu, ředkvičky si vypěstujeme i doma. Zvládne to každý a stačí málo. Zjistěte, jak na to.
Proč pěstovat ředkvičky
Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenová zelenina. Sice máme pocit, že je to naše zelenina, ale ve skutečnosti původně pochází z Asie, konkrétně z Japonska a Číny.
Není jasné, kdy se u nás začaly ředkvičky pěstovat, ale bylo už hodně dávno. Mohou být kulaté nebo podlouhlé, červené, růžové, fialové, bílé nebo i dvoubarevné, ale také pálivé či jemné. Tvar a barva ředkviček závisí na odrůdě.
Ředkvičky jsou nenáročná zelenina, která zpestří stůl i jídelníček. Proč si je ale dát, kromě toho, že dobře chutnají a jsou levné? Tato kořenová zelenina je zásobárnou vitaminu C, dále obsahuje menší množství draslíku, niacinu, hořčíku, vápníku, zinku, fosforu, mědi, manganu, sodíku, kyseliny listové a vitaminy skupiny B anebo vitamin K.
Mohlo by vás zajímat
Kdy zasít ředkvičky
Na pěstování nejsou ředkvičky náročné. Je jedno, jestli je máme na zahradě, v nádobách na balkónu nebo doma na parapetu. A jak dlouho trvá, než taková ředkvička vyroste a my si ji budeme moci dát do salátu? Od výsevu až po sklizeň jsou to zhruba čtyři týdny. Na volný záhon mohou ředkvičky od konce března až od dubna, pokud to počasí dovolí.
Pokud přemýšlíme, že bychom si právě teď brzy zjara zaseli doma ředkvičky, je potřeba vybrat vhodnou odrůdu, tedy rané ředkvičky. Oblíbená je např. odrůda Viola s kulatou bulvou a nafialovělou barvou, která se krásně vyjímá třeba v salátu nebo na plátku chleba.
Co se vyplatí, je postupné zasévání ředkviček (menší množství), tedy zhruba s týdenním odstupem, abychom se průběžně mohli radovat z nové úrody této zeleniny.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak vypěstovat ředkvičky v truhlíku
Na pěstování ředkviček potřebujeme hluboký truhlík o minimální šířce 300 mm. Do truhlíku dáme zeminu. Půda pro ředkvičky by měla být kyprá, výživná a humózní. Hodí se substrát pro pěstování zeleniny, ideálně s příměsí kompostu nebo organického hnojiva. Semena nasypeme do řádku a zasypeme substrátem. Mají být hluboko asi 0,5-1 cm. Odstupy mezi řádky je potřeba mít 10 cm. Budoucí rostlinka by kolem sebe potřebuje prostor zhruba 3 cm. Když budou ředkvičky příliš u sebe, je třeba je projednotit tak, aby měly dostatek místa na růst.
Kromě toho potřebují ředkvičky během pěstování dostatek vláhy. Jinak bulvičky hořknou, jsou měkké a protáhlé. Zemina ale zároveň nesmí být přemokřelá, aby rostliny neplesnivěly. Truhlík by měl stát na slunečném místě. Ředkvičky lze konzumovat zhruba po 30-40 dnech. Je třeba pamatovat na to, že když přerostou, získávají nepříjemnou ostrou chuť a dřevnatí.
Nezapomeňte na to, že jedlá je celá rostlina a do salátu, na chleba a do dalších jídel mohou přijít nejen bulvy, ale i listy ředkvičky. Ředkvičky můžeme využít do pomazánek, dají se ale také nakládat podobně jako okurky.
Zdroj informací:
https://cs.wikipedia.org: Ředkvička
Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 ředkvičkových pomazánek: Jsou jednoduché, rychlé, levné, plné vitamínů a výborně chutnají
Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete