Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opékání špekáčků patří k oblíbeným letním kratochvílím.
Zdroj: Pixabay, 3534679

Opékání špekáčků je neodmyslitelně spjato například s pálením čarodějnic. Ty letošní ovšem byly kvůli počasí a regulovanému rozdělávání ohňů mnohdy právě o tradiční a oblíbenou zábavu ochuzeny. Pokud vám však nějaké buřty zbyly, poradíme vám, jak s nimi naložit a připravit si skvělé jídlo, které nechá zapomenout na pokažené opékání.

Zklamání vystřídá nadšení

Koupili jste si špekáčky, připravili si vše potřebné, abyste mohli na čarodějnice vyrazit k nejbližšímu ohni opékat a zjistili jste, že z toho nic nebude? Takovou situaci zažilo mnoho lidí v Praze i Středočeském kraji, kde kvůli počasí od úterního rána platí zákaz rozdělávání ohňů.

Není však třeba zoufat, i když bydlíte v bytě a sotva uděláte malý táborák, abyste buřty opekly. Můžete je použít k přípravě mnoha skvělých pokrmů, které určitě zaženou vaši chuť na kvalitní špekáček.

Pivo jako dobrý doplněk

Jako první se nabízí oblíbené buřty na pivu. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládne je každý. Navíc stačí mít pouze trochu zeleniny (někdo dává jen cibuli, jiný používá lečo z obchodu), pivo, lepší je černé, a funkční troubu. Pak už je všechno otázkou dobrého receptu a pár desítek minut a máte na světe skvělé jídlo, které zasytí a hlavně, potěší svou výbornou chutí.

Utopte buřty v octu

Další oblíbenou pochutinou z buřtů jsou tradiční utopenci. Nejen, že skvěle chutnají, ale mají i „léčivé účinky“, které oceníte především, pokud jste na čarodějnicích přehnaně zapíjeli žal z nerozdělaného ohně. Kromě kocoviny samozřejmě utopenci perfektně fungují také na hlad, ale myslete na to, že po naložení potřebují trochu času, aby stihly dobře nasát nálev, v němž jsou umístěny. Jak si připravit dobrou hospodskou klasiku, zjistíte například zde

Ne každý je Ital

Pokud máte rádi těstoviny „po česku“, neváhejte špekáčky použít třeba do špaget. Stačí jen na pánvi orestovat cibuli, na ni přidat na kostičky nakrájené buřty, oblíbené koření, rajčatový protlak a promíchat s těstovinami. Rychlá a snadná večeře je hned na stole, a pokud máte i trochu nastrouhaného eidamu, posypte s ním špagety a zavzpomínejte, jak vám je v mládí dělávala vaše babička nebo máma.

Zapečení buřtům sluší

Francouzské brambory připravuje každá rodina jinak. Někdo používá uzené maso, jiný klidně sáhne po krkovici, výjimkou není ani vepřová pečeně, i když ta bývá trochu sušší. Proč by se tedy nedaly použít špekáčky? Pokrájejte brambory na plátky, osolte je a opepřete. Vrstvěte je v zapékací míse s pokrájenými špekáčky, cibulí, a pokud to tak máte rádi, přidejte i plátky sýra. Zapékejte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, než brambory změknou. 

Nedietní salát 

Pokud máte v horkých dnech chuť spíše na čerstvou zeleninu ve formě salátu, klidně do něj přidejte i kousky oloupaných a nakrájených špekáčků. Trocha zálivky z octu, vody a cukru navrch a máte salát, kterého se nejen najíte, ale dokáže ho zvládnout i váš žaludek, který v teplém počasí na jídlo nemusí reagovat vždycky pozitivně. Ideální zeleninou jsou papriky, okurky, cibule či rajčata.

Můžete vyzkoušet i další variantu, trochu ostřejší. Najemno nakrájené špekáčky smíchejte s nakládanou zeleninou (okurky, papriky), přidejte trochu cibule a promíchejte s majonézou nebo jogurtem. Přisypte chilli pro pikantnější chuť. Tento pokrm, třeba s čerstvým chlebem, už klidně může sloužit jako vydatnější večeře.

Variant je mnoho

Existuje i spousta dalších způsobů, jak špekáčky použít jinak, než na opékání. Přidat se dají například do bramboráků, kde nahradí uzeninu, kterou je někdo zvyklý přidávat. Klasickým jídlem je buřtguláš, který si snadno připravíte podle tohoto receptu, buřty také můžete naplnit různými druhy směsí, třeba ze syrečků, a upéct. Dokonce můžete buřty použít místo párků do španělských ptáčků nebo do krůtí rolády podle receptu zde. A pokud máte rádi masové směsi pečené v alobalu, tak špekáčky přidejte do tohoto pokrmu.

Náš tip: Vynikající špekáčky na černém pivu připravíte podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku