Řezník Čejka radí, jak ohřívat párky, aby nepopraskaly: Tyhle tři postupy zaručí šťavnatou chuť a dokonalý vzhled uzeniny
27. 6. 2024 Vaření
Ohřátí párků je asi ta nejjednodušší možnost, jak si obstarat rychle teplou večeři, a je vnímáno jako kuchařský počin, který zvládne i naprostý amatér. A přitom je to docela věda a spousta lidí ohřívá párky špatně. Na to, jak správně postupovat, jsme se zeptali vyhlášeného řezníka Martina Čejky.
Co radí řezník?
Když jde o párky a jejich ohřívání, je řezník Martin Čejka opravdovým odborníkem. V řeznictví svého otce pomáhal již od dětství a nyní je majitelem Řeznictví Čejka – rodinného podniku s více než stoletou tradicí, který má dvě pobočky ve Východních Čechách (ve Skutči a v Pardubicích) a prodejnu a bistro v Praze.
V řeznictví Čejka si zakládají na poctivých surovinách a své uzeniny vyrábějí podle tradičních receptur. Vyhlášená je nejen jejich tlačenka a špekáčky, ale i jejich skutečské výběrové párky z vepřového a hovězího masa. Ohřát takovou delikatesu nesprávně, aby praskla, by byl hřích, proto nám Martin Čejka poradil, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Tři varianty ohřívání
Možností, jak ohřát párek, je více. Při všech způsobech se ale může stát, že uzenina praskne, ztratí chuť a vypadá i nevábně. Naštěstí tomu jde snadno předejít. Ohřát úspěšně párek můžete jak ve vodě, tak na páře nebo i v mikrovlnce, když dodržíte následující zásady.
- Ohřívání v kastrůlku s vodou
Nejobvyklejší způsob ve většině domácností. Voda by ale nikdy neměla vařit, stačí, když bude mít kolem 90 stupňů. Nejlepší je nechat vodu zavařit, okamžitě vypnout hořák a asi za minutu vložit párky. Voda bude v tu chvíli ještě dost horká, ale už ne vřelá. Párky tam necháme zhruba 5-10 minut.
Něco navíc: Pokud budou párky vychlazené moc, mohou prasknout. „Vyndejte je tedy z lednice o něco dříve a do vody neházejte, ale vkládejte," radí pro Toprecepty.cz řezník Čejka. - Postupné ohřívání v kastrůlku s vodou
Při tomto způsobu vkládáme párky do studené vody a tu zahříváme postupně. Uzenina se tak prohřeje rovnoměrně. Ale pozor, voda opět nesmí vařit, jinak by párky praskly.
Něco navíc: Nenechávejte párky ve vodě dlouho, ani když hořák vypnete. „Uzenina se může začít vysušovat a chuťové látky přejdou do vody," upozorňuje Martin Čejka. - Ohřívání na páře
Tato metoda zachovává maximum chuti a šťavnatosti párků. Stačí umístit párky na pařák, který klasicky používáme především na knedlíky, a prohřívat je společně s vodou zhruba 10 minut.
Něco navíc: Nevýhodou může pro někoho být delší příprava, ale chuť uzeniny je při tomto způsobu skvělá.
Nejhorší způsob
Jako nejrychlejší možnost ohřevu párků se nabízí mikrovlnná trouba. Tento způsob je sice nejjednodušší, ale budete mít nad párky nejmenší kontrolu. Pokud jinou možnost nemáte, dejte párky aspoň do vhodné nádoby s vodou, přikryjte, vložte do mikrovlnky a ohřejte.
Avšak pozor, pokud nejsou párky přikryté nebo pokud jsou ohřívány příliš dlouho, mohou být nerovnoměrně prohřáté a někdy mohou i prasknout.
Náš tip: Zkusili jste někdy cikánské párky? Podle našeho video receptu si můžete připravit jídlo jako od babičky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
VIDEO: Kde mají v Praze nejlepší párek v rohlíku? Pochutnáte si už za 35 korun hned u tramvaje, vítěz je ale jinde
Jak ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Na co si dát pozor
Přečtěte si Zobrazit více
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Jak vařit brambory v páře. Šetrná metoda v nich zachová důležité živiny
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo