Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
16. 4. 2024 Vaření
Brambory jsou už po několik století základní surovinou naší kuchyně a jídla z nich patří mezi ta levná i snadná. V jednoduchosti je krása a v případě valašských pečáků to platí dvojnásob.
Jak na pečené brambory
Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou. Někdy si je ale možná dáme i samotné, pokud jsou dobře ochucené. Existují různé varianty. Některé brambory pečeme oloupané, jiné zase ve slupce, což jim dodá trochu jinou chuť. Někdy je potíráme tukem, jindy tuk zase dáváme až po dopečení.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou valašské pečáky
Říká se jim pečáky nebo pečeňáky, ale také česnekové brambory. Česneková chuť je totiž pro ně typická. Připravují je nejen na Valašsku, ale i jinde na Vysočině a možná i v dalších částech naší krásné země. S malou či větší úpravou.
Jde o brambory (varný typ A nebo B), které i se slupkou nakrájíme na menší kousky (poloviny, čtvrtiny, podle velikosti brambor). Malé brambůrky ani krájet nemusíme. Dobře umyté brambory (můžeme je očistit kartáčkem na ruce) pečeme při vyšší teplotě nasucho. Mají být zlatavé, křupavé a plné puchýřků.
Hotové brambory pak promícháme se směsí pořádné dávky utřeného česneku se solí a povoleným sádlem. Někdo k tomu dává i kmín a místo sádla rozpuštěné máslo.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit valašské pečáky
Na přípravu budete potřebovat: 8-9 brambor, lžíci sádla, 2-3 stroužky česneku a sůl.
Jak na to? Sádlo nechte povolit. Brambory důkladně umyjte a nakrájejte je na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti). Rozložte je na suchý plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180-200 °C (podle vaší trouby) do zlaté barvy a až se začnou dělat puchýřky.
Česnek oloupejte a utřete ho se solí. Povolené sádlo smíchejte s utřeným česnekem. Hotové brambory nasypte do mísy s ochuceným sádlem a vše promíchejte. Tradičně se podává s mlékem nebo se skleničkou jemně perlivého kefíru.
Náš tip: Připravte si pečené brambory podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Kouzlo křupavých a chuťově vyvážených amerických brambor se skrývá ve směsi koření a správné teplotě při pečení
Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem