Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císařovna Sisi hladověla už ve svatební den. K obědu jí často stačily jen pomeranče nebo šťáva ze syrového masa
Zdroj: Wikimedia Commnons, Franz Hanfstaengl - Austrian National Library, Public Domain

Žádné manželce rakouských monarchů nebyla nikdy věnována taková pozornost jako Sisi. Manželka Františka Josefa I. vybočovala z řady typických šlechtičen. Už třeba proto, že ráda sportovala, a bohužel i kvůli zřejmé anorexii.

Krásná Sisi a zamilovaný císař

Byla krásná, jak je ostatně vidět i na úvodní fotografii, ale nešťastná. Přitom se Alžběta (1837-1898), kterou známe více jako Sisi, kupodivu vdávala z velké lásky. A to nebylo v té době v panovnických kruzích běžné.

Když třiadvacetiletý císař František Josef II. uviděl v Bad Ischlu svou patnáctiletou sestřenici Alžbětu, okamžitě se zamiloval. A bylo to oboustranné. O rok později, v roce 1854 se uskutečnila velkolepá svatba ve Vídni. Sisi do Vídně připlula parníkem po Dunaji pouhé dva dny před svatbou.

O svatební den hladověla

Jídlo si mohla Sisi dát jen ráno k snídani, pokud to šestnáctileté nevěstě nervozita dovolila. Svatební obřad se uskutečnil až v 19 hodin v Augustiánském kostele a do té doby Sisin čas vyplnily přípravy. Oddávající arcibiskup pak měl dlouhou řeč, následovaly tradiční salvy, novopečené císařovně pak byly představovány význačné osoby z řad šlechty, velení armády i diplomacie. 

Na slavnostní večeři přišla řada až mezi 22. a 23. hodinou. Po celém náročném dnu vystresovaná dívka už ani nemohla jíst. Že by tady právě začaly první náznaky pozdějších projevů poruchy příjmu potravy?

Silná anorexie

Láska mezi císařem a jeho krásnou manželkou se postupně vytrácela. Na tom se výrazně podílela císařova matka Žofie. Tchyně mladou novomanželku hlídala prostřednictvím hraběnky Esterházyové, která měla nezkušené ženě radit s protokolem. Především na ni ale donášela Žofii.

Nešťastná a nervově labilní dívka tlak neustála. Stále více času věnovala sama sobě, jezdila na koni a pravidelně cvičila. Dokonalá postava byla pro ni na prvním místě. A tato posedlost s sebou nesla omezování jídla a následně  anorexii.

Lahůdkám na císařském dvoře se vyhýbala

Přestože její povinností bylo účastnit se různých oficiálních či velkých rodinných večeří, Sisi se lákavých lahůdek většinou ani nedotkla. Její manžel František Josef II. rozhodně nebyl gurmán, ale večeře jím pořádané měly někdy i 12 chodů.

Silný masový vývar byl na začátek, často se servírovaly račí ocásky, nadívané koroptve, pečené telecí i restované foie gras. Sladkou tečkou byly jemné dezerty s ovocem, pudink i drobné cukroví. 

Sisi tyto akce přetrpěla tak, že neustále pila hodně vody a z každého pokrmu vždy uždibovala jen miniaturní kousíčky, maximálně si vzala z mísy kousek ovoce. Z dezertů si občas dopřávala pouze fialkový sorbet. Po 18. hodině si už ale kromě vody nic nedala.

Trochu zvláštní jídelníček

Pokud se mohla stravovat jen sama podle sebe, její menu bylo dost jednotvárné. Například celý den konzumovala pouze pomeranče, jindy to bylo zase jenom mléko. Jeden osolený syrový vaječný bílek byl často jejím obědem. Vylisovaná šťáva ze syrového hovězího masa také patřila k jídelním rozmarům císařovny Sisi.

O trochu víc jedla, kdy že chystala na vyjížďku na koni. To se na své poměry doslova „přejedla“, protože vyžadovala silný vývar z telecího nebo hovězího masa, ale mohl být kuřecí, srnčí či koroptví. Na cestu si přibalila malinkou dózičku, ve které byly kousky vařeného masa.

Odcizení s manželem se prohlubovalo a po smrti syna Rudolfa Sisi trávila většinu času na cestách. Anorexii pak ještě umocnily cigarety a kokain. Zemřela v roce 1898 na následky zranění po útoku anarchisty Liugiho Lucheniho.

Zdroje informací:

fuenfseenland.de: Diätwahnsinn und Flucht - Elisabeth ist süchtig nach Sport und Fitness

nau.ch: Kaiserin Sisi litt an einer

morgenpost.de: Kaputte Zähne, bizarre Ernährung: Wie „Sissi“ wirklich war

denik.cz: Svatba císařovny Sisi: Nedočkavý ženich František Josef způsobil malý skandál

Recepty k tomuto článku