Pět nejlepších chalupářských jídel: Jak na výborné lečo, dokonalý buřtguláš nebo voňavou bramboračku
18. 7. 2024 Vaření
Nevíte, co uvařit na chalupě? Máme pro vás pět nejlepších chalupářských jídel. Jednoduchá jídla ze snadno dostupných surovin. Připravte si buřty na pivě, buřtguláš, lečo, bramboračku i rychlý houbový pekáček.
Nejlepší chalupářská jídla
Jako národ jsme známi tím, že máme rádi čas strávený na chatě či chalupě. Léto na chalupě má své kouzlo. Patří k tomu i odpovídající kuchyně. Protože v ní nechceme trávit příliš času, měla by být rychlá, jednoduchá a ze snadno dostupných surovin, které míváme ve spíži či lednici.
Dnes pro vás máme pět jídel pro vaření nejen na chalupě, které v oblibě vyhrávají na celé čáře.
Mohlo by vás zajímat
Buřty na pivě
Když si chceme pochutnat, koupíme si na chalupu pravé špekáčky. Využít se dají hned v několika jídlech. A buřty na pivu jsou jedním z nich. Pivo můžeme zvolit tradiční tmavé, které se hodí chuťově i barevně. Sáhnout můžeme i po světlé dvanáctce. Cibuli nakrájíme na měsíčky, kousky této zeleniny k uzenině krásně ladí.
Pokrm můžeme zahustit moukou, variantou je ale před přidáním piva i přidat větší množství cibule nebo další zeleniny.
Náš tip: Připravte si buřty na černém pivu a zelenině podle našeho receptu. Dají se péct i v remosce.
Mohlo by vás zajímat
Buřtguláš
Také buřtguláš neboli bramborový guláš skvěle poslouží pro jednoduchý rychlý oběd na chalupě. I toto jídlo je výbornou příležitostí pro využití špekáčků. Důležitá je také porce cibule (asi půl dávky cibule / půl dávky uzeniny). Na chalupě také někdy chodíme do lesa. I buřtguláš můžeme obohatit o chutné čerstvé houby.
Náš tip: Připravte si třeba buřtguláš s houbami.
Lečo
Rychlý, jednoduchý a chutný. Takový je pokrm zvaný lečo, do kterého můžeme využít i výpěstky ze zahrady.
Na lečo budete potřebovat: 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, 0,5 lžičky soli, mletý pepř, 1 plechovku rajského protlaku (170 g), 500 g uzeniny a 3 vejce.
Jak na to? Oloupejte rajčata a společně s paprikou je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku oloupejte a utřete.
V hrnci (2 l) rozehřejte sádlo a zpěňte drobně pokrájenou cibuli. Na cibuli přidejte utřený česnek. Vmíchejte sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přisypte papriky, přikryjte a duste 10-20 minut, do změknutí.
Přidejte pokrájenou uzeninu a rajčata a duste dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Když je vše měkké, přidejte vejce a míchejte, vejce se brzy srazí. Vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Protlak dodá správnou konzistenci.
Náš tip: Recept na lečo podle originálního maďarského receptu najdete v našem dřívějším článku:
Mohlo by vás zajímat
Bramboračka
Bramboračka patří mezi klasiku české kuchyně, existuje pro ni ale řada variant krajových i rodinných. Pro polévku je typická vůně hub a majoránky. Tato polévka bývá sytá a v létě si ji můžeme přichystat jako hlavní jídlo. Je v ní také spousta brambor a bývá zahuštěná jíškou.
Náš tip: Přichystejte si výbornou klasickou bramboračku.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Rychlý houbový pekáček
Když se počasí vydaří a houby hodně rostou, můžeme si připravit různá jídla. Hodí se nejen do bramboračky, ale také třeba do směsi provoněné slaninou, kořením a česnekem. Vynikající jednoduchý pokrm zachutná nejen na chalupě.
Náš tip: Připravte si klasický buřtguláš podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší letní večeře s rajčaty. Od salátů přes vynikající lečo až po rajčatové polévky
Perfektní buřtguláš nejen na chalupu: Buřty je dobré předem krátce orestovat a fígl je i ve správném množství cibule
Cuketová pomazánka nejen na topinky: Voní česnekem a kořením hodí se i pod maso nebo na pizzu