Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření
4. 6. 2024 Vaření
Maso, pivo a koření dává tušit skvělý výsledek. Přichystejte si farmářskou krkovičku v cibuli a pivu. Když necháte maso dobře proležet, hezky načerpá chutě a bude vynikající.
Maso na pivu
Náš národ zkrátka pivo miluje. A to se projevuje nejen na tom, kolik ho vypijeme, ale také na jídlech, do kterých pivo přidáváme. Bývá součástí ingrediencí do pečiva, najdeme ho i v moučnících, ale samozřejmě ho přiléváme k uzeninám a masu.
Farmářská krkovička je kus masa ve společnosti zeleniny a koření. I to je případ receptu, který najdete níže v článku. Zástupcem zeleniny je tu pořádná dávka cibule. Jako koření můžeme využít směs na steaky, příkladem je třeba sušený česnek, šalvěj, petrželka a drcený pepř.
Mohlo by vás zajímat
Přidávání piva k masu
Pivo je podle druhu více či méně hořký nápoj. Ale spousta cibule, která pečením zesládne, zmírní hořkost piva. Pivo k vaření obvykle používáme tmavé, a to pro jeho výraznou karamelovou příchuť. Využívá se také samozřejmě to světlé. Při podlévání masa obvykle pivo ředíme trochu vodou nebo vývarem, aby nebylo tolik hořké.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Na pokrm pro čtyři strávníky si připravte: 800 g krkovice s kostí (4 plátky), 2 lžíce steakového koření (např. Farmářský steak od Vitany), 4 lžíce oleje, 4 velké cibule, 400 ml světlého piva, 100 ml vývaru (nebo vody) a 2 lžíce sádla.
Jak na to? Plátky krkovice o výšce dva centimetry zakápněte olejem a posypejte kořením. Vložte je do dózy s víkem a v lednici nechte maso v zavřené nádobě marinovat 24 hodin.
Před vlastní úpravou nádobu s masem vyndejte a nechte ji hodinu při pokojové teplotě. Pak rozpalte pánev s trochou oleje. Maso na něm zprudka opečte z obou stran (z každé 3 minuty).
Cibule oloupejte a pokrájejte na kolečka, a pak na půlkolečka. Do pekáčku dejte sádlo a dno vyložte polovinou cibule. Vložte maso a zasypejte zbytkem cibule. Podlijte pivem a přiklopte pokličkou nebo alobalem. Vložte do trouby a pečte hodinu na 220 °C.
Pak sundejte pokličku, maso podlijte vodou a dopékejte dozlatova. Nechte zredukovat výpek. Farmářskou krkovičku můžete podávat třeba se šťouchanými brambory.
Náš tip: Připravte si výbornou farmářskou krkovičku v cibuli a pivu podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni