Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na cuketové karbanátky s hermelínem: Tyhle voní česnekem i jarní cibulkou a snadno se připravují
Zdroj: Toprecepty, mika59

Krásné období cuket vydává své poklady. Připravte si z této skvělé zeleniny cuketové karbanátky s hermelínem. Chutné a křupavé karbanátky voní česnekem a jsou ozvláštněny netradiční volbou sýru.

Cuketa na talíři

Cuketa je výborná zelenina, která i krásně roste na zahrádce. Pro svou chuť patří mezi velmi univerzální potraviny, ze kterých se dá připravit slané i sladké jídlo, a ti, kteří o její přítomnosti nevědí, ji často v jídle nerozpoznají.

Důležité je do jídla využít tu správně zralou cuketu, tedy ve střední velikosti. Přezrálá se komplikovaně zpracovává a nemá tak dobrou chuť. Chuťově nejjemnější jsou cukety malé.

Cuketové karbanátky

Karbanátky se v české kuchyni připravují na nespočet způsobů. Od čistě masových, přes kombinované se zeleninou, až po zeleninové. Do zeleninových se někdy přidává i sýr. Takovou variantou jsou i cuketové karbanátky. Můžeme je ozvláštnit Hermelínem.

Karbanátky s nastrouhaným sýrem výborně chutnají s brambory s petrželkou, skvělé jsou s bramborovou kaší, ale i jen tak zastudena.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketové karbanátky s hermelínem

Na 3 porce potřebujete: 1 mladou cuketu (asi 250 g), 1 hermelín, 2 nakrájené jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce vloček, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, strouhanku, majoránku, sůl, mletý pepř a olej na smažení.

Jak na to? Omytou cuketu nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Osolte, smíchejte s vločkami a nechte 20 minut uležet. Jestliže bude i po odležení v cuketě voda, dejte ji pryč. Sýr nastrouhejte nahrubo a společně s vejcem, kořením, oloupaným a utřeným česnekem, cibulkou a moukou přidejte k cuketě.

Vypracujte směs, aby šly tvořit karbanátky. Podle potřeby přimíchejte strouhanku. Odebírejte přibližně stejné množství směsi a tvořte cuketové karbanátky, které obalujte ve strouhance. Smažte v dobře rozehřátém oleji z obou stran.

Náš tip: Připravte si cuketové karbanátky s hermelínem podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku