Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární dort: Voní meruňkami a čokoládou a je krásně vláčný
28. 6. 2024 Vaření
Vídeň má Sacher, Budapešť Gerbeaud a Karlovy Vary dort Pupp. V západočeském lázeňském městě se peče již několik staletí a v kavárně slavného hotelu ho můžete ochutnat i během filmového festivalu. A nebo si jej připravte doma podle originálního receptu, který jsme pro Toprecepty.cz získali od šéfkuchaře Puppu Ondřeje Korába.
Dort z Grandhotelu Pupp
Dort Pupp je pojmenován po svém autorovi, kterým byl cukrář Johan Georg Pupp. Právě tento muž stál i u zrodu slavného karlovarského hotelu, jenž je v době Mezinárodního filmového festivalu centrem festivalového dění a ubytovávají se tu ty největší hvězdy.
Když v druhé polovině 18. století přišel tehdy ještě Jan Jiří Pop do Varů, byly tu ovšem jen dva sály určené k pořádání plesů – Saský a Český.
J. J. Pop se nechal zaměstnat u místního cukráře Mitterbachera, později se oženil s jeho dcerou, převzal i rodinný podnik, přejmenoval se na Johanna Georga Puppa a rodina Puppů pak zakoupila Český sál, který byl jedním z center lázeňské zábavy. O více než sto let později tu pak rodina Puppů vystavěla Parkhotel – tedy první část současného Puppu.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční receptura přetrvala staletí
I když J. G. Pupp nepostavil samotný hotel Pupp, dort, který se v místní kavárně Café Pupp servíruje dodnes, prý opravdu vymyslel a dodnes se v Puppu připravuje podle původní receptury z 18. století. Samozřejmě receptura byla několikrát mírně upravována a každý z cukrářů Grandhotelu Pupp si ji nějak vylepšil.
„Také já, když jsem nastoupil, jsem recepturu trochu pozměnil, aby byl dort vláčnější. Do korpusu dnes používáme jemnější kokos a přidal jsem víc marmelády,“ říká současný šéfkuchař Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb a dodává, že i přes mírné změny je recept stále autentický.
Ostatně i Becherovka, další ze symbolů Karlových Varů, která je dnes důležitou součástí dortu, v době vzniku původní receptury ještě ani neexistovala, první receptura na slavný bylinný likér vznikla až necelých 40 let poté. Becherovka se pak do dortu začala přidávat mnohem později, v dortu se ale ujala.
Pupp dort podle originální receptury
Dort Pupp je výjimečný kombinací speciální piškotu s kokosem a mandlovou moukou, náplně v podobě meruňkového džemu s Becherovkou a hořké čokolády, jíž je dort přelitý.
Piškotu navíc dodává vláčnost cukrový rozvar rovněž s Becherovkou. Jednou z předností dortu tak je i to, že je trvanlivý, takže si jej mohou třeba zahraniční hosté bez problémů odvézt domů třeba i na druhý konec světa.
Receptura na dort Pupp na rozdíl od jiných proslulých dortů není tajná, takže si jej nyní může upéct doma každý. I když ochutnat jej přímo v kavárně hotelu Pupp má samozřejmě nesporné kouzlo. Pokud se tam ale zrovna nechytáte, můžete se pustit do pečení podle receptury, kterou nám poskytl přímo šéfkuchař hotelu Ondřej Koráb. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 8 vajec, 110 g cukru moučka, 220 g cukru krystal, 125 g másla, 90 g pomerančové kůry, 90 g strouhaného kokosu, 125 g hladké mouky, 4 g prášku do pečiva a 90 g mandlové mouky. Na meruňkový džem si připravte: 400 g mražených meruněk, 210 g cukru krystal, 80 g pomerančové kůry, 6 g citrusového pektinu a 15 ml bylinného likéru Becherovka. Cukrový rozvar: 50 g cukru krystal, 50 ml vody a 100 ml bylinného likéru Becherovka. Na polevu: 400 g hořké čokolády
- Z bílků a cukru krystal ušlehejte nejprve tuhý sníh. Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr, vyšlehejte a postupně zašlehejte do směsi žloutky. Vmíchejte kokos, pomerančovou kůru, sníh z bílků, hladkou a mandlovou mouku a kypřicí prášek. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte cca 25 minut.
- Z meruněk, pomerančové kůry a cukru smíchaného s citrusovým pektinem uvařte džem, rozmixujte jej a ochuťte becherovkou. Cukr a vodu svařte na rozvar, nechte prochladnout a přidejte likér. Korpus rozkrojte podélně na 3 části. První potřete meruňkovým džemem, druhou a třetí prolijte vždy částí rozvaru a potřete meruňkovým džemem.
- Pak části korpusů naskládejte na sebe. Celý dort potřete meruňkovým džemem a polije hořkou čokoládou. Ozdobte podle fantazie.
Něco navíc: Máte-li rádi dorty s čokoládou, můžete vyzkoušet třeba tento podle našeho video receptu.
Témata
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024
58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co je cukrový rozvar: Poradíme vám, k čemu se používá
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Karlovarské minerální prameny, které léčí: Ochutnat můžete horké Vřídlo, oblíbený pramen Mlýnský i chladnější Štěpánku
Na kávu sem chodila císařovna Sisi i legendární herec Vlastimil Brodský: Café Elefant v Karlových Varech funguje již dvě staletí
Sladká cesta Evropou: Těchto 15 slavných dezertů překonalo hranice. Dokonalý Sacher dort nebo svěží tiramisu zvládne každý