Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nepečených dezertů z jahod: Osvěžující pohár s marcipánovým krémem, zmrzlina ze dvou ingrediencí nebo jahodové tiramisu
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Konečně je sezóna jahod v plném proudu a my si je můžeme vychutnávat dosyta a s nepečenými dezerty to půjde ještě snáz. Z jahod se dá připravit spousta dobrot, aniž byste zapínali troubu. Přichystejte si je.

Nepečené dezerty z jahod

Jahody jsou královny zahrad, balkónů i teras. Pěstovat se dají prakticky všude a co si budeme říkat, ty droboučké lesní jahody, které mohou být snad kdekoliv, jsou možná největší dobrota. 

Už nějaký ten týden si z  bohaté úrody můžeme připravovat nejrůznější laskominy. Jahody se dají využít jako ozdoba, můžeme je přidat do palačinek, na kaši, do jogurtu, máme pro vás ale i další tipy. A bez problémů je zvládnou i kuchtíci v zácviku.

1. Jahodový pohár

Jahodových pohárů je tolik, kam až sahá lidská fantazie. Velmi často bývá ovoce ve společnosti šlehačky, případně v kombinaci s mascarpone. Propojení bílé a červené barvy je navíc velmi efektní. 

Můžeme se ale pustit do změny a přidat vynikající marcipánový krém, který zase nabídne trochu jinou chuť.

Náš tip: Připravte si jahodový pohár s marcipánovým krémem

2. Jahodová zmrzlina

Zmrzlina k létu patří a ta jahodová... to je zkrátka lahodnost sama. Jahodových zmrzlin je spousta variant. Záleží na tom, jak moc ji chceme sladkou, jestli s příměsí jogurtu, tvarohu, případně či pouze ovocnou. U některých zmrzlin je třeba zmrzlinovač, někde nás zase čeká náročnější příprava předem. A pak je tu zmrzlina, u které jsou potřeba tři ingredience, které míváme doma. A stačí jen výkonný mixer.  

Náš tip: Jde to ještě snáz. Přichystejte si jahodovou zmrzku ze dvou ingrediencí.

3. Jahodová panna cotta

Panna cotta je smetanový dezert, který se do světa dostal z Piemontu, což je oblast na severozápadě Itálie. V překladu to znamená „vařená smetana“. Tedy opět žádné pečení, zato spousta lahodné chuti. 

Na čtyři porce potřebujete: 2 plátky želatiny, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 80 g cukru, 200 g jahod a 1 sáček dortového želé. 

Jak na to? Dortové želé si připravte podle návodu na sáčku. Do skleniček naskládejte jahody nakrájené na plátky, zalijte je dortovým želé a nechte ztuhnout.

Plátkovou želatinu namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr přiveďte k varu a hned odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte vymačkanou plátkovou želatinu, dobře ji rozmíchejte a odložte prochladnout.
Skleničku s jahodami a želé doplňte vychladlou panna cottou.

4. Jahodové tiramisu do skleničky

Kávové tiramisu je legendou, kterou můžeme ale také obměnit do ovocné varianty. A jahody k tomu jsou ideální. Osvěžující a příjemně sladký dezert je na horké dny to pravé. Kávu vyměníme za jahodovou šťávu, případně s příměsí ovocného likéru, výborný je třeba třešňový.  

Náš tip: Připravte si vynikající jahodové tiramisu.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

5. Jahodový pudink

Samozřejmě můžeme přichystat klasický vanilkový, případně jahodový pudink, obložit ho jahodami a polít jahodovou šťávou. Ale existují i jiné varianty pudinku. Škrob obsahuje také tapioka a z tapiokových perel se dá přichystat až kouzelný dezert.

Na jahodový tapiokový pudink pro 4 osoby potřebujete: 100 g tapiokových perel, 300 ml vody, 200 g kokosového mléka a 2 hrnky jahod.

Jak na to? Tapiokové perly namočte do vody a kokosového mléka a nechte je načerpat tekutinu přes noc. Ráno nejprve omyjte, očistěte a rozmixujte jahody, tapiokovou směs nalijte do hrnce začněte pomalu zahřívat. Stále míchejte. Když začnou perly průhlednět, přidejte pyré z jahod. Míchejte a nechte vařit, dokud pudink nezhoustne. Trvá to zhruba 10 minut. Pak ho rozdělte do nádob a nechte vychladnout.

Další škrobovou možností jsou chia semínka a postup je víceméně bez práce.

Náš tip: S jahodami si můžete připravit i následující dezert do skleničky podle videa: 

Recepty k tomuto článku