Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
27. 3. 2024 Vaření
Brambory se špekáčky na pivu. To je jednoduché jídlo, jehož ingredience k sobě báječně hodí. A připravuje se v jednom pekáčku. Při pečení vznikne výborná hustá pikantní omáčka.
Recepty na pivu
Jsme národ pivařů, a tak se není co divit, že se pivo objevuje v množství oblíbených receptů. Kromě pečiva a do masových jídel je přidáváme dokonce i do moučníků. S čím absolutně ladí, to jsou špekáčky. Když pivo a uzeninu doplníme o brambory a výbornou pikantní omáčku, vznikne po upečení skvělý pokrm, který potěší nejen mužské strávníky.
Mohlo by vás zajímat
Zálivka na brambory se špekáčky
Zdálo by se, že toho kromě pokrájených brambor, špekáčků a piva nebudete už moc potřebovat, ale přece jen by neškodilo pár voňavých ingrediencí. Pivo se hodí černé. Kromě toho do zálivky, kterou budeme polévat brambory a uzeniny, využijeme kečup, ideálně domácí.
Sáhneme také po česneku a nebudeme s ním šetřit. Z bylinek se báječně hodí provensálské koření (tymián, rozmarýn, dále také bazalka, oregano a saturejka). Přidáme také grilovací koření. Pokud budeme využívat hotové směsi koření, je třeba počítat s tím, že stejně tak jako uzeniny obsahují sůl. Další solení nebude zřejmě potřeba.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Brambory se špekáčky na pivu
Na čtyři porce potřebujete: 8 velkých brambor, 4 špekáčky, 400 ml černého piva, 4 lžíce kečupu, 6 stroužků česneku, 3 lžíce provensálského koření, 2 lžíce grilovacího koření, sůl (pokud je potřeba) a cibuli na ozdobu.
Jak na to? Do mísy dejte polovinu piva, kečup, oloupejte a prolisujte česnek, přidejte provensálské koření, grilovací koření a sůl. Neoloupané brambory omyjte a nakrájejte je na půlměsíčky, tedy podélně napůl, a potom na třetiny. Špekáčky nakrájejte stejným způsobem.
Brambory a špekáčky přendejte do zapékací misky a zalijte připravenou zálivkou. Dobře promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Po cca 20 minutách zalijte zbývajícím pivem, promíchejte a za občasného prohození pečte ještě 55 minut. Ze zálivky zbyde jen hustá omáčka. Na talíři vše posypte proužky cibule nakrájenými najemno a podávejte.
Náš tip: Připravte si brambory se špekáčky na pivu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Místo ležáků frčí ejly. Proč jsou svrchně kvašená piva v poslední době tak oblíbená?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
Přečtěte si Zobrazit více
19 receptů na jídla z jednoho pekáčku: Pečte jednoduše, ale chutně a plnohodnotně
Provensálské koření: Do směsi stačí jen pět druhů bylinek, důležité je jejich správné usušení a uložení v dobře těsnících nádobách
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?