Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
15. 4. 2024 Vaření
Co takhle vyzkoušet vynikající dušený špenát? Když ho správně ochutíme, získáme výborné a krásně barevné jídlo. Voní po česneku. Přichystat k němu můžete třeba vejce natvrdo a vařené brambory.
Proč si dát špenát
Špenát je název listové zeleniny, který dal název i pokrmu (jako dušený špenát se připravují třeba kopřivy). Patří mezi kontroverzní jídla, a to většinou kvůli nesprávné přípravě. I tepelně upravený špenát má mít jasně zelenou barvu, ne našedlou.
Říkalo se, že Pepek námořník měl mít svaly díky špenátu. Špenát sice nemá tolik železa, jak se dříve tvrdilo, ale obsahuje ho, a ne málo. A navíc v něm najdeme vitamin C, což je báječné spojení. Železo se totiž pak lépe vstřebává. Kromě toho se ve špenátu nachází i betakaroten, kyselina listová a vitamin E. Z minerálních látek pak ještě hořčík, vápník, sodík a draslík.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do špenátu
Do základní verze špenátu patří špenát, ideálně listový, můžeme ale použít i protlak. Do pokrmu dále přidáváme zpěněnou cibulku, obvykle i trochu hladké mouky na jíšku. Doplníme o sůl a nesmí chybět utřený česnek. Špenát zjemníme mlékem nebo smetanou. Jídlo můžeme zvýraznit mletým pepřem. Ke špenátu se někdy přidává i vajíčko, které rychle zamícháme. Voňavý může být díky slanině.
Někdo je ale přesvědčen o tom, že nejlepší špenát je se smetanou ke šlehání a česnekem.
Vařený špenát bychom neměli uchovávat, ale co nejdříve ho sníst.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit špenát
Na přípravu špenátu si přichystejte: 1 balíček špenátového protlaku, 2 lžíce hrubé mouky (můžete použít i hladkou nebo polohrubou), 1 vejce, trochu mléka, mletý pepř, sůl, 3-4 stroužky česneku, 1 velkou cibuli a 50 g špeku.
Jak na to? Špenát nechte trochu povolit. Nakrájejte špek na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Na rozehřátou pánvičku kápněte olej, přidejte špek, opečte ho. Pak přidejte cibuli, a když je dozlatova, přisypte mouku a vymíchejte jíšku. Předem si připravte mléko.
Jakmile se mouka opeče, vmíchejte postupně mléko a uvařte hustou kašičku. Přidejte balíček špenátu, a zatímco se špenát prohřívá (kašička se nesmí připálit), důkladně směs míchejte. Oloupejte česnek, rozmačkejte ho a přidejte ke špenátu. Směs osolte, opepřete, a když se špenát prohřeje, rozklepněte do něj vejce a dobře promíchejte. Nechte vše ještě pořádně prohřát.
Zdroje informací:
viscojis.cz: Špenát a železo
bezpecnostpotravin.cz: Špenát a výživa
Náš tip: Připravte si skvělý špenát podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní jízda na zelenou: Jak úspěšně vypěstovat špenát na balkoně v truhlíku? Hodí se delší nádoba a rozprašovač na zalévání
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky