Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších chalupářských jídel: Jak na výborné lečo, dokonalý buřtguláš nebo voňavou bramboračku
Zdroj: Profimedia

Nevíte, co uvařit na chalupě? Máme pro vás pět nejlepších chalupářských jídel. Jednoduchá jídla ze snadno dostupných surovin. Připravte si buřty na pivě, buřtguláš, lečo, bramboračku i rychlý houbový pekáček.

Nejlepší chalupářská jídla

Jako národ jsme známi tím, že máme rádi čas strávený na chatě či chalupě. Léto na chalupě má své kouzlo. Patří k tomu i odpovídající kuchyně. Protože v ní nechceme trávit příliš času, měla by být rychlá, jednoduchá a ze snadno dostupných surovin, které míváme ve spíži či lednici.   

Dnes pro vás máme pět jídel pro vaření nejen na chalupě, které v oblibě vyhrávají na celé čáře. 

Buřty na pivě

Když si chceme pochutnat, koupíme si na chalupu pravé špekáčky. Využít se dají hned v několika jídlech. A buřty na pivu jsou jedním z nich. Pivo můžeme zvolit tradiční tmavé, které se hodí chuťově i barevně. Sáhnout můžeme i po světlé dvanáctce. Cibuli nakrájíme na měsíčky, kousky této zeleniny k uzenině krásně ladí.

Pokrm můžeme zahustit moukou, variantou je ale před přidáním piva i přidat větší množství cibule nebo další zeleniny.

Náš tip: Připravte si buřty na černém pivu a zelenině podle našeho receptu. Dají se péct i v remosce.

Buřtguláš

Také buřtguláš neboli bramborový guláš skvěle poslouží pro jednoduchý rychlý oběd na chalupě. I toto jídlo je výbornou příležitostí pro využití špekáčků. Důležitá je také porce cibule (asi půl dávky cibule / půl dávky uzeniny). Na chalupě také někdy chodíme do lesa. I buřtguláš můžeme obohatit o chutné čerstvé houby. 

Náš tip: Připravte si třeba buřtguláš s houbami.

Lečo

Rychlý, jednoduchý a chutný. Takový je pokrm zvaný lečo, do kterého můžeme využít i výpěstky ze zahrady. 

Na lečo budete potřebovat: 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, 0,5 lžičky soli, mletý pepř, 1 plechovku rajského protlaku (170 g), 500 g uzeniny a 3 vejce. 

Jak na to? Oloupejte rajčata a společně s paprikou je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku oloupejte a utřete. 

V hrnci (2 l) rozehřejte sádlo a zpěňte drobně pokrájenou cibuli. Na cibuli přidejte utřený česnek. Vmíchejte sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přisypte papriky, přikryjte a duste 10-20 minut, do změknutí.

Přidejte pokrájenou uzeninu a rajčata a duste dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Když je vše měkké, přidejte vejce a míchejte, vejce se brzy srazí. Vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Protlak dodá správnou konzistenci.

Náš tip: Recept na lečo podle originálního maďarského receptu najdete v našem dřívějším článku: 

Bramboračka patří mezi klasiku české kuchyně, existuje pro ni ale řada variant krajových i rodinných. Pro polévku je typická vůně hub a majoránky. Tato polévka bývá sytá a v létě si ji můžeme přichystat jako hlavní jídlo. Je v ní také spousta brambor a bývá zahuštěná jíškou.

Náš tip: Přichystejte si výbornou klasickou bramboračku

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Rychlý houbový pekáček

Když se počasí vydaří a houby hodně rostou, můžeme si připravit různá jídla. Hodí se nejen do bramboračky, ale také třeba do směsi provoněné slaninou, kořením a česnekem. Vynikající jednoduchý pokrm zachutná nejen na chalupě.  

Náš tip: Připravte si klasický buřtguláš podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku