Jahodové tiramisu: Úžasný nepečený dezert s jemným krémem voní jahodami, kterým dá tu správnou chuť speciální ingredience
12. 6. 2024 Vaření
Milujete tiramisu? Vyměňte kávu za lahodné a šťavnaté jahody a připravte si ovocnou variantu. Jahodové tiramisu mile překvapí delikátní kombinací jahod a mascarpone.
Italské tiramisu v ovocné podobě
Také milujete oblíbený italský dezert zvaný tiramisu? Pověstnou nepečenou dobrotu, jejímž základem jsou piškoty, mascarpone a káva? Lahodný, i když tučnější dezert si nenechá uniknout spousta mlsalů.
Jahodová sezóna ale svádí k obměně. Kávové tiramisu můžeme proměnit za jahodové. Kávu nahradíme slaďounkými jahodami a ovocnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jahodové tiramisu
Nejlepší jahodové tiramisu připravíme s mascarpone. Mascarpone je sýr, který úplně nevypadá jako sýr. České verze tiramisu ale mohou být, podobně jako je tomu u kávové klasiky, se zakysanou smetanou nebo případně s tvarohem.
Další důležitou ingrediencí jsou cukrářské piškoty. Podobně vypadají klasické italské piškoty zvané Savoiardi a za jejich původem bychom se museli vydat do italského regionu Piemont, kde je kolem roku 1348 pekl dvorní kuchař krále Amedea VI. pro Savojský dvůr. Přesný recept těchto piškotů je tajný a složení tak pouze odhadujeme. Vždy je v nich vejce, cukr, mouka a citrón. Můžeme si je koupit (cena bez akce zhruba 75 Kč/400 g), ale také si cukrářské piškoty můžeme upéct doma.
Pokud bychom chtěli postupovat podle italské verze, rozmačkali bychom jahody s cukrem a vodou a zakápli třešňovým likérem zvaným maraschino. Ten stojí necelých 300 Kč za 0,7 l, je možné ale využít jakýkoliv jiný, který budeme mít k dispozici.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jahodové tiramisu
Na přípravu ovocné vrstvy si přichystejte: 500 g jahod, 1 citrón, 60 g moučkového cukru, 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a 50 ml likéru (podle chuti). Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 500 g jahodového jogurtu, 350 g jahod, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Dále: dlouhé cukrářské piškoty a jahody (na ozdobu).
Jak na to? Jahody omyjte, očistěte a dejte je do misky. Přidejte cukr, likér, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Ovocnou hmotu vložte do hrnce a přiveďte k varu.
Když hmota vře, přidejte vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. Za stálého míchání vařte cca 3 minuty. Hustou hmotu odstavte a nechte vychladnout. Smetanu na šlehání vyšlehejte do podoby tuhé šlehačky. V druhé misce utřete mascarpone, jogurt, špetku soli a cukr. Hmoty spojte. Jahody nakrájejte na malé kousky a lehce vmíchejte do mascarpone krému.
Připravte formu, kterou můžete vyložit potravinovou fólií. Na dno vyskládejte piškoty, navrstvěte polovinu mascarpone krému a polovinu jahodové hmoty. Znovu naskládejte piškoty, mascarpone krém a jahodovou hmotu. Povrch ozdobte jahodami a odložte do lednice důkladně vychladit. Ideální na pochutnání je druhý den.
Trochu jinou verzi jahodového tiramisu si můžete připravit i do skleničky.
Náš tip: Z jahod si také můžete podle následujícího videoreceptu připravit lahodný jahodový dezert s mascarpone do skleničky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle: Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou, následně dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Jablko ve skořicovém županu je originální a jednoduchá cukrovinka. Vyzkoušejte ji podle nejlepšího receptu
Jablka jsou velmi populární podzimní ovoce, které milují všechny věkové kategorie. Na tomto kulatém plodu si můžeme pochutnávat až do jara, pokud… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více