Jak na cuketové karbanátky s hermelínem: Tyhle voní česnekem i jarní cibulkou a snadno se připravují
16. 7. 2024 Vaření
Krásné období cuket vydává své poklady. Připravte si z této skvělé zeleniny cuketové karbanátky s hermelínem. Chutné a křupavé karbanátky voní česnekem a jsou ozvláštněny netradiční volbou sýru.
Cuketa na talíři
Cuketa je výborná zelenina, která i krásně roste na zahrádce. Pro svou chuť patří mezi velmi univerzální potraviny, ze kterých se dá připravit slané i sladké jídlo, a ti, kteří o její přítomnosti nevědí, ji často v jídle nerozpoznají.
Důležité je do jídla využít tu správně zralou cuketu, tedy ve střední velikosti. Přezrálá se komplikovaně zpracovává a nemá tak dobrou chuť. Chuťově nejjemnější jsou cukety malé.
Mohlo by vás zajímat
Cuketové karbanátky
Karbanátky se v české kuchyni připravují na nespočet způsobů. Od čistě masových, přes kombinované se zeleninou, až po zeleninové. Do zeleninových se někdy přidává i sýr. Takovou variantou jsou i cuketové karbanátky. Můžeme je ozvláštnit Hermelínem.
Karbanátky s nastrouhaným sýrem výborně chutnají s brambory s petrželkou, skvělé jsou s bramborovou kaší, ale i jen tak zastudena.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Cuketové karbanátky s hermelínem
Na 3 porce potřebujete: 1 mladou cuketu (asi 250 g), 1 hermelín, 2 nakrájené jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce vloček, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, strouhanku, majoránku, sůl, mletý pepř a olej na smažení.
Jak na to? Omytou cuketu nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Osolte, smíchejte s vločkami a nechte 20 minut uležet. Jestliže bude i po odležení v cuketě voda, dejte ji pryč. Sýr nastrouhejte nahrubo a společně s vejcem, kořením, oloupaným a utřeným česnekem, cibulkou a moukou přidejte k cuketě.
Vypracujte směs, aby šly tvořit karbanátky. Podle potřeby přimíchejte strouhanku. Odebírejte přibližně stejné množství směsi a tvořte cuketové karbanátky, které obalujte ve strouhance. Smažte v dobře rozehřátém oleji z obou stran.
Náš tip: Připravte si cuketové karbanátky s hermelínem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
Zapečená plněná cuketa: Kvalitní mleté maso je základ, chuť dodají provensálské bylinky a česnek, výrazné aroma strouhaný sýr
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Semifinalista MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nabídl recept na karbanátky cukeťáky s uzeným špekem. Skvělou chuť jim dodá česnek
Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle