Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedna z nejslavnějších pražských řemeslných zmrzlináren Puro Gelato se letos rozhodla jít trochu proti své filozofii. Začali totiž nabízet točenou zmrzlinu, která je ve zmrzlinovém světě obecně považována za lehce podřadnější. To ovšem neplatí vždy! A tak jsme se vydali ji ochutnat a zjistit, jaká opravdu je. 

Zmrzlina nebo gelato?

Puro Gelato patří k nejslavnějším pražským zmrzlinárnám. Právě oni byli jedněmi z prvních, kdo začal v Praze nabízet pravé italské gelato. A jsou na to hrdi, což dávají najevo i ve svém sloganu: „Nejsme zmrzlina, jsme gelato!“

Právě gelato se od klasické zmrzliny výrazně odlišuje. Má totiž trochu jinou konzistenci, je hustší, protože neobsahuje tolik vzduchu. Kromě toho má, jak jsme psali v našem dřívějším článku, i mnohem méně tuku a je teplejší než normální zmrzlina, takže se rychleji rozpouští na jazyku. Pravé gelato se prodává v porcích, nabíraných speciální špachtlí, jak je nabízejí i italští zmrzlináři. 

Jen z těch nejlepších ingrediencí

Právě takové gelatoPuro Gelato i ve své první pobočce v Praze na Výtoni. A zde nyní otevřeli novou provozovnu, kde si můžete vychutnat jejich točenou zmrzlinu. Ta má u nás poměrně dlouhou tradici a spousta lidí jí dává přednost před jinými druhy zmrzlin.

Odborníky ze zmrzlinářského "fochu" ale bývá považována za trochu horší verzi zmrzliny, protože se  často vyrábí jen z prášku, který se smíchá s vodou. To však není úplně v souladu s tím, co nabízejí v Puro Gelato, tedy kvalitní zmrzlinu vyrobenou z ryze přírodních surovin, nijak nedochucovanou umělými zvýrazňovači chutí nebo dobarvovanou. 

Točené gelato

A přesně taková je i Puro Gelato Soft, tedy místní točená zmrzlina. Nejde totiž o klasickou točenou zmrzlinu, ale vychází z klasických receptur zmrzlinárny. I jejich točená zmrzlina je čistě přírodní, jde o klasické gelato, které je uzpůsobené tomu, aby se dalo vydávat z točených strojů.

Jedním z velkých lákadel podniku je to, že si zmrzlinu můžete sami natočit, a navíc ještě dozdobit různými posypky, ovocem, gumovými medvídky nebo polevami, takže si sami vytvoříte zmrzlinový pohár podle své fantazie. A protože máme točenou zmrzlinu v oblibě, rozhodli jsem se vyzkoušet zda je ta od Puro Gelato kvalitnější než klasická. A jaké jsou naše zkušenosti? 

Jaká je italská točená zmrzlina?

Vzhledem k omezenému prostoru tu nabízejí mnohem méně příchuti než v původní provozovně. V době naší návštěvy měli osm příchutí, nabídka se ale zřejmě bude proměňovat. Drží se přitom ověřené klasicky v podobě zmrzliny čokoládové, mangové, jahodové, vanilkové a pistáciové. Tu pak doplňovaly méně obvyklé příchutě, jako je černý rybíz, super spirulina nebo černý kokos bez cukru.

Rozhodli jsem se vyzkoušet toho co nejvíc, tak jsme si do kelímku natočili od každé trochu. Právě to je výhoda této zmrzlinárny, protože si můžete natočit klidně úplně malé množství, což ocení hlavně ti nerozhodní. Zmrzlina se nijak nelišila od té klasické, velmi nás zaujal právě černý kokos, který měl opravdu příjemnou nepřeslazenou chuť

Udělejte si vlastní pohár

Opravdu nadšeni jsme byli z nabídky posypek. Ty totiž mají od české společnosti Big Boy, která se drží stejného principu a rovněž nepoužívají umělá barviva a dochucovadla.

V nabídce tak mají různé lyofilizované maliny, jahody, popcorn nebo třeba preclíky v polevě, což je příjemné zpestření oproti klasickým pestrobarevným cukrovým posypkám nebo oříškům, které se jindy na točenou zmrzlinu nabízejí. 

Poté, co si zmrzlinu natočíte a dozdobíte, pak přejdete k pokladně, kde vám vše zváží a vy zaplatíte. Částka je pak 69 Kč za 100 g a jsou v ní zahrnuty zmrzlina i posypky.

Záleží tedy jen na vás, co a v jakém množství si kelímku dáte, vše se váží společně. I když jsme si zmrzliny nenabrali moc a i posypkami jsme šetřili, při první návštěvě nás dva kelímky vyšly na 200 Kč. Při druhé návštěvě jsem dokonce za 1 kelímek dali zhruba 250 Kč. 

Za ten zážitek to stálo, ale vzhledem k ceně půjde spíše o sváteční záležitost. 

Náš tip: Na fotografie z Puro Gelato soft se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip:  Zmrzlinu si snadno vyrobíte i doma, třeba podle našeho video receptu

Témata

Recepty k tomuto článku