Nečekejte na vinobraní, vyrazte na Moravu za dobrým vínem na „Zarážání hory“
27. 7. 2016 Historie a zajímavosti
Že znáte z Moravy jen vinobraní a jinak se tam nic zajímavého neděje? Omyl! Starobylý zvyk „zarážání“ hory je památeční chvílí a Moravané v mnoha vesnicích si jej každý rok připomínají. I když tradice ustupují moderní době, i dnes jsou součástí „zarážání“ bujaré oslavy plné dobrého vína, jídla a cimbálky.
Co je zarážání hory?
Tato tradice symbolizuje výsledek celoroční namáhavé práce vinařů, která se musí náležitě oslavit. Horou jsou nazývány vinohrady ležící v jedné trati – přeneseně se proto říká, že hora je uzavřena „zaražena“ a že se do ní nesmí vstupovat. „Hora“ se vždy vztyčovala v nejvýše položeném místě vinohradu. Obvykle se jednalo o borovou tyč, která byla na svém vrcholku zkrášlena květinami a posvěcená z kostela. Původ zvyku „zarážání hory“ se datuje až do 9. století, kdy jej doprovázely i modlitby.
V současné době se „zarážání“ hory stále dodržuje, jen poněkud změnilo svůj styl. Obyčejové prvky ustoupily do pozadí a do popředí se dostala zábavní stránka - pestrý kulturní program, vystoupení folklórních skupin či dechová cimbálová hudba.
Kde se konají tradiční oslavy?
Strážnice: 20.8.2016 od 15:00 - Hotařská búda
Město Strážnice a Český zahrádkářský svaz pořádají tradiční akci Zarážání hory u Hotařské búdy pod vrchem Žerotín. Strážničtí hotaři přečtou horenské právo, proběhne degustace vín, k tanci i poslechu bude hrát cimbálová muzika.
Kobylí: 27.8.2016 od 17:00 – Suchořádská zmola
Zarážení hory v Kobylí je tradiční slavností místních vinařů očekávajících začátek vinobraní.
Šardice: 28.8.2016 od 15:00 – sklepy u hřiště
Vinařské tradice spojené se zaražením hory, slib hotařů při víně a při písničce s vinařskou tématikou. Začátek v 15:00, pořádá Mendelův vinařský spolek.
Moravské Bránice 3.9.2016 od 14:00 – rozcestí Nová hora – Kalce
Tradiční vinařská slavnost s doprovodným programem a cimbálkou.
Nechory 3.9.2016 od 19:00 – vesnička vinných sklepů
Čtení horenského práva, které zakazuje vstup do vinice až do doby vinobraní. Po tomto obřadu se ujme slova cimbálová muzika, při níž se všichni společně baví až do nočních hodin.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí