Jak vypěstovat ředkvičky doma? Vyrostou i v truhlíku na balkóně, potřebují jen správný substrát, dostatek slunce a vláhy
21. 3. 2024 Zahrada

Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou pěstujeme venku jako jednu z prvních. Nepotřebujeme k tomu ovšem zahradu, ředkvičky si vypěstujeme i doma. Zvládne to každý a stačí málo. Zjistěte, jak na to.
Proč pěstovat ředkvičky
Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenová zelenina. Sice máme pocit, že je to naše zelenina, ale ve skutečnosti původně pochází z Asie, konkrétně z Japonska a Číny.
Není jasné, kdy se u nás začaly ředkvičky pěstovat, ale bylo už hodně dávno. Mohou být kulaté nebo podlouhlé, červené, růžové, fialové, bílé nebo i dvoubarevné, ale také pálivé či jemné. Tvar a barva ředkviček závisí na odrůdě.
Ředkvičky jsou nenáročná zelenina, která zpestří stůl i jídelníček. Proč si je ale dát, kromě toho, že dobře chutnají a jsou levné? Tato kořenová zelenina je zásobárnou vitaminu C, dále obsahuje menší množství draslíku, niacinu, hořčíku, vápníku, zinku, fosforu, mědi, manganu, sodíku, kyseliny listové a vitaminy skupiny B anebo vitamin K.
Mohlo by vás zajímat
Kdy zasít ředkvičky
Na pěstování nejsou ředkvičky náročné. Je jedno, jestli je máme na zahradě, v nádobách na balkónu nebo doma na parapetu. A jak dlouho trvá, než taková ředkvička vyroste a my si ji budeme moci dát do salátu? Od výsevu až po sklizeň jsou to zhruba čtyři týdny. Na volný záhon mohou ředkvičky od konce března až od dubna, pokud to počasí dovolí.
Pokud přemýšlíme, že bychom si právě teď brzy zjara zaseli doma ředkvičky, je potřeba vybrat vhodnou odrůdu, tedy rané ředkvičky. Oblíbená je např. odrůda Viola s kulatou bulvou a nafialovělou barvou, která se krásně vyjímá třeba v salátu nebo na plátku chleba.
Co se vyplatí, je postupné zasévání ředkviček (menší množství), tedy zhruba s týdenním odstupem, abychom se průběžně mohli radovat z nové úrody této zeleniny.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak vypěstovat ředkvičky v truhlíku
Na pěstování ředkviček potřebujeme hluboký truhlík o minimální šířce 300 mm. Do truhlíku dáme zeminu. Půda pro ředkvičky by měla být kyprá, výživná a humózní. Hodí se substrát pro pěstování zeleniny, ideálně s příměsí kompostu nebo organického hnojiva. Semena nasypeme do řádku a zasypeme substrátem. Mají být hluboko asi 0,5-1 cm. Odstupy mezi řádky je potřeba mít 10 cm. Budoucí rostlinka by kolem sebe potřebuje prostor zhruba 3 cm. Když budou ředkvičky příliš u sebe, je třeba je projednotit tak, aby měly dostatek místa na růst.
Kromě toho potřebují ředkvičky během pěstování dostatek vláhy. Jinak bulvičky hořknou, jsou měkké a protáhlé. Zemina ale zároveň nesmí být přemokřelá, aby rostliny neplesnivěly. Truhlík by měl stát na slunečném místě. Ředkvičky lze konzumovat zhruba po 30-40 dnech. Je třeba pamatovat na to, že když přerostou, získávají nepříjemnou ostrou chuť a dřevnatí.
Nezapomeňte na to, že jedlá je celá rostlina a do salátu, na chleba a do dalších jídel mohou přijít nejen bulvy, ale i listy ředkvičky. Ředkvičky můžeme využít do pomazánek, dají se ale také nakládat podobně jako okurky.
Zdroj informací:
https://cs.wikipedia.org: Ředkvička
Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více