Jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou: Šťavnatý a nadýchaný dezert je třeba pořádně vychladit a krájet horkým nožem
5. 6. 2024 Vaření
Sezóna jahod je plná i různých lehkých a svěžích dezertů. Přichystejte si jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou. Díky nadýchanému těstu, pikantní marmeládě a pudinku s ovocem a porcí šlehačky si pochutnáte.
Jak na nadýchaný jahodový koláč
Jahodové koláče jsou téměř nezbytnou součástí jahodové sezóny. A že je z čeho vybírat. Velmi oblíbené bývají koláče s nadýchaným korpusem a spoustou ovoce. Na tom může být tvaroh, pudink, ale i šlehačka, případně kombinace těchto ingrediencí.
Často korpus připravujeme z piškotového těsta, které je vláčné a nadýchané. A co pro to udělat?
- Všechny suroviny vyndejte alespoň hodinu předem z lednice. Je třeba, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
- Důkladně vyšlehejte cukr s vejci, nejprve na nižší stupeň, pak zvyšte otáčky. Správná pěna má být hustá a světlá. Šlehání trvá několik minut.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou
Na plech o velikosti 30 x 20 cm potřebujete. Na těsto: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice a 3 lžíce polohrubé mouky. Pudink: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, čerstvé jahody, džem (nejlépe jahodový), 1 Ramu Crémefine ke šlehání, cukr podle chuti a čokoládu na nastrouhání.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte rozklepnutá vejce s cukrem do husté bílé pěny, a pak lehce vmíchejte mouku. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte na plech, dejte do trouby a pečte asi 10-12 minut.
Jahody očistěte a rozpulte. Po upečení ještě teplý piškot potřete džemem. Připravte si pudink a teplý ho nalijte na piškotový plát s džemem a do pudinku zatlačte přepůlené jahody.
Nechte vychladnout a nakonec na celý povrch naneste ušlehanou smetanu. Můžete ji ještě přisladit podle chuti, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Nechte uležet v chladu alespoň 2 hodiny.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Jak naporcovat řezy
Řezy, které jsou zdobené polevou, krémem, případně šlehačkou, se nemusí podařit dobře naporcovat. Když ovšem využijete dva fígle, půjde to hned snáz. Důležitou roli přitom hrají lednice a horká voda. Do lednice dáváme dezert tak, aby byl dobře vychlazený. Pak bude hezky pevný.
Když nastane čas na krájení, ohřejte si vodu, aby byla horká, a vemte si na pomoc dva tenčí nože. Ty pak vložte do horké vody. Je třeba dbát na to, aby stále byly co nejteplejší. Prvním nožem uřízněte řadu a dejte nůž zpět do vody. Druhým nožem uřízněte další kus a dál takto pokračujte, dokud nebude celý dezert nakrájený.
Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu výborný jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat