Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby nakyselo se smetanou: Jednoduchý oběd s vůní lesa a troškou kopru je hotový za chvíli, omáčku zjemní jedna ingredience
Zdroj: Toprecepty, mika59

Letos se díky dobrému počasí houbám v lese daří. Co z nich připravit? Výborné jsou houby nakyselo se smetanou. Jednoduchá smetanová omáčka má mírně nakyslou chuť a je jemně provoněná koprem.

Co připravit z hub

Sezóna hub je letos převážně velmi bohatá. Základem je se v nich pořádně vyznat, abychom si místo dobrého zážitku z jídla nepřipravili zdravotní problém. Sbíráme čerstvé a zdravé houby, přičemž nejchutnější jsou mladé plodnice. Hub je spousta druhů a podle toho se dají využít. Nejuniverzálnější jsou hřibovité houby, které se dají přichystat na několik způsobů a jejich směska je v jídlech výborná.

Houby svou chutí velmi dobře doplňují řadu jídel. Můžeme je chystat čerstvé, ale využít i sušené (třeba houbový prášek, který je oblíbeným dochucovadlem.) Nejtradičnější je nejspíš smaženice a houbové polévky, můžeme je zapékat, dají se z nich připravit řízky, ale také třeba houbové omáčky, o kterých píšeme v dnešním článku

Jak na houbové omáčky

Většinou houbovou omáčku připravíme tak, že pokrájené houby orestujeme na malém množství tuku, budou pak mít lepší chuť. Někdy se využívá i dozlatova osmažená cibulka. Pokud chceme i zvýraznit chuť koření, tak ho orestujeme spolu s houbami. Jde především o pepř, nové koření a bobkový list.

Houbovou omáčku připravujeme z menšího množství zeleninového vývaru (nebo vody) a smetany. Zahustit ji můžeme moukou, pak je ale třeba pokrm vařit alespoň 20 minut. Sladká nebo zakysaná smetana jídlo zjemní. Pokud chceme mít hladkou omáčku, přidáme vaječný žloutek. Nakonec omáčku dochutíme solí, cukrem a na kyselost se hodí troška citronové šťávy. 

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit houby nakyselo se smetanou

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 300-400 g hub (očištěných a nakrájených), 1 cibuli, 100 ml zeleninového vývaru (nebo vody), 1 lžíci másla, 200 g husté zakysané smetany, mléko, 1 žloutek, 1 lžíci hladké mouky, mletý kmín, 3-4 kuličky nového koření, bobkový list, sůl, mletý pepř, 1 necelou lžíci jemně nasekaného kopru (jen na mírné dochucení), pár kapek z citronu a 1 špetku cukru.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a spolu s novým kořením a bobkovým listem ji nechte zpěnit. Přidejte houby, kmín, sůl, pepř, podlijte vývarem a duste asi 10 minut. Smetanu rozmíchejte s moukou a polovinou mléka a přilijte k houbám. Povařte 10 minut a přilijte zbytek mléka s rozkvedlaným žloutkem. 

Nechte minutku povařit, přidejte kopr a odstavte. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem podle chuti. Podávejte s těstovinami nebo bramborami, ale výborné je toto jídlo s čerstvým chlebem.

Náš tip: Připravte si houby nakyselo se smetanou podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více