Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hranolky jsou oblíbeným jídlem „z okýnka“, rádi si je dáváme jen tak s tatarkou či kečupem, abychom zahnali chuť nebo malý hlad. I tato smažená příloha se ovšem dá připravit na mnoho způsobů a i v kvalitních restauracích, aniž by se prodávala za závratné sumy. Naše redaktorka Eliška se proto tentokrát vydala po stopách nejlepších hranolek v Praze. A zjistila zajímavé věci.

Lepší péče

Hranolky jen tak „do ruky“ frčí v naší republice od doby, kdy se dostaly do nabídky stánků s rychlým občerstvením. Ani po letech našince neomrzelo si kupovat osmažené nakrájené brambory, mnohdy připravené na oleji, který je cítit už ve chvíli, kdy se ke stánku blížíme. 

Existuje však i trochu vylepšená verze přípravy hranolek, která sice stojí o pár korun víc, zato však nabízí skvělou chuť, křupavost a jedinečný zážitek. Kam se za ním vydat tentokrát zjišťovala v Praze naše reportérka Eliška.

Úžasná majonéza

Jako první místo si Eliška vybrala Faency Fries v Manifesto Marketu na Andělu, pobočku však najdete i v Kaprové ulici v centru Prahy. Naše reportérka odstartovala svůj test velkou porcí s tatarkou, ke které navrch přidala slaninovou majonézu se smaženou cibulkou. „Na výběr máte mezi dvěma velikostmi, nebo si hranolky můžete dát jako plnohodnotné jídlo, vytuněné o trhané maso,“ vysvětlila Eliška.

Zdejší hranolky popsala jako „úplně fresh“, ocenila také jejich křupavost. Jedná se o skutečně poctivé kusy brambor, což dokazuje jejich velikost i přítomnost tenké slupky.

Eliška pochválila i zjevně domácí tatarku, ale slaninová majonéza ji nadchla víc. Velký kornout pořídíte za 94 Kč, tatarka nebo jiný dip už je v ceně. Pokud budete mít chuť i na slaninovou majonézu se smaženou cibulkou, připlatíte si ještě 36 korun. Celkové hodnocení je 8,5 z možných 10 bodů.

Slupky nikde

Druhé hranolky jsou belgické a pochází z restaurace Bruxx na Náměstí Míru. Přestože Eliška očekávala, že z belgické restaurace dostane skvělé jídlo, jako první ji upoutalo, že hranolky byly relativně málo slané.

Vyrobeny jsou však z brambor, tentokrát však oloupaných.  „Podle vzhledu si myslím, že jsou smažené nadvakrát. Předsmažené, pak se dosmažují, aby byly čerstvé,“ podotkla reportérka s tím, že zde se hranolky smaží v hovězím loji.

Kornout z Bruxxu přišel na 119 Kč, včetně majonézy, kterou dostanete v plastové krabičce. Hodnocení se tentokrát vyšplhalo na 8 bodů z deseti.

Kanadská specialita

Poslední zastávkou byla restaurace Garage Putine, nacházející se v Karlíně. Zde nabízí kanadskou specialitu hranolky s omáčkou, masem a sýrem. Eliška ovšem byla na testu hranolek, proto tentokrát oželela místní majstrštyk a objednala si pouze oblíbenou smaženou přílohu.

Hranolky byly opět z neloupaných brambor a skvěle křupaly. Zřejmě i proto, že pokud si dáte i nabízenou speciální omáčku, musí držet tvar. „Jsou hezky tenké a je toho strašná porce,“ popsala Eliška. Velká krabička hranolek s tatarkou vyšla na neskutečných 60 korun, i díky tomu získala nejvyšší hodnocení ze všech, konkrétně 9,5 z 10. „Jsou výborné, bramborové, akorát slané, je to velká porce za dobrou cenu a je tam dobrá tatarka,“ zhodnotila naše reportérka.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělé kořeněné hranolky:

Recepty k tomuto článku