Segedínský guláš: Maďarská dobrota je nejlepší den uleželá a důležité je přidat papriku v ten správný moment
17. 6. 2024 Vaření
Máte chuť na výborné a jednoduché jídlo z jednoho hrnce? Připravte si výborný segedínský guláš, a to ideálně den dopředu. Díky tomu se báječně propojí chutě masa a kysaného zelí.
Co je segedín
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě segedínu
- Na segedín vybereme vepřovou plec, případně krkovičku nebo bok, které jsou tučnější.
- Důležitá je i paprika. Ideální je maďarská. Dále záleží na naší chuti, jestli bude sladká, hezky pálivá, nebo jestli přidáme trochu více či málo pálivého chilli. Přidáváme ji těsně na konci opékání a hned zalijeme vodou, aby nezhořkla.
- Kysané zelí je důležitou součástí a vybereme ideálně to domácí.
- Pokud nechceme zahustit pokrm moukou, nastrouháme a rozvaříme velkou bramboru.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na segedínský guláš
Na čtyři porce budete potřebovat: 300 g vepřového bůčku, 300 g vepřového plecka (množství dle strávníků), 1,5 velkou cibuli, sádlo, půl balíčku sladké mleté papriky, 1/3 balíčku koření na guláš, sůl, mletý kmín, 375 g kysaného zelí, 1/2 zakysané smetany a polohrubou mouku.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V kastrolu se silným dnem rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a usmažte ji do světle hněda. Maso nakrájejte na kostky a přidejte je do hrnce. Restujte asi 5 minut. Přisypte koření a krátce orestujte, aby paprika nezhořkla, a hned zalijte vodou, osolte a duste téměř doměkka.
Zelí pokrájejte a přidejte ho k masu. Povařte asi 10 minut. V zakysané smetaně rozmíchejte mouku a přilijte vše do hrnce. Vařte ještě 20 minut. Podávejte s kynutým knedlíkem.
Náš tip: Připravte si výborný segedínský guláš podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Někdo to rád ostré: Putování pálivé papriky napříč kontinenty. Pěstovali ji už Aztékové, dnes vsaďte na tu maďarskou
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!