Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chorvatsko je pro Čechy dovolenkovým rájem. Nejinak tomu bude i díky přívětivým cenám i letos.
Zdroj: Freepik, freepik/ koláž Toprecepty

Chorvatsko se jako každý rok stane i letos vyhledávaným dovolenkovým cílem pro velkou část Čechů. Proto je samozřejmé, že se většina lidí, kteří se do této destinace chystají, už nyní pídí po tom, jak draho nebo naopak levně letos prožijí svou dovolenou. Porovnali jsme ceny v obchodech i restauracích v Česku a Chorvatsku, abyste nebyli překvapeni až na místě.

Každoroční strašení 

Jako tomu bývá pokaždé, když se blíží prázdniny a dovolené, objevují se zprávy o tom, jak je to v některých dovolenkových destinacích drahé a že si to čeští turisté málokdy mohou dovolit. Stejně tak se tohle „strašení“ na sociálních sítích rojí i letos a opět se týká především Chorvatska.

Jak ovšem Toprecepty.cz zjistily, zdaleka nejsou ceny tak dramatické, abyste si museli dovolenou u chorvatského moře odepřít. Naopak, pokud zvolíte pronájem apartmánu nebo celého domu a rozhodnete se, že si budete vařit sami, někdy i ušetříte. A nebojte, na návštěvu restaurace také nemusíte zapomenout.

Nákupy v supermarketech

Jestli se chystáte do Chorvatska s celou rodinou nebo partou přátel, rozhodně se vyplatí si pronajmout bydlení, ve kterém si budete sami vařit. Jednak ušetříte za samotné bydlení, ale především si vaše peněženka „odpočine“ při nákupu potravin. Vaření doma a pro víc lidí je totiž pochopitelně i v cizině daleko levnější než stravování v restauracích.

Navíc chorvatské supermarketové ceny jsou podle serveru Portál řidiče podobné těm u nás, i když je nutné přiznat, že občas i lehce vyšší. Například 10 vajec velikosti L pořídíte v přepočtu za 67 korun oproti 49 korunám v Česku, 150 g šunky přijde na 60 Kč, tedy podobně jako u nás, dvoulitrovou Coca Colu koupíte za 54 korun, což je zhruba o 4 koruny víc než v našich supermarketech. Brambory jsou ovšem v Chorvatsku levnější, a to asi o pětikorunu na kilogramu, kdežto cibule je naopak o osm korun na kile dražší.

Menší obchody sází na umístění

V klasických obchodech hodně záleží na tom, kde se nacházejí. Pochopitelně prodejci, kteří mají svůj krám blíž moři, sází na vyšší ceny, které jsou turisti ochotni zaplatit. Můžete se tam setkat s croissantem za 32 korun, houskou za 14 korun či vejci velikosti M za skoro 60 korun (u nás byste zaplatili kolem 45 korun). 

Jinak ovšem můžete počítat s téměř totožnými cenami, jako jsou u nás. Někde dokonce nakoupíte i levněji. Cherry rajčata se dají sehnat za 72 korun za kilo místo českých 119 korun, kilo kuřecích prsních řízků za 110 korun, tedy o polovinu levněji než v Česku, šunka je někde levnější i o 50 korun na kilogramu.

Restauraci si dopřejte

Stejně jako s cenami v obchodech je to i v restauracích. Narazíte na dražší, ty se nacházejí blíže pláži, i ty s normálními cenami, které najdete spíše dále od moře. Připravte se, že za hamburger dáte v přepočtu zhruba 276 korun, polévka vás přijde na 88 korun a pizza či rizoto na 300 Kč. Za půllitr čepovaného piva dáte i 113 korun (podobně jako na MS v hokeji v Praze), lahev dobrého vína ovšem přijde na 750 korun, ale espresso na 38 korun.

Suma sumárum, návštěva Chorvatska stále patří mezi dovolené, které si Češi mohou dovolit, aniž by se to výrazně zapsalo do jejich domácího rozpočtu. Je však zřejmé, že je stejně jako v České republice důležité vybírat, kde nakupujete a kam se půjdete najíst. Všude jsou totiž levnější a dražší obchody a restaurace.

Náš tip: Připravte si i doma skvělé čevabčiči podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

portalridice.cz - Aktuální ceny v Chorvatsku

mesec.cz - Ceny potravin v Chorvatsku 2024: Drahotu v obchodech nepocítíte

skrz.cz - Jaké jsou ceny v Chorvatsku v roce 2024?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více