Pět nepečených dezertů z jahod: Osvěžující pohár s marcipánovým krémem, zmrzlina ze dvou ingrediencí nebo jahodové tiramisu
18. 6. 2024 Vaření
Konečně je sezóna jahod v plném proudu a my si je můžeme vychutnávat dosyta a s nepečenými dezerty to půjde ještě snáz. Z jahod se dá připravit spousta dobrot, aniž byste zapínali troubu. Přichystejte si je.
Nepečené dezerty z jahod
Jahody jsou královny zahrad, balkónů i teras. Pěstovat se dají prakticky všude a co si budeme říkat, ty droboučké lesní jahody, které mohou být snad kdekoliv, jsou možná největší dobrota.
Už nějaký ten týden si z bohaté úrody můžeme připravovat nejrůznější laskominy. Jahody se dají využít jako ozdoba, můžeme je přidat do palačinek, na kaši, do jogurtu, máme pro vás ale i další tipy. A bez problémů je zvládnou i kuchtíci v zácviku.
Mohlo by vás zajímat
1. Jahodový pohár
Jahodových pohárů je tolik, kam až sahá lidská fantazie. Velmi často bývá ovoce ve společnosti šlehačky, případně v kombinaci s mascarpone. Propojení bílé a červené barvy je navíc velmi efektní.
Můžeme se ale pustit do změny a přidat vynikající marcipánový krém, který zase nabídne trochu jinou chuť.
Náš tip: Připravte si jahodový pohár s marcipánovým krémem.
2. Jahodová zmrzlina
Zmrzlina k létu patří a ta jahodová... to je zkrátka lahodnost sama. Jahodových zmrzlin je spousta variant. Záleží na tom, jak moc ji chceme sladkou, jestli s příměsí jogurtu, tvarohu, případně či pouze ovocnou. U některých zmrzlin je třeba zmrzlinovač, někde nás zase čeká náročnější příprava předem. A pak je tu zmrzlina, u které jsou potřeba tři ingredience, které míváme doma. A stačí jen výkonný mixer.
Náš tip: Jde to ještě snáz. Přichystejte si jahodovou zmrzku ze dvou ingrediencí.
3. Jahodová panna cotta
Panna cotta je smetanový dezert, který se do světa dostal z Piemontu, což je oblast na severozápadě Itálie. V překladu to znamená „vařená smetana“. Tedy opět žádné pečení, zato spousta lahodné chuti.
Na čtyři porce potřebujete: 2 plátky želatiny, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 80 g cukru, 200 g jahod a 1 sáček dortového želé.
Jak na to? Dortové želé si připravte podle návodu na sáčku. Do skleniček naskládejte jahody nakrájené na plátky, zalijte je dortovým želé a nechte ztuhnout.
Plátkovou želatinu namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr přiveďte k varu a hned odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte vymačkanou plátkovou želatinu, dobře ji rozmíchejte a odložte prochladnout.
Skleničku s jahodami a želé doplňte vychladlou panna cottou.
Mohlo by vás zajímat
4. Jahodové tiramisu do skleničky
Kávové tiramisu je legendou, kterou můžeme ale také obměnit do ovocné varianty. A jahody k tomu jsou ideální. Osvěžující a příjemně sladký dezert je na horké dny to pravé. Kávu vyměníme za jahodovou šťávu, případně s příměsí ovocného likéru, výborný je třeba třešňový.
Náš tip: Připravte si vynikající jahodové tiramisu.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
5. Jahodový pudink
Samozřejmě můžeme přichystat klasický vanilkový, případně jahodový pudink, obložit ho jahodami a polít jahodovou šťávou. Ale existují i jiné varianty pudinku. Škrob obsahuje také tapioka a z tapiokových perel se dá přichystat až kouzelný dezert.
Na jahodový tapiokový pudink pro 4 osoby potřebujete: 100 g tapiokových perel, 300 ml vody, 200 g kokosového mléka a 2 hrnky jahod.
Jak na to? Tapiokové perly namočte do vody a kokosového mléka a nechte je načerpat tekutinu přes noc. Ráno nejprve omyjte, očistěte a rozmixujte jahody, tapiokovou směs nalijte do hrnce začněte pomalu zahřívat. Stále míchejte. Když začnou perly průhlednět, přidejte pyré z jahod. Míchejte a nechte vařit, dokud pudink nezhoustne. Trvá to zhruba 10 minut. Pak ho rozdělte do nádob a nechte vychladnout.
Další škrobovou možností jsou chia semínka a postup je víceméně bez práce.
Náš tip: S jahodami si můžete připravit i následující dezert do skleničky podle videa:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér
Jahodový pohár Eton mess: Sladké pusinky v kombinaci s čerstvými jahodami a nadýchaným šlehačkovým krémem chutnají božsky
Jahody se šlehačkou: Královská delikatesa je už 150 let oficiálním dezertem Wimbledonu. A platí pro ni tahle přísná pravidla
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodová panna cotta: Kromě tučné smetany stačí jen pár ingrediecí, nejdůležitější je ale dostatečně dlouhé chlazení
Bleskově rychlou jahodovou zmrzlinu můžete podávat do pěti minut. Stačí výkonný mixér a jen tři ingredience
Smetanová jahodová zmrzlina se dá připravit i bez zmrzlinovače. Aby v ní nezůstaly krystalky, musí se v mrazáku několikrát promíchat