Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Maso, pivo a koření dává tušit skvělý výsledek. Přichystejte si farmářskou krkovičku v cibuli a pivu. Když necháte maso dobře proležet, hezky načerpá chutě a bude vynikající.

Maso na pivu

Náš národ zkrátka pivo miluje. A to se projevuje nejen na tom, kolik ho vypijeme, ale také na jídlech, do kterých pivo přidáváme. Bývá součástí ingrediencí do pečiva, najdeme ho i v moučnících, ale samozřejmě ho přiléváme k uzeninám a masu.

Farmářská krkovička je kus masa ve společnosti zeleniny a koření. I to je případ receptu, který najdete níže v článku. Zástupcem zeleniny je tu pořádná dávka cibule. Jako koření můžeme využít směs na steaky, příkladem je třeba sušený česnek, šalvěj, petrželka a drcený pepř. 

Přidávání piva k masu

Pivo je podle druhu více či méně hořký nápoj. Ale spousta cibule, která pečením zesládne, zmírní hořkost piva. Pivo k vaření obvykle používáme tmavé, a to pro jeho výraznou karamelovou příchuť. Využívá se také samozřejmě to světlé. Při podlévání masa obvykle pivo ředíme trochu vodou nebo vývarem, aby nebylo tolik hořké. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Farmářská krkovička v cibuli a pivu

Na pokrm pro čtyři strávníky si připravte: 800 g krkovice s kostí (4 plátky), 2 lžíce steakového koření (např. Farmářský steak od Vitany), 4 lžíce oleje, 4 velké cibule, 400 ml světlého piva, 100 ml vývaru (nebo vody) a 2 lžíce sádla.

Jak na to? Plátky krkovice o výšce dva centimetry zakápněte olejem a posypejte kořením. Vložte je do dózy s víkem a v lednici nechte maso v zavřené nádobě marinovat 24 hodin.

Před vlastní úpravou nádobu s masem vyndejte a nechte ji hodinu při pokojové teplotě. Pak rozpalte pánev s trochou oleje. Maso na něm zprudka opečte z obou stran (z každé 3 minuty).

Cibule oloupejte a pokrájejte na kolečka, a pak na půlkolečka. Do pekáčku dejte sádlo a dno vyložte polovinou cibule. Vložte maso a zasypejte zbytkem cibule. Podlijte pivem a přiklopte pokličkou nebo alobalem. Vložte do trouby a pečte hodinu na 220 °C.

Pak sundejte pokličku, maso podlijte vodou a dopékejte dozlatova. Nechte zredukovat výpek. Farmářskou krkovičku můžete podávat třeba se šťouchanými brambory.

Náš tip: Připravte si výbornou farmářskou krkovičku v cibuli a pivu podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku