Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové koule jsou skvělým občerstvením ke sledování fotbalu.
Zdroj: Freepik, freepik

Zápas naší fotbalové reprezentace proti Turecku bude patrně dramatičtější, než jsme si z počátku EURO mysleli. Proto je třeba být na sledování utkání připravení, tedy mít po ruce dostatek občerstvení, abyste nemuseli od televize odbíhat. Zkuste si připravit třeba skvělé masové koule s pikantní omáčkou.

Zapomeňte na chipsy

Dramatická fotbalová podívaná si žádá i poctivou přípravu občerstvení. Komu by nestačily běžné brambůrky, popcorn nebo donesený fastfood, může si připravit domácí lahůdku, kterou někdy později může překvapit i nečekanou návštěvu nebo s ní zazářit mezi kamarády nebo rodinnými příslušníky.

Jednoduché koule z mletého kuřecího masa jsou totiž opravdu snadné a jejich příprava zabere jen malou chvíli a zvládne ji opravdu každý. Z pár ingrediencí máte svižně vytvořený pokrm, který slouží jako jednohubka, ale pokud k němu připravíte třeba rýži, dá se klidně servírovat i jako hlavní jídlo.

Před fotbalem však není čas na přílohy, potřebujete připravit něco chutného, rychlého a zároveň vydatného. Předpokládá se totiž, že důležité utkání budete sledovat v pánské společnosti.

Rychlá příprava

Na přípravu pikantní delikatesy se vrhněte klidně až půl hodiny před tím, než v televizi začne předzápasové studio, protože ve chvíli, kdy budete koule vkládat do trouby, teprve se odborníci ve studiu začnou bavit o našem mači s Turky.

Navíc, pokud budete mít chuť na trochu jinou verzi pokrmu, není problém si recept poupravit. Místo mletého drůbežího masa můžete použít i hovězí nebo jeho mix s vepřovým, panko strouhanku bez problému zaměňte za obyčejnou.

Výhodou je také fakt, že kuličky si můžete upéct třeba den dopředu a omáčku na ně zapéct až těsně před jejich podáváním.

To můžete zvolit třeba na párátku, stejně jako uživatelka TikToku Marzia.

@littlespicejar Firecracker Chicken Meatballs Full recipe linked in my profile #fypシ #firecrackerchicken #saucy #appetizer #recipesoftiktok #easyrecipes ♬ Same Cycle Different Day - xJ-Will

Kuličky z mletého masa s pikantní omáčkou

Na přípravu výborných jednohubek budete potřebovat: Na koule: 2 větší kuřecí prsa, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžičku sušené cibule, l lžičku mleté sladké papriky, 3 lžíce panko strouhanky (můžete použít klasickou), sůl a pepř. Na omáčku: 1/4 hrnku hnědého cukru, 3/4 hrnku chilli omáčky (hodí se thajská sladká chilli omáčka), 4 lžíce jablečného octa, chilli vločky a sůl.

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa očistěte, namelte a dejte do mísy. Přidejte vejce, česnek, strouhanku a všechno koření.
  2. Důkladně vše promíchejte. Pomocí lžíce odměřte hmotu na jednu kouli, kterou uválíte v rukou. Stejným způsobem zpracujte všechno maso. Hotové koule dejte na plech, pokrytý pečícím papírem.
  3. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba 11-13 minut. Po dokončení troubu nevypínejte.
  4. Mezitím si připravte omáčku. Do rendlíku dejte cukr, omáčku, ocet, přidejte chilli vločky, sůl a vše promíchejte. Rendlík dejte na plotnu a omáčku nechte projít varem, potom teplotu stáhněte a nechte zlehka vařit 8-10 minut, až zhoustne. Poté ji nechte vychladnout.
  5. Opečené koule namočte do vychladlé omáčky, vraťte je zpátky na plech a dejte do trouby ještě na 1-2 minuty.
  6. Podávejte s pečivem, nebo jen tak, napíchnuté na párátku.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit také oblíbené švédské masové kuličky:

Recepty k tomuto článku