Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové tiramisu: Úžasný nepečený dezert s jemným krémem voní jahodami, kterým dá tu správnou chuť speciální ingredience
Zdroj: Toprecepty, smidamartin007

Milujete tiramisu? Vyměňte kávu za lahodné a šťavnaté jahody a připravte si ovocnou variantu. Jahodové tiramisu mile překvapí delikátní kombinací jahod a mascarpone.

Italské tiramisu v ovocné podobě

Také milujete oblíbený italský dezert zvaný tiramisu? Pověstnou nepečenou dobrotu, jejímž základem jsou piškoty, mascarpone a káva? Lahodný, i když tučnější dezert si nenechá uniknout spousta mlsalů.

Jahodová sezóna ale svádí k obměně. Kávové tiramisu můžeme proměnit za jahodové. Kávu nahradíme slaďounkými jahodami a ovocnou omáčkou.

Nejlepší jahodové tiramisu

Nejlepší jahodové tiramisu připravíme s mascarpone. Mascarpone je sýr, který úplně nevypadá jako sýr. České verze tiramisu ale mohou být, podobně jako je tomu u kávové klasiky, se zakysanou smetanou nebo případně s tvarohem.

Další důležitou ingrediencí jsou cukrářské piškoty. Podobně vypadají klasické italské piškoty zvané Savoiardi a za jejich původem bychom se museli vydat do italského regionu Piemont, kde je kolem roku 1348 pekl dvorní kuchař krále Amedea VI. pro Savojský dvůr. Přesný recept těchto piškotů je tajný a složení tak pouze odhadujeme. Vždy je v nich vejce, cukr, mouka a citrón. Můžeme si je koupit (cena bez akce zhruba 75 Kč/400 g), ale také si cukrářské piškoty můžeme upéct doma

Pokud bychom chtěli postupovat podle italské verze, rozmačkali bychom jahody s cukrem a vodou a zakápli třešňovým likérem zvaným maraschino. Ten stojí necelých 300 Kč za 0,7 l, je možné ale využít jakýkoliv jiný, který budeme mít k dispozici.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jahodové tiramisu

Na přípravu ovocné vrstvy si přichystejte: 500 g jahod, 1 citrón, 60 g moučkového cukru, 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a 50 ml likéru (podle chuti). Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 500 g jahodového jogurtu, 350 g jahod, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Dále: dlouhé cukrářské piškoty a jahody (na ozdobu).

Jak na to? Jahody omyjte, očistěte a dejte je do misky. Přidejte cukr, likér, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Ovocnou hmotu vložte do hrnce a přiveďte k varu.

Když hmota vře, přidejte vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. Za stálého míchání vařte cca 3 minuty. Hustou hmotu odstavte a nechte vychladnout. Smetanu na šlehání vyšlehejte do podoby tuhé šlehačky. V druhé misce utřete mascarpone, jogurt, špetku soli a cukr. Hmoty spojte. Jahody nakrájejte na malé kousky a lehce vmíchejte do mascarpone krému.

Připravte formu, kterou můžete vyložit potravinovou fólií. Na dno vyskládejte piškoty, navrstvěte polovinu mascarpone krému a polovinu jahodové hmoty. Znovu naskládejte piškoty, mascarpone krém a jahodovou hmotu. Povrch ozdobte jahodami a odložte do lednice důkladně vychladit. Ideální na pochutnání je druhý den.
Trochu jinou verzi jahodového tiramisu si můžete připravit i do skleničky

Náš tip: Z jahod si také můžete podle následujícího videoreceptu připravit lahodný jahodový dezert s mascarpone do skleničky: 

Recepty k tomuto článku