Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem
Zdroj: Toprecepty, srettka

Pokud jste už vyzkoušeli nejrůznější bábovky, nebo pečete stále stejnou, možná je teď řada na bábovce s větrníkovou příchutí. Když připravíte karamel z celého množství cukru, budete nadšeni lahodnou chutí.

Jak na karamelovou bábovku

Bábovka je typický český moučník, který má na našich stolech v různých podobách své pevné místo. Nemusí to vždy být klasická mramorovaná, výborné jsou i další varianty.

Karamel je sladkost, která na sebe láká už několikátou generaci. Spojení bábovky a karamelu je ve výsledku pořádná sladká nálož. Téměř jako bychom si v cukrárně pochutnávali na vynikajícím větrníku, pokud si takový nevyrobíme doma, třeba na plechu.

Jak na karamel

Připravit karamel můžeme ve třech variantách. V té první v kastrolu rozpustíme samotný cukr tak, aby vznikl zlatavě hnědý karamel. Nemícháme. Šlehačku ohřejeme tak, aby byla teplá, a po lžících ji opatrně vmícháme do směsi. Je ale třeba dávat pozor, protože to prská. Varem se postupně vytvoří hustá karamelová omáčka.

Ve druhé variantě, kdy se nemusíme obávat žádného prskání, počkáme, až horký karamel zchladne. Pak přidáme šlehačku a pomalu mícháme a vaříme, až se hmota úplně rozpustí. Necháme částečně vystydnout a vlažné přidáváme k těstu, a  následně rozmícháme.

Třetí takzvaná „mokrá varianta“ se připravuje z cukru a vody, ze kterých vznikne zahřátím cukrový sirup. Mícháme, vaříme dál a voda se zatím vypaří. Výsledkem je jemný karamel. Tento postup obsahuje i video pod článkem.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak na bábovku s větrníkovou příchutí

Pokud chcete karamelovější bábovku, využijte na karamel všechen cukr z receptu. Na bábovku potřebujete: 4 vejce, 3 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 1 hrnek oleje, 1 smetanu ke šlehání, 5 lžic cukru krupice (na karamel) a 1 kypřicí prášek. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubou mouku (nebo strouhanku či kokos).

Jak na to? Počítejte s tím, že těsta je ve formě hodně. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Do kastrůlku nasypte 5 lžic cukru a nechte roztavit do zlatavě hnědého karamelu. Mezitím ohřejte šlehačku, aby byla teplá. Tu pak po lžících opatrně vmíchejte do karamelu. Pozor, vře to a prská. Postupně dolijte celou šlehačku a nechte při varu rozpustit karamel.

Troubu předehřejte na 160 °C na spodní a dolní ohřev bez horkovzduchu. Vejce, cukr a olej vyšlehejte šlehačem do husté pěny, do které potom malým pramínkem a za neustálého šlehání přilévejte horkou karamelovou šlehačku. Důkladně prošlehejte a přidávejte postupně hrnky mouky. Do posledního hrnku ještě přimíchejte kypřicí prášek. Opět vše dobře promíchejte.

Hotové těsto nalijte do připravené formy. Pečte cca 3/4 hodiny, a pak vyzkoušejte špejlí, jestli je suchá a nelepí se. Pokud je vše v pořádku, můžete formu vyndat z trouby a nechat vychladnout. 

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu bábovku s větrníkovou příchutí:

Recepty k tomuto článku