Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Mazanec, beránek a samozřejmě nádivka. To vše neoddělitelně patří k Velikonocům. Co ale udělat pro to, aby sváteční dobrota skvěle chutnala vám i hostům a byla ozdobou velikonočního stolu?

Dokonalá velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka neboli lidově hlavička, ale také velikonoční svítek, sekanina či sekanice, případně jeřábek je speciální jídlo po skončení půstu. Měla by být plná zelených bylinek, krásně vonět, uvnitř být nadýchaná a zvenčí krásně dozlatova vypečená. Pečeme na Velikonoce, podle tradice na Bílou sobotu nebo na Boží hod velikonoční, tedy v neděli. Nedělní kdysi bývala slavnostnější a bohatší. Bílá sobota je totiž ještě postní den. 

Každý připravuje velikonoční nádivku trochu jinak, a proto má neuvěřitelně mnoho podob. Máme pro vás tipy. Když je využijete, bude skutečně dokonalá.

1. Pečivo do nádivky opečeme

Velikonoční nádivka je vlastně nákyp. Základem je pro ni pečivo, ideálně starší. Většinou rohlíky nebo housky nakrájené na kostičky. Využít můžeme i toastový chléb nebo veku.  Aby lépe chutnalo, trochu ho opečeme na pánvi nebo na plechu v troubě.

Pak ho namáčíme do mléka, nebo pro lahodnější chuť do smetany. Opečením se pečivo úplně nerozmočí a v nádivce bude vypadat efektněji. 

2. Vývar pro masovější chuť

Pokud chceme, aby velikonoční nádivka chutnala masověji, namočíme pečivo do vývaru místo části mléka. Na vývaru si dáme záležet, aby měl co nejplnější chuť. Abychom toho dosáhli, je lepší uvařit maso den předem. Vývar scedíme a maso dáme zpátky do vývaru. Necháme vše zchladnout. 

3. Koření do nádivky

Typickým kořením do nádivky je muškátový oříšek, který v nákypu poslouží svou výraznou vůní. Je osvěžující, trochu palčivá, lehce nahořklá a velmi aromatická. Kromě toho používáme i pepř. Někdo přidává i tymián a rozmarýn.

4. Zelené bylinky do nádivky

Velikonoční nádivka je i symbolem jara, proto by v ní neměly chybět jarní rostlinky. Nákyp krásně ochutí a ten navíc bude vypadat krásně svěže. Výborně se hodí medvědí česnek. Do velikonoční nádivky se obvykle využívají také čerstvé jarní kopřivy. Využít se dají ale i listy pampelišek, sedmikrásek, popence, mladého špenátu či kontryhelu. Sáhnout můžeme i po petrželce.

Pokud chceme šťavnatější nádivku, přidáme zelené části pórku. Výraznější chuť zajistí nasekaná pažitka i jarní cibulka

5. Do nádivky rozdělíme žloutky a bílky

Vejce jsou významnou surovinou do velikonoční nádivky. Představují totiž symbol nového života. Do nádivky je rozhodně lepší oddělit bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme pevný sníh, ale nesmíme ho přešlehat, aby nebyl suchý. Žloutky zase utřeme s máslem do pěny. Sníh dáváme tradičně do nádivky na závěr, bude tak krásně nadýchaná. Někdy se pro zajištění kyprosti spolu se sněhem přidává i lžička kypřicího prášku. 

6. Máslo dodá nádivce lahodnou chuť

Do nádivky patří i tuk. Část zajistí opečené maso. Pokud chceme, aby byla směs lahodnější a šťavnatější, vmícháme do ní i trochu másla. Většinou se přidává ve společnosti žloutků. Obě ingredience spolu utřeme. Máslo můžeme dát do směsi i rozpuštěné, dá se ale i nahradit sádlem. 

7. Šťavnatější uzené nebo klobáska do nádivky

Přemýšleli jste, proč se říká velikonoční nádivce hlavička? Dříve se do ní totiž dávalo vařené maso z telecí hlavy. Dnes používáme uzené maso. Ideálně tučné, protože díky tomu bude pokrm lépe chutnat. Nejlepší je bůček, uzená krkovice nebo slanina. Můžeme sáhnout i po dobré klobásce.

V jaké podobě se maso dává do nádivky? Uzené uvaříme den předem a pak ho nakrájíme na kostičky. Pokud využijeme klobásku, nakrájíme ji na drobné kostičky a osmažíme na pánvi na troše tuku. Bude mít výraznější chuť. 

8. Slanina nebo pastrami

Jednou z variant přidávaného masa je slanina. A která nejlépe ladí s nádivkou? Výborně chutná anglická slanina. Variantou masa je i pastrami, což je speciálně připravené uzené maso. Kromě jeho nádherné růžové barvy je i šťavnaté a lehce chutná po uzení.

9. Vylepšení nádivky

Důležité na cestě k luxusní velikonoční nádivce je její dochucení. Kromě zmíněného koření, mezi kterým jednoznačně vede muškátový oříšek, se také často přidává česnek a pepř. Solit nejspíš příliš nebudeme muset, nebo jen minimálně s ohledem na přidané uzené maso. Pečením se tekutiny vypaří a slanost bude výraznější.

Křupavost souvisí s propečením, ale můžeme udělat ještě jeden krok, a tím je posypání nádivky plátky mandlí. Pokud by nám nestačila pořádná dávka zelených bylinek, můžeme přidat i různou zeleninu. Vhodná jsou rajčata, skvělá je i kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel. Variantou je i brokolice nebo květák.  

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

10. Správné pečení velikonoční nádivky

Velikonoční nádivku dáme do tukem vymazaného pekáčku vysypaném strouhankou nebo vyloženém pečicím papírem a rovnoměrně ji rozetřeme. Pečeme na 180 °C zhruba půl hodiny. Měla by být dozlatova. 

Náš tip: Připravte si velikonoční nádivku podle tohoto videoreceptu 

Recepty k tomuto článku