Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pudinková bublanina z jednoho vejce: Nadýchaný a vláčný moučník plný ovoce je snadný a vhodný i pro pekařské začátečníky
Zdroj: Toprecepty, Arlena

Dostali jste chuť vyzkoušet trochu jinou ovocnou bublaninu? Pudinková bublanina z 1 vejce je krásně lehká a vůbec není suchá. Jako ovoce můžete využít třešně, švestky, ale i jiné druhy podle vaší chuti.

Jak na bublaninu pro začátečníky

Dostali jste chuť na bublaninu? Sezóna třešní je letos sice slabší, ale bez bublaniny by to nebylo to pravé léto. Pokud chceme ale využít i jiné ovoce, hodí se rybíz, lesní ovoce, nebo třeba jahody. 

Když v kuchyni začínáme, chceme zkoušet jednoduché recepty, na kterých není co zkazit. Právě takovou variantou je i níže uvedený recept na pudinkovou bublaninu. Těsto není suché a je krásně lehké. 

Který pudink využít

Do tohoto těsta patří pudinkový prášek. Můžeme sáhnout po klasickém vanilkovém pudinku, variantou je ale také krémový prášek s vanilkovou příchutí Zlatý klas. Pokud chceme zkusit jinou příchuť, hodí se třeba banánová nebo například kokosová.

Jak rozklepnout vajíčko

Výhodou tohoto receptu je použití pouze jednoho vajíčka, na rozdíl od piškotového těsta, kde je vajíček více. V každém případě potřebujeme z vajíčka dostat bílek a žloutek a ideálně tak, aby se skořápka pokud možno nerozdrolila. Klepneme tedy zhruba uprostřed vajíčka. Vejce se dá rozklepnout

  1. o hranu misky, mísy, hrnečku atd., 
  2. o plochu stolu/pracovní desky, 
  3. nožem

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Jak připravit pudinkovou bublaninu z 1 vejce

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, vyndáme je proto s předstihem asi půl hodiny. Na 1 plech pudinkové bublaniny z jednoho vejce potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 Zlatý klas (nebo vanilkový pudink), 1,5 hrnku mléka, 0,5 hrnku oleje, 1 vejce, citronovou kůru (nebo i šťávu), 700 g třešní či jiného ovoce, kokos na vysypání plechu a olej na vymazání plechu.

Jak na to? Připravte si hlubší plech, potřete ho olejem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a Zlatý klas nebo pudink a přidejte citronovou kůru. V další míse smíchejte mléko, olej a rozklepnuté vejce. Prošlehejte a poté pomalu přisypávejte obsah první mísy se sypkými surovinami. 

Výsledkem je řidší těsto (ale ne tak řídké, jako je palačinkové těsto). Těsto vylijte na plech. Na těsto rovnoměrně narovnejte ovoce a dejte do předehřáté trouby. Pečte bublaninu asi 30 minut do zhnědnutí okrajů.

Náš tip: Vyzkoušejte i jogurtovou bublaninu. Připravte si ji podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku