Domácí coleslaw hravě předčí ten kupovaný: Když v dresinku dobře zkombinujete majonézu a jogurt, je neodolatelný
2. 4. 2024 Vaření
Zelný salát je u nás velmi oblíbenou pochutinou. Proto, když se v našich restauracích a fastfoodech objevil ve světě oblíbený coleslaw, přijali ho čeští strávníci s radostí. Nejen proto, že je chuťově výrazný a plný zeleniny, ale i díky přítomnosti majonézy, která mu dodává šmrnc.
Zavádějící původ
Salát coleslaw, který si mnozí z nás spojují především s americkou kuchyní, má ve skutečnosti mnohem delší historii a jeho kořeny sahají až do Nizozemska. Slovo „coleslaw“ vychází z nizozemského výrazu „koolsla“, kde „kool“ znamená kapusta a „sla“ salát.
Původní receptura, která se do Ameriky dostala s nizozemskými osadníky již v 17. století, obsahovala pouze jednoduchou kombinaci nakrájeného syrového zelí a octového dresinku. Postupem času přibyla do receptu majonéza, která dodala salátu krémovější konzistenci. Tím se stala ještě oblíbenější, zejména v Spojených státech.
Mohlo by vás zajímat
Vhodná příloha
Zákazníci nově vznikajících fastfoodů se po revoluci mohli poprvé s „koleslavem“ setkat v řetězci KFC, v jehož nabídce tvoří jednu z nejčastěji objednávaných položek, stejně jako třeba oblíbená pálivá křidýlka. V USA je totiž coleslaw tradiční součástí zahradních party a pikniků, kde se běžně podává k hamburgerům, hot dogům nebo grilovanému masu.
To ve Velké Británii a dalších částech Evropy se servíruje jako doplněk k rybám, na britských ostrovech hlavně k fish & chips, nebo jako součást sendvičů a wrapů. V Jižní Koreji je zase podobný salát známý pod názvem „baechu-geotjeori“, což je čerstvá, nekvašená verze kimči.
Dresink podle chuti
Existuje mnoho variant coleslawu, a to od tradičních receptů s majonézou až po verze s octovým nebo jogurtovým dresinkem, které nabízejí méně kalorickou verzi. Coleslaw může být vyroben z různých druhů zeleniny, ale základem jsou nejčastěji zelí, cibule a mrkev. Díky své svěží a křupavé textuře a kyselé chuti je ideální protiváhou k těžkým nebo mastným pokrmům, i když recept, který se objevil na instagramovém účtu essen_paradies díky majonéze také není úplně „fitness“. I přesto je ovšem vynikající.
Domácí coleslaw
Na světově oblíbený výborný křupavý salát budete potřebovat: Na salát 1 špičaté zelí, 1/2 lžičky soli, 1 mrkev a 6 ředkviček. Na dresink 150 g řeckého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíci hořčice, 2 stroužky česneku, šťávu z 1/2 citronu, 1 lžíci agávového sirupu (můžete nahradit medem nebo javorovým sirupem), 1/2 lžičky pepře, 1 lžičku chilli vloček a 2 lžíce čerstvého kopru.
Jak na to?
- Zelí nakrájejte na nudličky, ředkvičky na tenké plátky a mrkev na tenké proužky, zvané julienne, a vše dejte do větší mísy.
- Do druhé misky dejte jogurt, majonézu a hořčici. Vymačkejte citronovou štávu a prolisujte česnek.
- Do dresinku přidejte pepř, chilli a najemno nakrájený kopr. Vše pečlivě promíchejte. Přilijte agávový sirup (nebo jako náhražku použijte med či sirup javorový) a znovu dobře zamíchejte.
- Teď už jen stačí dresink nalít na připravenou zeleninu a promíchat tak, aby byly všechny kousky dobře obaleny zálivkou.
- Servírujte k masu, rybě nebo klidně samostatně.
Naše rada: Pokud nebudete mít k dispozici špičaté zelí, zcela postačí to klasické. Na salát by měla stačit polovina hlávky. Řecký jogurt zase můžete zaměnit za kvalitní smetanový, ale myslete na to, že tím se stává coleslaw kaloričtějším.
Náš tip: Připravit si domácí salát coleslaw můžete i podle našeho videoreceptu:
Zdroj informací:
www.npr.org - Coleslaw: You Could Be a Star
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kopr ve sladkokyselém nálevu: Klasický recept s cukrem, octem a solí je snadný na přípravu a zvládne jej každý
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Jídelníček na rekreacích ROH: Vydatné snídaně, na oběd výběr ze čtyř jídel a pokaždé tradiční moučník
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Jak se strouhá na struhadle ve stylu julienne. Jde o specifický způsob přípravy zeleniny
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní