Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté kuřecí řízky ve strouhance z toustového chleba: Asijská specialita je hitem i u nás a snadno se dělá
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi řízky? A co je jednou pro změnu místo v klasické strouhance obalit v té panko? Původem japonskou specialitu totiž využijete i na oblíbený český pokrm. A ani pro ni nemusíte do specializovaného obchodu. Snadno si ji vyrobíte doma z obyčejného toastového chleba. 

Řízky na mnoho způsobů

Řízky se u nás suverénně řadí k nejoblíbenějším jídlům vůbec. S hranolky, bramborovým salátem nebo i jen s obyčejnými vařenými bramborami jsou skvělým nedělním obědem i svátečním jídlem.

Někteří nedají dopustit na ty z krkovičky, jiní dávají přednost kuřecím a další sázejí na vídeňskou klasiku v podobě řízku z telecího masa. Jednou z předností řízku totiž je, že se do trojobalu dají obalit různé druhy masa, záleží jen na vaší chuti. 

A do obliby se dostávají i řízky vegetariánské, třeba z hub nebo cukety. 

Trochu jiný trojobal

I když existují řízky i v různých těstíčkách, právě trojobal je pro ně nejtypičtější. Obvykle se na něj používá obyčejná strouhanka připravená z nastrouhaných starých housek, pokud byste ale chtěli řízky trochu vylepšit, můžete na ně použít speciální strouhanku známou jako panko, která se postupně prosazuje i u nás. 

Panko nejen na japonské speciality

Panko strouhanka původem pochází z Japonska a v japonské kuchyni se používá k obalování masa, ryb, mořských plodů a zeleniny. U nás se přímo panko strouhanka prodává ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami a bývá poměrně drahá (kilové balení stojí kolem 160 Kč).

Je ale úplně zbytečné si ji kupovat, úplně jednoduše si takovou obalovací směs totiž připravíte doma a jediné, co na ni budete potřebovat je několik plátků toastového chleba

Krásně křupavé řízky

A čím je tedy panko strouhanka tak výjimečná? Je to hlavně její strukturou. Oproti klasické strouhance je hrubší, spíš připomíná malé vločky, což ji dělá lehčí a nadýchanější.

Její hlavní předností je, že tolik do sebe nenasákavá tolik tuku jako běžná strouhanka a hlavně po usmažení vytvoří na řízku krásně křupavou krustu

Na rozdíl od běžné strouhanky se nedělá z tvrdých rohlíků či housek, ale téměř z čerstvého toastového chleba nebo veky (ideálně den či dva starého). Ten pak se rozmixuje nebo nastrouhá nahrubo a nakonec se hotová strouhanka nechá oschnout buď jen volně na vzduchu nebo krátce v troubě.

Pak už ji můžete používat jako klasickou strouhanku. Panko strouhanku je třeba skladovat v nějakém dobře uzavíratelném sáčku nebo vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla.

Kuřecí řízky v domácí panko srouhance

Pokud máte doma zrovna trochu starší, ne však ztvrdlý toastový chleba, a přemýšlíte, co s ním, udělejte si z něj třeba právě panko strouhanku. Tu pak můžete rovnou využít třeba na tyto kuřecí řízky. A jak na to? 

Budete potřebovat: 2 kuřecí prsa, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku hořčice, sůl, pepř, 2 vejce, hladkou mouku na obalení, sádlo na smažení a asi 200 g bílého toastového chleba na panko strouhanku (pokud použijete máslový, bude výsledek ještě lahodnější). 

  1. Strouhanku připravte předem. Toustový chleba zbavte kůrky a vložte ho do mixéru. Mixujte po troškách, aby nebyl úplně jemný, ale spíš drobně vločkový.
  2. Vločky chleba pak rozprostřete v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 140 °C. Sušte cca 3 minuty a strouhanku promíchejte. Pak pokračujte v sušení další 3 minuty, stále hlídejte a promíchávejte. Strouhanka musí zůstat bílá, ale musí být suchá. Poté ji vyjměte a nechte zcela vychladnout.
  3. Prsa rozkrojte na dva tenčí řízky, osolte a naložte na dvě hodiny do smetany smíchané s hořčicí a pepřem. Poté je obalte klasicky v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance.
  4. Řízky smažte na rozehřátém sádle dozlatova z obou stran. Hotové nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte třeba s vařenými bramborami a kyselou okurkou. 

Náš tip: Krásně křupavé řízky uděláte i v troubě třeba podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku