Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský vrabec rychle a chutně trochu jinak: Štavnaté a rozpadající se masíčko z papiňáku dochutí jedna ingredience
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Přestože je podle názvu je vrabec „moravský“, jde o tradiční trochu tučnější jídlo české kuchyně, které neomrzí. Připravit si ho mj. můžeme rychle a v chutné verzi v tlakovém hrnci.

Kde se vzal moravský vrabec

Moravský vrabec je dobrota z tučnějšího opečeného vepřového masa s česnekem, kmínem a spoustou cibule. Klasiku restauračních hotovek si můžeme přichystat i doma a obvykle ji podáváme s knedlíkem, ať už bramborovým či kynutým.

Kde se vzal název moravského vrabce, stále není úplně jasné. Název moravský brabec, jak se někdy uvádí, nejspíše vznikl díky kreativitě moravského tvůrce jídelního lístku. Kousky masa tak trochu připomínají malé ptáčky, proto vrabec. V Čechách se zase někdy pokrm označoval jako dráčci.

Co udělat, aby se moravský vrabec povedl

  • Z vepřového masa sáhneme ideálně po bůčku, případně po pleci, výborná je i krkovice. 
  • Maso je potřeba dobře osmažit na sádle. Pak přidáme cibuli a česnek. 
  • Následně maso ochutíme a podlijeme třeba jako v níže uvedeném receptu bílým vínem a dusíme. V tlakovém hrnci to jde rychleji, asi 25 minut.
  • Pak dáme v pekáčku do trouby a při 180 °C pečeme dozlatova.

Tlakový hrnec

Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…

Jak připravit moravského vrabce rychle a chutně zase jinak

Na tři porce budete potřebovat: 500 g vepřového plecka, 2 velké cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžičky celého kmínu, 2 lžíce oleje nebo 1 lžíci sádla, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 100 ml Rulandského bílého vína a 100 ml vody.

Jak na to? Maso opláchněte, osušte, tučnější části trochu odřežte a pokrájejte na drobné kostičky. Ostatní maso nařežte na kousky cca 7 x 7 cm. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek na půlplátky.

Do rozehřátého papiňáku dejte na tuk kmín a kostičky tučnějšího masa a nechte je mírně osmažit. Přidejte maso, cibuli a česnek a nechte maso zatáhnout. Osolte, opepřete, podlijte vínem a hrnec uzavřete. Od doby varu na slabém plameni duste 25 minut.

Po ochlazení hrnec otevřete, obsah hrnce přemístěte do vhodného pekáčku a nejlépe pod grilem chvilku zapečte na hezkou zlatavou barvičku. Podávejte se šťouchanými brambory, přelité výpekem a s kyselou okurkou. Hodí se také zelí a kynutý či bramborový knedlík.

Náš tip: Připravte si výborného moravského vrabce podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více