Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Mražený ovocný Táboráček stál jen 1,60 Kčs a vyrostlo na něm hned několik generací, dnes stojí 14 Kč
Zdroj: se souhlasem T. Posaváda, Toprecepty

Nabídka zmrzlin byla i v dobách socialismu poměrně slušná. Pro milovníky vodových ovocných zmrzlin tu byly hlavně ovocné dřeně, mezi nimiž vévodil Táboráček. Zmrzlinu z plastovém kelímku s obrázkem kluka táhnoucího zmrzlinu na sáňkách zbožňovaly hlavně děti. 

Táboráček se stále prodává

Pokud patříte generaci, která Táboráčka zažila, určitě na tuto zmrzku vzpomínáte s nostalgií. Možná vás ale překvapí, že se tato mražená ovocná dřeň prodává dosud a i kelímek se poměrně podobá tomu původnímu, alespoň barevně. Jen už nestojí balení 1,60 Kčs, ale 14 Kč.

Táboráček byl jednou z mnoha mražených ovocných dření, které se v minulosti daly sehnat. Ty pak byly svěžejším protikladem smetanových zmrzlin, jako byla Polárka, polárkový dort či sníh nebo dvoubarevné Duo. 

Mražené ovocné dřeně

Zmrzlé ovocné protlaky byly takovými předchůdci sorbetů, jak se nyní tyto ovocné zmrzliny nazývají. Dělaly se v různých příchutích a prodávaly v různých baleních. Pokud patříte mezi opravdové pamětníky, možná si vybavíte i dřeň v plastových kostkách, s nimiž si pak děti hrávaly.

Lidé použité prázdné plastové kostky také s oblibou používali k ochraně koulí tažných zařízení na autech. Dodnes je v některých domácnostech mají jako hrací kostky a někteří už ani nevědí, k čemu původně sloužily. 

Táboráček byl původně jen jahodový

Nejčastěji se však mražené dřeně prodávaly v plastových kelímcích s víčkem, jež se pak využívalo místo lžičky. Nejběžnější byly jablečné protlaky, přičemž jablka v nich někdy doplňovaly jahody nebo jiné ovoce. 

To byl i případ Táboráčka. Ačkoli měl červenou barvu, která děti lákala a slibovala jahodovou příchuť, šlo o směs ovocných protlaků, v níž jablka dominovala.

Pamětníci uvádějí, že původně byl jen jahodový, později se začal "šidit" jablky. Údajně obsahoval i rybíz, později se dělal i třeba v meruňkové příchuti. Dětem vyhovovalo i balení, neboť kelímek byl menší – měl jen 100 g.

A jak přišel Táboráček ke svému jménu? Zcela jednoduše - vymysleli jej tenkrát v podniku Mrazírny, konkrétně v závodě v Táboře

Na obalu však nesmělo chybět známé logo Polárky s ledním medvědem. Právě Polárka byla u nás v minulosti nejznámější značkou zmrzlin, přičemž původ jejího názvu je ještě zajímavější než u Táboráčku. Pojmenována totiž byla po populárním mláděti ledního medvěda z pražské zoo, které bylo léta jejím symbolem. 

Náš tip: Domácí jahodovou zmrzlinu si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Petrov, M: Co byl (a nebylo) za reálného socialismu
Zmrzlinypolarka.cz: Historie značky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více