Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Princ William slaví 42. narozeniny: Určitě si dá k večeři pečené kuře a jako dezert oblíbený sušenkový dort s čokoládou
Zdroj: Profimedia

Loňské narozeniny oslavil britský korunní princ William s celou rodinou. Ty letošní 42. budou ve znamení zdravotních problémů dvou zásadních lidí v jeho životě – jeho otce krále Karla III. a milované manželky Kate.

Těžký rok pro britskou královskou rodinu

Princ William, který 21. června slaví své 42. narozeniny, prožívá těžké období. Britská královská rodina neustále přitahuje pozornost veřejnosti, a to nejenom té ostrovní. Letošní rok se zájem fanoušků zaměřil nejprve na krále Karla III., který oznámil, že se léčí s rakovinou.

Po mnoha spekulacích po lednové operaci břicha a následném informačním vakuu pak vystoupila v předtočeném videu nejoblíbenější členka této rodiny, princezna Kate. Také ona potvrdila to, co mnozí tušili. Kate má blíže nespecifikované onkologické onemocnění a prochází chemoterapií.

William vařit neumí

William tak byl nucený svůj čas rozdělit mezi povinnosti vyplývající z pozice následníka trůnu a starost o rodinu, tedy nemocnou manželku Kate a jejich tři ratolesti, princátka George, Charlotte a Louise.

Ačkoli byli všichni zvyklí na převážně domácí jídla, která připravovala Kate, budoucí král  kuchařskému umění nevládne. Nezbývá jim teď nic jiného, než využívat personál v Kensingtonském paláci nebo v Sandringhamu, tedy místě, kde se rodina většinou zdržuje.

Snídaně je základ

Není žádným tajemstvím, že gurmánství se britské královské rodině vyhnulo obloukem. Snad jedině princ Filip, manžel bývalé královny Alžběty II., si potrpěl na dobré jídlo. William ale stejně jako jeho otec král Karel III. i babička Alžběta II. jí vlastně docela obyčejně a nemá žádné zvláštní požadavky na jídlo.

Snídaně je důležitá, a to i pro prince Williama. Den začíná čerstvou šťávou, většinou jablečnou. Následuje toust s máslem, ke kterému si dá dvě vajíčka, většinou preferuje vařená. A jako správný Angličan snídani zapije šálkem silného čaje.

Oběd jen výjimečně a v soukromí

U svého otce se William inspiroval v případě obědů. Oba totiž polední jídlo vynechávají, protože jsou přes den zaneprázdněni pracovními povinnostmi. A protože jejich hlavním posláním je reprezentace, nechtějí riskovat, že široký úsměv odhalí pozůstatky oběda.

Je ale pravda, že William si prý v soukromí přece jenom dopřeje nějaký ten sendvič nebo jiný lehčí oběd. A když to nejde jinak, má s sebou na cestách aspoň sušenky. 

V dětství miloval fastfood

Jako malý chlapec ovšem obědy nevynechával. Diana byla zodpovědná matka a dohlížela, aby oba její synové, William a Harry, pravidelně jedli. A přestože princové dostávali na talíř zdravou stravu, maminka Diana občas povolila a na oběd si zašli do některé z restaurací rychlého občerstvení. Od té doby William ujíždí na mac ´n´ cheese.

Už od dětství má William také rád banánový koláč, který si dokonce bral jako svačinu s sebou do školy. 

Večeře v kruhu rodiny

Hlavním jídlem dne je pro Williama večeře, tím nijak nevybočuje ze zvyklostí obyčejných Britů. Pokud to pracovní povinnosti dovolí, je to večeře v rodinném kruhu

Princ si nejvíc pochutná na obyčejném pečeném kuřeti a na různě připravených těstovinách, kvůli dětem pak bývá často na talíři také pizza. A protože je právě grilovací sezóna, výjimkou nejsou grilované jehněčí kotletky nebo hovězí steaky.

Jako dezert má William nejraději nepečený čokoládový dort ze sušenek. Ten se bude zřejmě podávat i o jeho letošních narozeninách. K nim mu stejně jako všichni fanoušci britské královské rodiny přejeme hodně zdraví - jemu i jeho blízkým.

Náš tip: S voňavým kuřetem na rozmarýnu podle našeho video receptu bychom určitě uspěli i u prince Williama.

Zdroje informací: 

hellomagazine.com: Prince William's unusual food habits will surprise Prince George, Princess Charlotte and Prince Louis

nypost.com: Prince William’s strict eating habits revealed — thanks to King Charles’ shocking rule

people.com: Make Prince William's Favorite Dessert: Banana Flan!

mylondon.news: Prince William's 'favourite meal' that Kate Middleton regularly cooks for him

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více