Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Zdroj: Wikimedia Commons, Georges Biard, CC BY-SA 3.0

Její hlas neodmyslitelně patří k slavnému soundtracku My Heart Will Go On (Moje srdce půjde dál) z filmu Titanic. Kanadská zpěvačka Céline Dion nyní bojuje s neúprosným osudem v podobně nevyléčitelné nemoci. Přitom ještě před pár lety musela vyvracet fámy o údajné anorexii.

Od  dětství zpívala

Šestapadesátiletá kanadská zpěvačka Céline Dion nejprve před osmi lety pohřbila osudovou lásku a otce svých tří synů René Angélila. V roce 2022 oznámila, že trpí vzácným autoimunitním onemocněním, které má vypovídající název – syndrom ztuhlé osoby.

Život se s umělkyní nikdy nemazlil. Jako nejmladší ze 14 (!) dětí sdílela postel se svými sestrami. Škola ji nebavila, zato od dětství milovala hudbu. V hudebním světě se pohybuje od 12 let, kdy se jí ujal manažer a pozdější manžel René Angélil.

25. června 2024 bude mít premiéru dokument I Am: Céline Dion, ve kterém zpěvačka provede diváky svou kariérou a ukáže i boj s nevyléčitelnou nemocí.

Byla snad anorektička?

Štíhlá postava Céline Dion čas od času vyvolávala diskuse, jestli zpěvačka netrpí poruchou příjmu potravy. To ale Céline vždy odmítala s tím, že má dobré geny.

„Lidé si myslí, že hladovím, že nejím, že pořád cvičím. Není to ale pravda. Můj otec, moji bratři a sestry – všichni byli velmi hubení," prohlásila před několika lety zpěvačka. 

Měla totiž prý vždy zdravou chuť k jídlu a její jídelníček opravdu překvapí.

Den začíná croissantem nebo arašídovým máslem

Protože Céline Dion pochází z kanadské provincie Québec, kde je oficiálním jazykem francouzština a kde se dodržují francouzské tradice, vliv Francie se odráží i na její stravě.

Aby dobře nastartovala den, dá si čerstvý croissant s máslem a džemem a samozřejmě k tomu šálek espressa. Někdy ovšem croisant vyměni za mini vafle, které namaže arašídovým máslem„Moc miluji arašírové máslo," říká.

Čerstvé ovoce ke svačině a polévka k obědu

Dopoledne zpěvačka ráda mlsá čerstvé ovoce, miluje třešně, ananas nebo melouny, vždy ale jde o sezónní ovoce. Ani v poledne Céline Dion nezapře své francouzské kořeny.

Někdy se sice spokojí jen se salátem, jindy si pochutná na slaném koláči quiche. Většinou ale zvítězí hustá zeleninová polévka, ve které jsou brambory, pórek, cibule i květák.

Po vydatném obědě je čas na další hrnek kávy i na dezert v podobě čerstvého ovoce, ráda má také italský zabaione (krém ze žloutků, cukru a sladkého vína).

Maso i klobásy

Hlavním jídlem dne pro Céline coby maminku tří synů byla a je večeře. Protože manžel René měl syrské a libanonské kořeny, často má rodina na stole typicky arabský hummus či baba ghanoush nebo libanonský masový koláč sfiha.

Arabskou kuchyni střídá s francouzskou, italskou i americkou. A je známá tím, že miluje maso a život bez pořádného steaku si nedokáže představit.

Troška kalorii nevadí

Nemá problém si dát i prokazatelně nezdravé a kalorické anglické klobásy s kaší a omáčkou nebo smažené bramborové hranolky s kečupem.

Novináři také zaznamenali, jak si Céline ve slavnostních dlouhých šatech odskočila z festivalu Met Gala (každoroční slavný festival módy v New Yorku) pro párek v rohlíku od pouličního prodavače.

V současné době zpěvačka dodržuje rady lékařů a snaží se rozcvičovat ztuhlé tělo. Doufá totiž, že se ještě někdy postaví na pódium. Držme jí palce!

Náš tip: Pokud jste naladily své chutě na francouzskou kuchyni, vyzkoušejte francouzskou cibulačku podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

livestrong.com: Here's What Celine Dion Eats in a Day
thecut.com: Céline Dion’s Favorite Meal Is Peanut Butter
today.com: How is Céline Dion's health? Updates on singer's stiff person syndrome diagnosis

Recepty k tomuto článku