Houby nakyselo se smetanou: Jednoduchý oběd s vůní lesa a troškou kopru je hotový za chvíli, omáčku zjemní jedna ingredience
3. 7. 2024 Vaření
Letos se díky dobrému počasí houbám v lese daří. Co z nich připravit? Výborné jsou houby nakyselo se smetanou. Jednoduchá smetanová omáčka má mírně nakyslou chuť a je jemně provoněná koprem.
Co připravit z hub
Sezóna hub je letos převážně velmi bohatá. Základem je se v nich pořádně vyznat, abychom si místo dobrého zážitku z jídla nepřipravili zdravotní problém. Sbíráme čerstvé a zdravé houby, přičemž nejchutnější jsou mladé plodnice. Hub je spousta druhů a podle toho se dají využít. Nejuniverzálnější jsou hřibovité houby, které se dají přichystat na několik způsobů a jejich směska je v jídlech výborná.
Houby svou chutí velmi dobře doplňují řadu jídel. Můžeme je chystat čerstvé, ale využít i sušené (třeba houbový prášek, který je oblíbeným dochucovadlem.) Nejtradičnější je nejspíš smaženice a houbové polévky, můžeme je zapékat, dají se z nich připravit řízky, ale také třeba houbové omáčky, o kterých píšeme v dnešním článku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na houbové omáčky
Většinou houbovou omáčku připravíme tak, že pokrájené houby orestujeme na malém množství tuku, budou pak mít lepší chuť. Někdy se využívá i dozlatova osmažená cibulka. Pokud chceme i zvýraznit chuť koření, tak ho orestujeme spolu s houbami. Jde především o pepř, nové koření a bobkový list.
Houbovou omáčku připravujeme z menšího množství zeleninového vývaru (nebo vody) a smetany. Zahustit ji můžeme moukou, pak je ale třeba pokrm vařit alespoň 20 minut. Sladká nebo zakysaná smetana jídlo zjemní. Pokud chceme mít hladkou omáčku, přidáme vaječný žloutek. Nakonec omáčku dochutíme solí, cukrem a na kyselost se hodí troška citronové šťávy.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit houby nakyselo se smetanou
Pro čtyři osoby budete potřebovat: 300-400 g hub (očištěných a nakrájených), 1 cibuli, 100 ml zeleninového vývaru (nebo vody), 1 lžíci másla, 200 g husté zakysané smetany, mléko, 1 žloutek, 1 lžíci hladké mouky, mletý kmín, 3-4 kuličky nového koření, bobkový list, sůl, mletý pepř, 1 necelou lžíci jemně nasekaného kopru (jen na mírné dochucení), pár kapek z citronu a 1 špetku cukru.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a spolu s novým kořením a bobkovým listem ji nechte zpěnit. Přidejte houby, kmín, sůl, pepř, podlijte vývarem a duste asi 10 minut. Smetanu rozmíchejte s moukou a polovinou mléka a přilijte k houbám. Povařte 10 minut a přilijte zbytek mléka s rozkvedlaným žloutkem.
Nechte minutku povařit, přidejte kopr a odstavte. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem podle chuti. Podávejte s těstovinami nebo bramborami, ale výborné je toto jídlo s čerstvým chlebem.
Náš tip: Připravte si houby nakyselo se smetanou podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
Kulajda s cibulí: Do jihočeské polévky patří houby a zakysaná smetana, typickou chuť a vůni dodá čerstvý kopr a směs koření
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Mykolog Petr Souček radí, kam se vydat na houby a jak i z dálky poznat, že se asi vrátíte s plným košíkem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů