Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět rybízových dezertů: Nepečený jogurtový řez s rybízem je krásně vláčný a zmrzlina s lehce nakyslou chutí báječně osvěží
Zdroj: Toprecepty, hanahcotton

Opět nabídla rybízová sezóna bohatou sklizeň a přemýšlíte, jak drobné ovoce co nejlépe využít? Poradíme vám, jaké lákavé a osvěžující dobroty si z rybízu můžete připravit. A možností je opravdu celá řada.

Rybízové dezerty

Rybíz, jahody a maliny jsou na našich zahrádkách stálicemi. Snadno dostupné ovoce se poměrně lehce pěstuje a v případě takového červeného rybízu bývá sklizeň obrovská. A můžeme ho bohatě využít, a to nejen na džem do lineckého cukroví

Rybízy kromě zavařování často využíváme v nejrůznějších dezertech. Je jedno, jestli máme k dispozici černý, červený či bílý, každý moučník zcela promění. Jejich kyselkavá chuť dodá laskominám švih a v případě černého i červeného i krásnou barvu.  

Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem

Když potřebujeme využít jablka a rybíz najednou, je to skvělá kombinace. Nasládlá jablka a kyselý rybíz si v dezertu velmi rozumí. Když k tomu přidáte lahodný vanilkový krém, bude o výborný chuťový zážitek velmi dobře postaráno. 

Náš tip: Připravte si jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem.

Nepečený jogurtový řez s rybízem

Na nepečené dezerty se výborně hodí i rybíz. Ať už jde o rybízovou pěnu, nebo třeba varianty řezů. Vynikající je kombinace s jogurtem. Dezert proložený piškoty a dobarvený a ochucený kuličkami rybízu v létě krásně osvěží. A na rychlé odstopkování rybízu nám stačí ruce, stejnou funkci provede vidlička. Zachytíme trs do vidličky a jednotlivé kuličky oddělujeme tahem dolů od stopky.

Náš tip: Přichystejte si nepečený jogurtový řez s rybízem.

Tvarohová bublanina s rybízem

Jíte bublaninu pouze s jahodami nebo třešněmi? Co takhle vyzkoušet ozvláštnit chuť tohoto výborného tradičního moučníku právě pomocí kyselkavého rybízu? Tuhý sníh těsto hezky nadlehčí. Když budete dávat rybíz na moučník, nejprve ho zasypejte trochou hrubé mouky, a pak jej navrstvěte na těsto. Moučník bude hezky propečený a ovoce zůstane na povrchu těsta.

Náš tip: Upečte si tvarohovou bublaninu s rybízem.

Mandlový koláč s rybízem

Velmi dekorativní trojbarevný a trojvrstvý mandlový koláč s rybízem je delikatesou. Na dezert je potřeba jen několik málo surovin, snadno a rychle ho upeče i začátečník v kuchyni. Jednoduchý moučník potěší o víkendu a bez obav ho můžeme nabídnout i návštěvě. 

Náš tip: Připravte si mandlový koláč s rybízem.

Rybíz

Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…

Rybízová zmrzlina

Léto a horké počasí si žádají ochlazení. I z rybízu si můžeme přichystat zmrzlinu. Co na ni budete potřebovat? Na 6 porcí: 600 ml vody, 180 g krupicového cukru (podle chuti), 26 g vanilkového pudinkového prášku, špetku skořice, 250 g rybízového protlaku - husté šťávy (propasírované ovoce) a 1 pomeranč (nebo citron).

Jak na to? Smíchejte vodu s pudinkovým práškem, cukrem, špetkou skořice a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Povařte ji asi 2 minuty a za občasného promíchání zchlaďte. Rychleji to půjde ve studené vodní lázni. Pak vmíchejte rybízový protlak, přidejte šťávu z pomeranče, případně trochu citronové šťávy, a studenou směs vlijte do zmrzlinovače. Přístroj zapněte a nechte zmrazit. Ihned podávejte. Do přípravy zmrzliny se můžete pustit i bez zmrzlinovače.

Náš tip: Upečte si rybízový hrnečkový moučník s drobenkou podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku