Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev s vepřovým masem: Slaďoučkou mrkev ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou
Zdroj: Toprecepty, Kacenka999

Milujete dušenou mrkev a ještě jste ji nevyzkoušeli připravit? Přichystejte si dušenou mrkev s vepřovým masem. Zelenina je krásně nasládlá a s vepřovým masem tvoří skvělou kombinaci. Vyzkoušejte ji.

Jak na skvělou dušenou mrkev

Dušená mrkev je tak trochu vzpomínkou na dětství. Možná ji připravovala maminka, babička a někdy chutnala skvěle i ve školní jídelně. Chutná totiž krásně nasládle. Umět ji připravit, se vyplatí.

Pro výbornou dušenou mrkev stačí tři suroviny: máslo, mrkev a citron (limetka, ocet). Mrkev, pokrájenou na plátky nebo na kostičky, orestujeme na másle, a pak ji podusíme. Nakonec ochutíme citronem.

Variant na výbornou dušenou mrkev je ale více. Místo vody můžeme mrkev dusit na zeleninovém vývaru, přidat špetku muškátového oříšku, případně trošku cukru. K mrkvi někdo přidává i pár kuliček hrášku, výsledek pak lépe vypadá. Jiný zase mrkev doplní o kukuřici. 

Jak správně dusit maso

Správně dušené maso získáme tak, že ho nejprve necháme zatáhnout. Můžeme postupovat tak, že nejprve na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, ke které pak přidáme maso.

Je třeba, aby bylo maso opékáno prudce a dobře se zatáhlo. Pokud bychom je opékali pozvolna na mírně rozehřátém tuku, pustilo by šťávu a zbytečně se vysušovalo.  

Dušení

Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Jak připravit dušenou mrkev s vepřovým masem

Na tento pokrm pro 4 strávníky budete potřebovat. Na dušenou mrkev: 12 mrkví, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 4 lžíce smetany, sůl a 2 špetky muškátového oříšku. Na vepřové maso: 2 větší cibule, 500 g vepřové plece, mletý pepř, sůl, 400 ml vody, nové koření a 2 lžíce hladké mouky.

Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte. Dejte ji do hrnce, přilijte vývar, osolte a vařte do změknutí. Mezitím připravte z másla a hladké mouky jíšku.

Když je dušená mrkev měkká, přimíchejte k ní jíšku a povařte. Přidejte muškátový oříšek a zjemněte smetanou. Poté ještě chvíli povařte. Můžete dochutit solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno.

Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibulku, kterou osmažte. Když je cibulka světle hnědá, přidejte na kostičky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Poté přilijte vodu, osolte, opepřete, dejte trošku nového koření a pod pokličkou duste doměkka.

Když je maso měkké, ve skleničce rozmíchejte 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a tímto maso zahustěte. Vařte ještě alespoň 15 minut. Podávejte s vařeným bramborem.

Náš tip: Připravte si dušenou mrkev s vepřovým masem podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli