Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
26. 4. 2024 Vaření
Pro tradiční Sacher dort je nezbytná kvalitní čokoláda, díky které je celý dezert vynikající. V Sacher dortu s jablky sice čokoládu nahrazují jablka, ale moučník obsahuje i kakao a kakaovou polevu.
Sacher dort
Rakouský dort Sacher přerostl věhlasem hranice země a už dlouho patří mezi její pověstné moučníky. Za jeho počátky bychom museli do roku 1832, kdy dezert vytvořil 16letý cukrářský učeň Franz Sacher pro mlsného knížete Metternicha a jím pořádanou večeři. Franzův mistr onemocněl, proto důležitý úkol připadl jemu.
Jemný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou je dnes vyhlášenou klasikou. Jeho originál je ale chráněn výrobním tajemstvím a ohledně "toho pravého receptu" se vede množství sporů. Recept na Sacher dort ani zdaleka není jen jeden, ale nabízí se mnoho variant.
Mohlo by vás zajímat
Jablečná varianta Sacher dortu
V Sacher dortu nechybí množství čokolády a kakaa, jde o velmi vydatný dezert. Můžeme si ale připravit i jeho odlehčenou variantu neboli falešný Sachr.
Potřebujete zpracovat jablka? V tomto kakaovém dortu jim to sluší. Výhodou jablečného dortu je jeho velmi rychlá příprava. Za 20 minut může do trouby. Korpus se bude lépe krájet, když ho necháme uležet do druhého dne. Lepší je využít chuťově pikantní marmeládu.
Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…
Sachr dort z jablek
Na korpus budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 300 g cukru krystal, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 100 g rozpuštěného tuku (Hera, máslo), 40 g kakaa, 1 prášek do pečiva a 3 vejce. Dále si připravte: rybízovou nebo višňovou marmeládu, čokoládovou polevu a vlašské ořechy na ozdobu. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubou mouku.
Jak na to? Do mísy dejte tuk, cukr a vejce a důkladně vše prošlehejte. Do směsi po lžičkách vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Do těsta opatrně přidejte nastrouhaná jablka.
Vše nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut. Jestli je dort upečený, zjistíte pomocí špejle. Když je po vytažení z těsta špejle čistá, můžete upečený dort vyndat z formy a nechat vychladnout.
Pak dort rozkrojte a pomažte marmeládou. Rozehřejte čokoládovou polevu a polijte s ní povrch. Moučník ozdobte vlašskými ořechy. Místo ořechů je možné nastříkat šlehačku.
Náš tip: Připravte si podle následujícího receptu Sachr dort z jablek:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit salát z ledového salátu. Využijeme křehkost jeho svěžích listů
Ty nejsladší a nejlepší rakousko-uherské moučníky: Vanilkou vonící kremeše nebo dokonalý Sachrův dort. Jak na něj?
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty