Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
5. 11. 2020 Tipy a triky
Bramborová kaše je vynikající způsob zpracování brambor, který se dá využít jako příloha, ale smíchaný se zeleninou a vařeným masem, například, i jako samostatné jídlo. Ačkoliv se to zdá jednoduché, na opravdu dokonalou "brkaši" s perfektní chutí i konzistencí to chce trochu cviku - anebo znát tajné tipy a triky zkušených kuchařek, které vám nyní odtajníme.
1. Ty správné brambory
Ani ne tak trikem, ale spíše naprostým základem je vybrat ten správný typ brambor. Je jím tzv. typ C určený pro pyré a kaši. Nemusíte se bát, v supermarketech bývají brambory, alespoň ty prodávané rovnou v síťkách určitě, přesně takto označené.
2. Rozvařené nevadí? Vadí!
Rozvařit brambory, to je skoro hned a může se to stát i zkušenému. Možná si říkáte, že když z nich pak stejně uděláte kaši, nevadí to, ale opak je pravdou. Pokud budete kaši dělat z rozvařených brambor, nikdy ji nevyšleháte do té správně husté konzistence. Ideální je, aby před koncem vaření vidlička do brambory hladce zajela, ale aby se při tom brambora nerozpadla.
3. Nezapomeňte krájet
Pokud patříte k těm, kdo brambory na kaši sice oloupou, ale pak je vaří k celku, znáte možný důvod, proč vaše kaše nikdy není perfektní. Brambory vařené v celku se vaří nerovnoměrně, proto je nezapomeňte nakrájet. Tip: Poté, co brambory oškrábete, je několikrát propláchněte studenou vodou. Tím je zbavíte přebytečného škrobu a kaše se pak nebude tolik lepit.
4. Sušení není mučení
Uvařené brambory nerozmačkávejte a už vůbec je nemixujte hned. Je dobré nechat je trochu vychladnout a především je po slití řádně osušit. Uvolní se z nich pára a vlhkost a kaše bude chutnat lépe.
5. Teplé mléko a dobré máslo
Před šleháním je do rozmačkaných brambor potřeba přidat mléko a máslo, aby byl kaše chuťově plná a správně hladká. Dávejte si ale pozor - mléko do kaše nikdy nepřilévejte studené, dokonce ani pokojová teplota nestačí - mělo by být prostě a jednoduše teplé. Tip: Použijte místo polotučného nebo nedejbože odtučněného mléka plnotučné a k tomu ještě kvalitní máslo, se kterým rozhodně nešetřete. Jen tak bude vaše kaše opravdu božská. Možné je také místo mléka použít smetanu.
6. Šlehejte zlehka
Ať už kaši vyšleháváte ruční metlou nebo pomocí mixéru, důležité je ji nepřešlehat. Dělejte to opatrně a pravidelně kontrolujte konzistenci. Pokud to přeženete, vyjde vám kaše příliš řídká. Během šlehání je navíc ten pravý čas kaši dosolovat, takže bez pauz to stejně nepůjde.
7. Nebojte se dochucovat
Pokud jste splnili všechny kroky, máte naprosto perfektní kaši, ale mohla by být ještě lepší! Nebojte se trochu experimentovat a i v případě, že ji máte jako přílohu, ji něčím dochutit. Fajn je přidat utřený česnek či jarní nebo osmahlou cibulku. Skvěle v brkaši chutná vmíchaný hrášek nebo vařená mrkev pokrájená na malé kousky. Použít se dá petrželka a jiné čerstvé bylinky. V horké kaši můžete na závěr rozmíchat i na kostičky nakrájený krémový sýr s příchutí, který jí dodá šmak. Zkuste třeba šunkový. Tip: Pokud chcete zkusit něco úplně nového, kaši můžete vyrobit z poloviční dávky brambor a doplnit ji sladkými batáty. Výsledek bude mírně nasládlý, jemný a krásně barevný.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu