Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, Petra Ku.

Máte jahody a toužíte po osvěžujícím moučníku? Upečte si jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní, který je dozdoben čirým dortovým želé. Krásný letní dort oceníte v teplejších dnech.

Jaký jahodový koláč do horkých dnů

Jahody jsou skvělým ovocem, na které vždy netrpělivě čekáme. Můžeme si je zakoupit v obchodě, ale také sebrat při samosběru, a pak jahody hlavně dobře uložit

Když se rozhodneme přichystat skvělý koláč, může to být nepečená verze, která je do tepla výborná, ale také luxusní pečený koláč. Jednou z pečených variant je jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní. Musí se vychladit, a pak je naprosto báječný a příjemně osvěží.

Co patří do křehkého těsta

Příprava křehkého těsta není těžká, ale je třeba dodržet určitý postup, aby výsledek byl výborný.

Na těsto potřebujeme pšeničnou hladkou mouku s průměrným obsahem lepku. Pro křehkost a vzdušnost pomůže, když k mouce přidáme trochu škrobu (např. Solamyl, Maizena, Gustin) místo zhruba 1/3 mouky. Vždy obě ingredience prosíváme. Doplníme o špetku soli.

Ideálním tukem do křehkého těsta je máslo pro typickou chuť. Máslo musí být vychlazené (ne zmrzlé). Do směsi ho dáváme nasekané na kousky nebo nastrouhané. 

Vejce zase napomáhají křehkosti těsta a žloutky těsto zabarví. Pokud místo části vajec přidáme tekutinu (voda, mléko, kyselé mléko nebo smetana), musí být studená a přidáváme ji postupně, aby konzistence těsta byla ideální a nelepila. Přidání mouky by pak vedlo k tvrdosti těsta.

Pokud využíváme cukr, dáváme jemný pískový nebo moučku a maximálně 200-350 g na 1 kg mouky.

Jak správně pracovat s křehkým těstem

Křehké těsto zpracujeme na podložce studenýma rukama, ideálně v chladu. Pracujeme  rychle příborovým nožem, a pak rukama. Těsto musí být co nejchladnější. Výsledkem má být hladké těsto.

Těsto zabalíme a dáme v igelitu do lednice odležet nejlépe do druhého dne (vydrží ale bez ztráty kvality 2-3 dny). Vyndané těsto pak rozvalujeme jemně bez velkého tlaku na pomoučeném válu, hodí se i dva mikrotenové sáčky.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak upéct jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní

Na koláč o průměru formy 20-25 cm budete potřebovat: Těsto: 150 g másla nebo Hery, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, 220 g hladké mouky a 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva. Náplň: 600 ml mléka, 200 g krupicového cukru, 2 sáčky pudinku libovolné příchutě (třeba pistáciový) a 250 g měkkého tvarohu. Zdobení: 250 g jahod a 1 sáček čirého dortového želé. Dále: tuk na vymazání formy.

Jak na to? Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte cukr, vejce a prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše zpracujte do hladkého těsta. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do chladničky odležet.

Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte nebo vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a vykrojte z něj kolo o průměru dortové formy (25 cm). Vyložte jím dno formy.

Zbylé těsto rozválejte na pruh široký asi 3 cm a vyložte jím okraj formy. Těsto lze do formy i vmačkat a okraje vytvořit dlaněmi. Do kastrolu nalijte část mléka, zbylé použijte na rozmíchání pudinkového prášku, který pak vlijte do mléka a rozmíchejte. Přidejte cukr. Uvařte hustý krém, který pak smíchejte s tvarohem.

Ještě teplou náplň nalijte na těsto. Moučník ihned vložte do trouby a pečte ho asi 30 minut. Koláč nechte ve formě úplně vychladnout, a pak na povrch rozložte plátky pokrájených jahod. Želé připravte podle návodu na obalu a potřete jím koláč. Jahodový koláč dejte do chladničky ztuhnout (nejméně na dvě hodiny, nejlépe do druhého dne).

Náš tip: Z jahod si také můžete přichystat podle následujícího video receptu tento koláč s pudinkem a šlehačkou

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli