Jaká je nejlepší třešňová bublanina? Ta šlehačková je nádherně vláčná, rychlá na přípravu a chutná božsky
26. 6. 2024 Vaření
Nejlepší třešňová bublanina? Poradíme, jak připravit takovou, po které se vám budou sbíhat sliny ještě dlouho poté. Typický moučník plný chutí léta je klasikou, obzvlášť v třešňové variantě.
Nejlepší třešňová bublanina
Bez třešňové bublaniny by to snad ani nebylo to pravé léto. A která třešňová bublanina je nejlepší? Někdo řekne, že taková, která je hned v troubě. Obvykle si také přejeme bublaninu nadýchanou a vláčnou. A pak přichází ta nejdůležitější otázka: "S peckami, nebo bez?"
Upéct bublaninu není žádná věda. Když hledáme recept na bublaninu, můžeme vybírat mezi rychlými, hrnkovými, s jogurtem, se zakysanou smetanou, dokonce také s drobenkou... Variant je spousta.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na bublaninu
Bublaninu obvykle pečeme z třeného, případně piškotového těsta, můžeme si ji přichystat i z kynutého těsta. Obvykle používáme polohrubou mouku, protože pak má těsto dobrou strukturu a bublanina je krásně nadýchaná. Do bublaniny francouzského typu s názvem Clafoutis dáváme hladkou mouku, ale pak vznikne palačinková struktura.
Nejlepší třešně do bublaniny
Ať už si vybereme kterýkoliv druh těsta, důležité jsou i třešně, ideálně chrupky. Nevhodné jsou přezrálé, protože by rozmočily těsto. Do těsta dáváme třešně omyté a osušené. Někdy obalujeme třešně v hrubé mouce, díky tomu se může nasáknout část tekutiny.
Když se budeme rozhodovat, jestli třešně vypeckovat, nebo ne, je třeba v případě vypeckování počítat s tím, že se šťáva vpije do těsta.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Rychlá šlehačková bublanina
Na těsto na plech si připravte: 2 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu a třešně.
Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C. Celá vejce rozklepněte do mísy a utřete je s cukrem, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a po částech vmíchejte tekutou šlehačku. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, těsto na něj vylijte. Na to narovnejte ovoce a plech vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny. Jestli je bublanina upečená, zjistíte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle suchá, bez zbytků těsta). Třešňovou bublaninu můžete ještě případně posypat moučkovým cukrem.
Náš tip: Připravte si vláčnou bublaninu s jogurtem podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Když se na třešně napijete vody, bude vám špatně. Nebo ne? Mýty a fakta o lahodném letním ovoci
Ochutnejte clafoutis: Francouzský třešňový moučník vypadá jako pudink a peče se schválně s peckami
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Švestky: Modrofialové ovoce se zlatavou dužinou můžeme zpracovat na mnoho způsobů