Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaká je nejlepší třešňová bublanina? Ta šlehačková je nádherně vláčná, rychlá na přípravu a chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, Moanka

Nejlepší třešňová bublanina? Poradíme, jak připravit takovou, po které se vám budou sbíhat sliny ještě dlouho poté. Typický moučník plný chutí léta je klasikou, obzvlášť v třešňové variantě.

Nejlepší třešňová bublanina

Bez třešňové bublaniny by to snad ani nebylo to pravé léto. A která třešňová bublanina je nejlepší? Někdo řekne, že taková, která je hned v troubě. Obvykle si také přejeme bublaninu nadýchanou a vláčnou. A pak přichází ta nejdůležitější otázka: "S peckami, nebo bez?" 

Upéct bublaninu není žádná věda. Když hledáme recept na bublaninu, můžeme vybírat mezi rychlými, hrnkovými, s jogurtem, se zakysanou smetanou, dokonce také s drobenkou... Variant je spousta. 

Těsto na bublaninu

Bublaninu obvykle pečeme z třeného, případně piškotového těsta, můžeme si ji přichystat i z kynutého těsta. Obvykle používáme polohrubou mouku, protože pak má těsto dobrou strukturu a bublanina je krásně nadýchaná. Do bublaniny francouzského typu s názvem Clafoutis dáváme hladkou mouku, ale pak vznikne palačinková struktura.

Nejlepší třešně do bublaniny

Ať už si vybereme kterýkoliv druh těsta, důležité jsou i třešně, ideálně chrupky. Nevhodné jsou přezrálé, protože by rozmočily těsto. Do těsta dáváme třešně omyté a osušené. Někdy obalujeme třešně v hrubé mouce, díky tomu se může nasáknout část tekutiny.

Když se budeme rozhodovat, jestli třešně vypeckovat, nebo ne, je třeba v případě vypeckování počítat s tím, že se šťáva vpije do těsta

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Rychlá šlehačková bublanina

Na těsto na plech si připravte: 2 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu a třešně.

Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C. Celá vejce rozklepněte do mísy a utřete je s cukrem, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a po částech vmíchejte tekutou šlehačku. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, těsto na něj vylijte. Na to narovnejte ovoce a plech vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny. Jestli je bublanina upečená, zjistíte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle suchá, bez zbytků těsta). Třešňovou bublaninu můžete ještě případně posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si vláčnou bublaninu s jogurtem podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více