Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová kaše jde připravit i s obyčejných chipsů.
Zdroj: Pixabay, easycooking

Bramborová kaše patří mezi nejpopulárnější přílohy u nás. Někdo si bez ní nedokáže představit smažený řízek, někomu zase chutná k pečenému kuřeti. Receptů na přípravu existuje velké množství, ale věděli jste, že můžete místo brambor použít i obyčejné chipsy? Je to velmi jednoduchá a rychlá varianta, jak si vytvořit oblíbenou kaši.

Jak na kaši

Bramborová kaše není oblíbená pouze u nás, ale v mnoha zemích po celém světě. Například Němci a Švédi do ní rádi přidávají muškátový oříšek, Poláci zase zakysanou smetanu či karamelizovanou cibuli. V Itálii se setkáte s bramborovou kaší, ochucenu parmezánem a česnekem, v Japonsku zase přidávají majonézu, ve Francii občas vaječný žloutek.

Způsobů přípravy bramborové kaše je skutečně velké množství. Zkušení kuchaři používají brambory varného typu C, někomu je to jedno a například semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky začíná pečením brambor v troubě. Každý má tedy svůj způsob.

Chipsy v hlavní roli

Málokoho by ovšem napadlo, že se kaše, navíc chutná, dá vytvořit i z obyčejných solených chipsů. Proč by také ne, vždyť ty jsou také vyráběny z brambor a využívají se ostatně na výborné omelety. Výhodou chipsů navíc je, že odpadá čištění, loupání a vaření brambor. Vše se tak zrychlí.

Stejně jako u každého vaření je však důležité zvolit kvalitní ingredience. V obchodě proto nesahejte po tom nejlevnějším pytlíku, raději si nějakou tu korunu připlaťte, ať předejdete možnému zklamání. Pokud  chcete skutečně experimentovat, nekladou se meze ani ve výběru příchutě. Použít se dají i chipsy se smetanou, chilli nebo slaninové. 

Bramborová kaše z chipsů

Na dvě porce netradiční bramborové kaše budete potřebovat: 1 velký sáček bramborových chipsů (přírodní nebo s jemnou solí), 1-2 hrnky vody, 1/4 hrnku mléka, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti.

Jak na to?

  1. Do větší mísy vysypte celý sáček chipsů. Můžete je trochu rozdrolit, aby se rychleji rozmočily.
  2. Do středně velkého hrnce nalijte 1-2 hrnky vody (podle množství chipsů) a přiveďte ji k varu. Jakmile voda začne vřít, přidejte rozdrcené chipsy.
  3. Stáhněte oheň na střední a vařte, dokud chipsy nezměknou a nezačnou se rozpadat, přibližně 5-7 minut.
  4. Jakmile jsou chipsy měkké, použijte ponorný mixér nebo šťouchadlo na brambory a rozmixujte je dohladka.
  5. Ke směsi přidejte mléko a máslo. Pokračujte v mixování nebo míchání, dokud se všechny ingredience dobře nespojí a nevznikne hladká kaše.
  6. Kaši ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  7. Podávejte jako přílohu k řízku, kuřeti nebo párku.

Naše rady:

  • Pokud chcete krémovější konzistenci, můžete přidat více mléka nebo trochu smetany.
  • Pro výraznější chuť můžete přidat strouhaný sýr nebo čerstvé bylinky.

Náš tip: Vyzkoušejte zapečenou bramborovou kaši podle našeho video receptu, chutná skvěle:

Recepty k tomuto článku