Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znojemský nálev dá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je voňavý kopr, pikantní křen i další nezbytné ingredience
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Znojemské okurky jsou pojmem. Připravte si jejich domácí verzi. Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu se budou během roku krásně hodit nejen k zapečeným těstovinám, na chuťovky, ale i jen tak na mls.

Znojemské okurky

Znojemské okurky patří mezi ty nejvyhledávanější pro svou křupavost a lahodný nálev. Oblíbená nakládaná zeleninová příloha má bohaté využití k různým druhům pokrmů, ale také jen tak na ukusování třeba při televizi nebo při večerním posezení venku.

Když máme čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, mrkev, cibuli a křen a hlavně hodně voňavého kopru, nic nám nebrání zavařit si výborné domácí znojemské okurky.

Správný postup při zavařování okurek

Správný nálev je pro výborné sterilované okurky důležitý. Velký význam ale mají i jednotlivé kroky při zavařování. Jejich nedodržení by totiž mohlo vést k tomu, že se obsah sklenic zkazí nebo zplesniví a budeme nuceni ho vyhodit. 

Na co si tedy dát pozor? 

  • Základem je, aby všechno nádobí (sklenice, víčka, naběračky, hrnce, vařečky a podobně) bylo čisté a suché. Zjistěte, jak připravit sklenice
  • Víčka musí být v dobrém stavu a musí dobře těsnit.
  • Potraviny, které využijete na sterilování, musí být čisté a zdravé.
  • Sklenice plňte tak, aby nebylo hrdlo špinavé. Ušpiněné je třeba dobře otřít. 
  • Sklenice dostatečně naplňte (cca 1 cm pod okraj).
  • Následně sklenice pevně uzavřete víčkem a sterilujte podle receptu
  • Když je dosterilováno, vyndejte sklenice na podložku víčkem dolů a nechte je vychladnout. 

Nakládání

Svou úrodu nakládá a zavařuje snad každý zahradník a zahrádkář. A to ne jen proto, aby ji uchoval na horší časy. Nakládání má totiž velké množství různých variací, které nakládanou potravinu doplní…

Znojemský nálev

Na 10 sklenic o objemu 0,7 litru budete potřebovat. Na nálev: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček nakládacího přípravku DEKO, 150 g cukru, krystal a 25 ks tablet Sacharinu (umělého sladidla). Do sklenice: okurky, mrkev, cibule, křen (na kolečka) a kopr.

Jak na to? Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechte vše krátce přejít varem, asi 2-3 minuty. Pak dejte nálev vychladit.

Na dno do sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu, 1-2 plátky oloupané cibule, kousek okvětí nebo snítky či stonku kopru (vše podle velikosti) a na to naskládejte umyté okurky.

Obsah sklenic zalijte vychladlým nálevem. Při plnění sklenic nálev vždy trochu rozmíchejte, aby se v něm točily kuličky koření, a snažte se je rozdělit tak, aby jich bylo trochu v každé sklenici. Okraje sklenic otřete, sklenice uzavřete víčkem a vložte do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat cca 3 cm pod okraj sklenic. Zavařujte 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned pak vyndejte sklenice se znojemskými okurkami ze zavařovacího hrnce víčkem na podložku. Po vychladnutí uskladněte sklenice na tmavém a chladném místě.

Náš tip: Připravte si výborné znojemské okurky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku