Slavná hospoda v Hošticích z trilogie Slunce, seno opět budí pozornost: Jíst sem často a rád chodí i Zdeněk Troška
4. 7. 2024 Rozhovory a reportáže
Slavná filmová trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno letos slaví 35 let od natáčení prvního dílu. Za tak dlouhou dobu se změnilo mnoho věcí, ale v Hošticích, kde se natáčelo, ctí tradici. Například tu najdete hospodu, ve které místní drbna Keliška ráda sbírala informace. Je v novém hávu a jmenuje se stylově, po jedné z postav, U Miluny.
Školní sen
Hoštický hostinec je v provozu dva roky a rozhodně se dá hovořit o úspěšných letech. „Několik let jsme jezdili okolo slavné hospůdky, která byla dlouhá léta v nabídce na prodej. Jednoho dne mě po skončení hotelové školy napadlo, že bych chtěla svoji restauraci,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Eliška Rose-Maria Zíková, která hostinec provozuje společně s manželem Petrem.
„Oslovili jsme majitele a začali vyjednávat o koupi. V roce 2022 se nám podařilo hospůdku získat a od té doby probíhala během provozu rekonstrukce. Vybudovali jsme novou terásku v zahradě, zrenovovali vnitřní prostory, vše většinou svépomocí,“ dodává s tím, že přejmenování z původního U Javoru na Hostinec U Miluny bylo v plánu od počátku.
Jídelníček byl jasně daný
Vzhledem k místu a filmové popularitě bylo zřejmé, co zákazníci na jídelním lístku najdou. „V naší restauraci je nejoblíbenější česká klasika, jako jsou plněné bramborové knedlíky se špenátem, výpečky, svíčková, steaky s pepřovou omáčkou, domácí lívanečky. Bodují také čerstvé koláče a štrúdl od naší babičky,“ vyjmenovává Eliška místní majstrštyky. Nechybí ani domácí králík na smetaně, kultovní jídlo ze Slunce, seno.
Menu se v hostinci ovšem mění podle počasí a ročních období. Mezi sezonní pokrmy patří třeba domácí plněné ovocné knedlíky, švestkové koláče, nebo uzený kapr či pstruh z vlastního chovu. Přemrštěné ceny nečekejte, většina jídel se pohybuje v cenovém rozmezí 200-250 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Co na to Troška?
Kdo by si myslel, že hostinec slouží pouze jako lákadlo pro turisty, byl by daleko od pravdy. Štamgasty jsou zde totiž místní občané a chalupáři, zejména hasiči a členové místních spolků. Častým hostem je také Zdeněk Troška, režisér oblíbené trilogie. „Chodí k nám pravidelně a často, sám i se svými přáteli. Moc nám fandí,“ říká pro Toprecepty.cz Zíková s tím, že většinou si objednává koprovou omáčku, kterou si zde zamiloval.
Tematické akce
A na co by Eliška nalákala čtenáře webu Toprecepty.cz do Hoštic a speciálně do Hostince U Miluny? „Během roku pořádáme několik akcí a bálů, které se nápadně podobají scénkám z triologie Slunce, seno. S tombolou a živou muzikou,“ zve provozovatelka sympatické hospůdky. „V letních měsících, konkrétně v polovině srpna, také pořádáme country fest jako vzpomínku na Michala Tučného, který zde dlouhá léta žil,“ dodává Eliška Rose-Maria Zíková.
Jak to vypadá v Hostinci U Miluny, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Máte rádi koprovku, stejně jako Zdeněk Troška? Připravte si ji podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší řízky z kapra? Opatrně s citronem a taky pozor na správný druh a množství tuku v pánvi
Josef Maršálek vykouzlil úžasné banánové lívance jen ze čtyř ingrediencí: Nebojte se použít troubu, radí slavný cukrář
Pohlreichova svíčková: Zkusili jsme, jak chutná oblíbená omáčka v Café Imperial a jaké zvláštnosti si na hosty „Šéf“ připravil
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná hospoda v Hošticích z trilogie Slunce, seno opět budí pozornost: Jíst sem často a rád chodí i Zdeněk Troška
Retro okénko: Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem může být delikatesa, stačí použít šťavnatější maso a čerstvé ovoce
Kam ve Varech na jídlo? Na tatarák do Evropáku, guláš za 269 Kč dostanete U Švejka, palačinky za 50 Kč v Dobrůtkách