Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový koláč je jednoduchý na přípravu, přesto velmi chutný.
Zdroj: pixabay / easycooking

Slaný koláč je v české kuchyni oblíbenou záležitostí hned z několika důvodů. Především se jedná o jednoduchou přípravu, ale také možnost využití zbytků, které byste jinak možná vyhodili do koše. Bramborový koláč, na který nabízíme recept, je navíc chuťově skvělý a rozhodně se stane oblíbeným pokrmem vaší rodiny.

Rychlá a levná večeře

Přestože si primárně pod pojmem koláč představíme sladkou dobrotu, plnou tvarohu, máku či povidel, jeho slaná verze si zaslouží stejnou pozornost. Může totiž posloužit jako dobrá varianta pro snadno připravenou večeři, nebo lehčí oběd. A to obzvláště ve dnech, kdy sluníčko na obloze vystřídají mraky a teploty klesnou pod příjemná letní čísla.

Různorodost výhodou

U bramborového koláče je navíc možnost použít hodně zeleniny, která leží delší dobu ve spíži nebo lednici a ztěží by našla jiné využití. A že se představivosti meze nekladou, dokazuje množství druhů zeleniny, jež lze do koláče využít. Například cibule, mrkve a papriky přidají lehkou sladkost, cuketa dodá jemnou chuť a vláčnost, díky rajčatům získáte šťavnatost a brokolice přidá barvu a výraznější chuť.

Použít můžete klidně i špenát, kukuřici či hrášek, prostě vše, co máte rádi a zrovna jste třeba měli v lednici otevřenou plechovku s touto nakládanou zeleninou. Nebojte se ani bylinek ze zahrádky, nejlépe se hodí třeba rozmarýn, tymián nebo bazalka.

Koláčové fígle

Při pečení slaného koláče můžete využít rad zkušených kuchařů. Například si brambory můžete předvařit nebo předpéct, aby byly měkké a lépe se propojily s ostatními ingrediencemi. V případě, že brambory strouháte, není to třeba.

Křupavého povrchu můžete dosáhnout tím, když před pečením posypete koláč strouhankou nebo sýrem, který se v troubě krásně zapeče. Pro lepší texturu a chuť můžete zkusit vrstvit brambory a zeleninu s různými druhy sýrů nebo bešamelem.

V našem receptu ovšem budeme brambory strouhat, takže některé rady vyzkoušejte až příště. 

Bramborový koláč 

Na přípravu jednoduchého a chutného pokrmu budete potřebovat: 5 větších brambor, 1 větší cibuli, 2 mrkve, 1 červenou papriku, 4 rajčata, 2 vejce velikosti M, 150 g bílého jogurtu, 220 g hladké mouky, 100 g strouhané goudy nebo eidamu, olivový olej, strouhanku na vysypání formy, sůl a pepř. 

Jak na to?

  1. Brambory nastrouhejte nahrubo, v sítku je propláchněte vodou a dejte do mísy. 
  2. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev nastrouhejte také tak. Papriku nakrájejte na jemné proužky, rajčata na silnější kolečka.
  3. Do pánve dejte lžíci olivového oleje, nechte ho zahřát, pak přidejte mrkev, papriku a cibuli. Restujte zhruba 4 minuty, dokud není zelenina měkká. Osolte, opepřete. Po orestování přidejte zeleninu do mísy s bramborami. 
  4. V druhé míse vyšlehejte vejce s bílým jogurtem, přidejte špetku soli a pepře a mouku. Pečlivě zamíchejte. Směs přidejte k bramborám se zeleninou a promíchejte. 
  5. Vroubkovanou formu si vymažte olejem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní směs na koláč.
  6. Formu vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 35 minut. Poté formu vyjměte z trouby a na povrch koláče přidejte rajčata a nastrouhaný sýr. Pečte dalších 20 minut při 180 °C.
  7. Hotový koláč můžete podávat teplý i po vychladnutí. Navrch přidejte například petrželku nebo jinou bylinku.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit skvělý cuketový koláč:

Recepty k tomuto článku