Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí
6. 5. 2024 Vaření
Guláš je velmi typickým českým jídlem. My pro vás ale máme dost netradiční variantu. Kuřecí játrový guláš se žampiony je výborný a krásně šťavnatý. K tomu podávejte třeba knedlík nebo chléb.
Drůbeží játra
Drůbeží játra jsou velmi jemná, nepotřebují žádnou náročnou přípravu, případně pouze namáčení do mléka, a jsou rychle hotová. Obvykle je chystáme na cibulce a s rýží jako přílohou. Výborná jsou ale také s omáčkami. Pokud nám chutná guláš, můžeme vyzkoušet variantu, která je založená na tomto tradičním jídle. Jen má neobvyklou surovinu - drůbeží játra. Na rozdíl od klasického gukáše je výhodou krátká příprava. Po opečení jater jen vnitřnosti dusíme 15-20 minut. Pokud zahušťujeme moukou, dáme ji hned, abychom játra nevařili příliš dlouho. Zahustit můžeme i nastrouhanou bramborou nebo střídkou chlebu.
Mohlo by vás zajímat
Drůbeží játra jako guláš
Když si přineseme domů čerstvá játra, měli bychom je zpracovat co nejdříve. Není s nimi příliš práce. Občas se objeví zbytky tuku a žilek, po kouscích je tedy probereme a případně odřežeme. Játra opláchneme a osušíme papírovou utěrkou, aby neprskala při smažení.
Játra výborně ladí se slaninou, která je krásněprovoní. A nechybí ani v tomto guláši. Stejně jako ostatní druhy masa na guláš i játra je potřeba přidat k pořádné dávce cibule osmažené dozlatova a nechat je pořádně zatáhnout. I v tomto případě přidáme k zataženým játrům lžíci protlaku a po zarestování pak mletou papriku a zalijeme tekutinou. V níže uvedeném receptu na kuřecí játrový guláš zase přidáváme žampiony, a následně horkou vodu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí játrový guláš se žampiony
Na tento guláš budete potřebovat: 500 g kuřecích jater, 5 větších žampionů, 1 velkou cibuli, 50 g anglické slaniny, 1 lžíci sádla, 1 lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci hladké mouky, 3 stroužky česneku, mletou červenou papriku, špetku pálivé papriky, kmín, pepř, majoránku a sůl.
Jak na to? Játra očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Žampiony nakrájejte na kostky. Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Na pánev dejte sádlo, nechte ho rozehřát, přidejte slaninu, uškvařte ji, a pak přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezezlátne. Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. Přidejte ho ke zlatavé cibulce a po chvíli vložte játra. Nechte je zatáhnout, přidejte protlak, zarestujte ho, přisypte papriku a promíchejte. Přidejte žampiony a míchejte.
Po chvilce vše zalijte horkou vodou do poloviny. V trošce vody rozmíchejte mouku a játra zahustěte. Okořeňte a nechte dusit asi 20 minut. Dochuťte. Guláš by měl být lehce pikantní. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.
Náš tip: Pokud zatoužíte po klasickém hospodském guláši z hovězí kližky, můžete si ho připravit podle následujícího receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá játra na cibulce do 30 minut: Trocha špeku a vývar udělají v omáčce zázraky
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce