Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
3. 6. 2024 Vaření
Máte jahody a toužíte po osvěžujícím moučníku? Upečte si jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní, který je dozdoben čirým dortovým želé. Krásný letní dort oceníte v teplejších dnech.
Jaký jahodový koláč do horkých dnů
Jahody jsou skvělým ovocem, na které vždy netrpělivě čekáme. Můžeme si je zakoupit v obchodě, ale také sebrat při samosběru, a pak jahody hlavně dobře uložit.
Když se rozhodneme přichystat skvělý koláč, může to být nepečená verze, která je do tepla výborná, ale také luxusní pečený koláč. Jednou z pečených variant je jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní. Musí se vychladit, a pak je naprosto báječný a příjemně osvěží.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do křehkého těsta
Příprava křehkého těsta není těžká, ale je třeba dodržet určitý postup, aby výsledek byl výborný.
Na těsto potřebujeme pšeničnou hladkou mouku s průměrným obsahem lepku. Pro křehkost a vzdušnost pomůže, když k mouce přidáme trochu škrobu (např. Solamyl, Maizena, Gustin) místo zhruba 1/3 mouky. Vždy obě ingredience prosíváme. Doplníme o špetku soli.
Ideálním tukem do křehkého těsta je máslo pro typickou chuť. Máslo musí být vychlazené (ne zmrzlé). Do směsi ho dáváme nasekané na kousky nebo nastrouhané.
Vejce zase napomáhají křehkosti těsta a žloutky těsto zabarví. Pokud místo části vajec přidáme tekutinu (voda, mléko, kyselé mléko nebo smetana), musí být studená a přidáváme ji postupně, aby konzistence těsta byla ideální a nelepila. Přidání mouky by pak vedlo k tvrdosti těsta.
Pokud využíváme cukr, dáváme jemný pískový nebo moučku a maximálně 200-350 g na 1 kg mouky.
Jak správně pracovat s křehkým těstem
Křehké těsto zpracujeme na podložce studenýma rukama, ideálně v chladu. Pracujeme rychle příborovým nožem, a pak rukama. Těsto musí být co nejchladnější. Výsledkem má být hladké těsto.
Těsto zabalíme a dáme v igelitu do lednice odležet nejlépe do druhého dne (vydrží ale bez ztráty kvality 2-3 dny). Vyndané těsto pak rozvalujeme jemně bez velkého tlaku na pomoučeném válu, hodí se i dva mikrotenové sáčky.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Jak upéct jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní
Na koláč o průměru formy 20-25 cm budete potřebovat: Těsto: 150 g másla nebo Hery, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, 220 g hladké mouky a 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva. Náplň: 600 ml mléka, 200 g krupicového cukru, 2 sáčky pudinku libovolné příchutě (třeba pistáciový) a 250 g měkkého tvarohu. Zdobení: 250 g jahod a 1 sáček čirého dortového želé. Dále: tuk na vymazání formy.
Jak na to? Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte cukr, vejce a prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše zpracujte do hladkého těsta. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do chladničky odležet.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte nebo vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a vykrojte z něj kolo o průměru dortové formy (25 cm). Vyložte jím dno formy.
Zbylé těsto rozválejte na pruh široký asi 3 cm a vyložte jím okraj formy. Těsto lze do formy i vmačkat a okraje vytvořit dlaněmi. Do kastrolu nalijte část mléka, zbylé použijte na rozmíchání pudinkového prášku, který pak vlijte do mléka a rozmíchejte. Přidejte cukr. Uvařte hustý krém, který pak smíchejte s tvarohem.
Ještě teplou náplň nalijte na těsto. Moučník ihned vložte do trouby a pečte ho asi 30 minut. Koláč nechte ve formě úplně vychladnout, a pak na povrch rozložte plátky pokrájených jahod. Želé připravte podle návodu na obalu a potřete jím koláč. Jahodový koláč dejte do chladničky ztuhnout (nejméně na dvě hodiny, nejlépe do druhého dne).
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křehký koláč s jablky: Jednoduchý moučník voní skořicí a ovocem a dokonale spojuje šťavnatou náplň a křupavé těsto
Samosběry jahod začaly: Nejlevnější jahody seženete za 60 Kč/kg u Kolína. Sbírá se ale už i na Moravě
Vyložit dortovou formu papírem na pečení je snadné a podle názorného videa to zvládne opravdu každý
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Jak nejlépe skladovat jahody: Když použijeme fígl se zavařovací sklenicí, vydrží jahody v lednici až tři týdny
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak udělat to nejlepší křehké těsto? Máslo musí být studené a příprava svižná