Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavná filmová trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno letos slaví 35 let od natáčení prvního dílu. Za tak dlouhou dobu se změnilo mnoho věcí, ale v Hošticích, kde se natáčelo, ctí tradici. Například tu najdete hospodu, ve které místní drbna Keliška ráda sbírala informace. Je v novém hávu a jmenuje se stylově, po jedné z postav, U Miluny.

Školní sen

Hoštický hostinec je v provozu dva roky a rozhodně se dá hovořit o úspěšných letech. „Několik let jsme jezdili okolo slavné hospůdky, která byla dlouhá léta v nabídce na prodej. Jednoho dne mě po skončení hotelové školy napadlo, že bych chtěla svoji restauraci,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Eliška Rose-Maria Zíková, která hostinec provozuje společně s manželem Petrem.

„Oslovili jsme majitele a začali vyjednávat o koupi. V roce 2022 se nám podařilo hospůdku získat a od té doby probíhala během provozu rekonstrukce. Vybudovali jsme novou terásku v zahradě, zrenovovali vnitřní prostory, vše většinou svépomocí,“ dodává s tím, že přejmenování z původního U Javoru na Hostinec U Miluny bylo v plánu od počátku.

Jídelníček byl jasně daný

Vzhledem k místu a filmové popularitě bylo zřejmé, co zákazníci na jídelním lístku najdou. V naší restauraci je nejoblíbenější česká klasika, jako jsou plněné bramborové knedlíky se špenátem, výpečky, svíčková, steaky s pepřovou omáčkou, domácí lívanečky. Bodují také čerstvé koláče a štrúdl od naší babičky,“ vyjmenovává Eliška místní majstrštyky. Nechybí ani domácí králík na smetaně, kultovní jídlo ze Slunce, seno.

Menu se v hostinci ovšem mění podle počasí a ročních období. Mezi sezonní pokrmy patří třeba domácí plněné ovocné knedlíky, švestkové koláče, nebo uzený kapr či pstruh z vlastního chovu. Přemrštěné ceny nečekejte, většina jídel se pohybuje v cenovém rozmezí 200-250 Kč.

Co na to Troška?

Kdo by si myslel, že hostinec slouží pouze jako lákadlo pro turisty, byl by daleko od pravdy. Štamgasty jsou zde totiž místní občané a chalupáři, zejména hasiči a členové místních spolků. Častým hostem je také Zdeněk Troška, režisér oblíbené trilogie. „Chodí k nám pravidelně a často, sám i se svými přáteli. Moc nám fandí,“ říká pro Toprecepty.cz Zíková s tím, že většinou si objednává koprovou omáčku, kterou si zde zamiloval.

Tematické akce

A na co by Eliška nalákala čtenáře webu Toprecepty.cz do Hoštic a speciálně do Hostince U Miluny? „Během roku pořádáme několik akcí a bálů, které se nápadně podobají scénkám z triologie Slunce, seno. S tombolou a živou muzikou,“ zve provozovatelka sympatické hospůdky. „V letních měsících, konkrétně v polovině srpna, také pořádáme country fest jako vzpomínku na Michala Tučného, který zde dlouhá léta žil,“ dodává Eliška Rose-Maria Zíková.

Jak to vypadá v Hostinci U Miluny, zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Máte rádi koprovku, stejně jako Zdeněk Troška? Připravte si ji podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více