Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš: Maďarská dobrota je nejlepší den uleželá a důležité je přidat papriku v ten správný moment
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte chuť na výborné a jednoduché jídlo z jednoho hrnce? Připravte si výborný segedínský guláš, a to ideálně den dopředu. Díky tomu se báječně propojí chutě masa a kysaného zelí.

Co je segedín

Segedínský guláš neboli krátce segedín je jedním z řady gulášů, na které nedáme dopustit. I když to jsou původně maďarské pokrmy, tak jsme si je zamilovali do té míry, že jsme si je vzali za své.
Jde o spojení dušeného vepřového masa a kysaného zelí. Nejlepší segedín je alespoň den uleželý. Když vydržíme do třetího dne, budou naše chuťové pohárky nadšené. A když budeme přemýšlet o příloze, tak rozhodně nic nepokazíme výborným houskovým knedlíkem, ale ani křupavým chlebem.

Na co nezapomenout při přípravě segedínu

  • Na segedín vybereme vepřovou plec, případně krkovičku nebo bok, které jsou tučnější. 
  • Důležitá je i paprika. Ideální je maďarská. Dále záleží na naší chuti, jestli bude sladká, hezky pálivá, nebo jestli přidáme trochu více či málo pálivého chilli. Přidáváme ji těsně na konci opékání a hned zalijeme vodou, aby nezhořkla.
  • Kysané zelí je důležitou součástí a vybereme ideálně to domácí.
  • Pokud nechceme zahustit pokrm moukou, nastrouháme a rozvaříme velkou bramboru

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na segedínský guláš

Na čtyři porce budete potřebovat: 300 g vepřového bůčku, 300 g vepřového plecka (množství dle strávníků), 1,5 velkou cibuli, sádlo, půl balíčku sladké mleté papriky, 1/3 balíčku koření na guláš, sůl, mletý kmín, 375 g kysaného zelí, 1/2 zakysané smetany a polohrubou mouku.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V kastrolu se silným dnem rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a usmažte ji do světle hněda. Maso nakrájejte na kostky a přidejte je do hrnce. Restujte asi 5 minut. Přisypte koření a krátce orestujte, aby paprika nezhořkla, a hned zalijte vodou, osolte a duste téměř doměkka.

Zelí pokrájejte a přidejte ho k masu. Povařte asi 10 minut. V zakysané smetaně rozmíchejte mouku a přilijte vše do hrnce. Vařte ještě 20 minut. Podávejte s kynutým knedlíkem.

Náš tip: Připravte si výborný segedínský guláš podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli