Pět rybízových dezertů: Nepečený jogurtový řez s rybízem je krásně vláčný a zmrzlina s lehce nakyslou chutí báječně osvěží
11. 7. 2024 Vaření
Opět nabídla rybízová sezóna bohatou sklizeň a přemýšlíte, jak drobné ovoce co nejlépe využít? Poradíme vám, jaké lákavé a osvěžující dobroty si z rybízu můžete připravit. A možností je opravdu celá řada.
Rybízové dezerty
Rybíz, jahody a maliny jsou na našich zahrádkách stálicemi. Snadno dostupné ovoce se poměrně lehce pěstuje a v případě takového červeného rybízu bývá sklizeň obrovská. A můžeme ho bohatě využít, a to nejen na džem do lineckého cukroví.
Rybízy kromě zavařování často využíváme v nejrůznějších dezertech. Je jedno, jestli máme k dispozici černý, červený či bílý, každý moučník zcela promění. Jejich kyselkavá chuť dodá laskominám švih a v případě černého i červeného i krásnou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Když potřebujeme využít jablka a rybíz najednou, je to skvělá kombinace. Nasládlá jablka a kyselý rybíz si v dezertu velmi rozumí. Když k tomu přidáte lahodný vanilkový krém, bude o výborný chuťový zážitek velmi dobře postaráno.
Náš tip: Připravte si jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem.
Mohlo by vás zajímat
Nepečený jogurtový řez s rybízem
Na nepečené dezerty se výborně hodí i rybíz. Ať už jde o rybízovou pěnu, nebo třeba varianty řezů. Vynikající je kombinace s jogurtem. Dezert proložený piškoty a dobarvený a ochucený kuličkami rybízu v létě krásně osvěží. A na rychlé odstopkování rybízu nám stačí ruce, stejnou funkci provede vidlička. Zachytíme trs do vidličky a jednotlivé kuličky oddělujeme tahem dolů od stopky.
Náš tip: Přichystejte si nepečený jogurtový řez s rybízem.
Tvarohová bublanina s rybízem
Jíte bublaninu pouze s jahodami nebo třešněmi? Co takhle vyzkoušet ozvláštnit chuť tohoto výborného tradičního moučníku právě pomocí kyselkavého rybízu? Tuhý sníh těsto hezky nadlehčí. Když budete dávat rybíz na moučník, nejprve ho zasypejte trochou hrubé mouky, a pak jej navrstvěte na těsto. Moučník bude hezky propečený a ovoce zůstane na povrchu těsta.
Náš tip: Upečte si tvarohovou bublaninu s rybízem.
Mandlový koláč s rybízem
Velmi dekorativní trojbarevný a trojvrstvý mandlový koláč s rybízem je delikatesou. Na dezert je potřeba jen několik málo surovin, snadno a rychle ho upeče i začátečník v kuchyni. Jednoduchý moučník potěší o víkendu a bez obav ho můžeme nabídnout i návštěvě.
Náš tip: Připravte si mandlový koláč s rybízem.
Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…
Rybízová zmrzlina
Léto a horké počasí si žádají ochlazení. I z rybízu si můžeme přichystat zmrzlinu. Co na ni budete potřebovat? Na 6 porcí: 600 ml vody, 180 g krupicového cukru (podle chuti), 26 g vanilkového pudinkového prášku, špetku skořice, 250 g rybízového protlaku - husté šťávy (propasírované ovoce) a 1 pomeranč (nebo citron).
Jak na to? Smíchejte vodu s pudinkovým práškem, cukrem, špetkou skořice a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Povařte ji asi 2 minuty a za občasného promíchání zchlaďte. Rychleji to půjde ve studené vodní lázni. Pak vmíchejte rybízový protlak, přidejte šťávu z pomeranče, případně trochu citronové šťávy, a studenou směs vlijte do zmrzlinovače. Přístroj zapněte a nechte zmrazit. Ihned podávejte. Do přípravy zmrzliny se můžete pustit i bez zmrzlinovače.
Náš tip: Upečte si rybízový hrnečkový moučník s drobenkou podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Rychlé dezerty bez pečení: Zkuste vymazlené Míša poháry nebo lehkou rybízovou pěnu
Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!
Hrnkové rybízové muffiny jsou vláčné díky jogurtu a jemně voní skořicí. Hotové jsou za chvíli a zvládne je i začátečník
Rychlý rybízový koláč s tvarohem a drobenkou: Díky rybízu je úžasně šťavnatý a tvaroh mu dodá vláčnost a jemnost